Sinecurile – joc de pase între PSD și ALDE

Se dă semnalul ultimei runde de împărțire a funcțiilor rămase încă vacante prin ministere, dar și la nivelul deconcentratelor. O altă parte din politicienii de categoria a doua care nu și-au găsit niciun loc, în trecut, pe listele partidelor la locale și la parlamentare, încearcă din răsputeri acum să nu piardă ultimul tren spre prefecturi. Se trimit CV-uri peste CV-uri la București din partea tuturor organizațiilor PSD, doar că acestea se împiedică și de tratativele dintre partid și ALDE. Un algoritm destul de complicat stă la baza distribuirii acestor posturi în alianța de guvernare. Cert este că pesediștii vor să le dea celor din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu maximum șapte prefecturi. Potrivit înțelegerilor dintre cele două partide, în județele în care PSD va primi funcţia de prefect, ALDE ar urma să primească postul de subprefect.

După ce l-au vândut pe Mihai Chirica, demonstrativ, la scenă deschisă, pesediștii ieșeni își așteaptă răsplata de la conducerea centrală a partidului pentru delimitarea de primarul Iașului. Peste 20 de pesediști doritori vor să dea politica de Bahlui pe administrația de la București și deja aceștia au fost validați de către Biroul Permanent Județean al PSD.

Multe agenții, mulți pretendenți

Pesediștii Lucian Burlea și Cătălin Scripcaru râvnesc la funcții în Ministerul Sănătății, iar un alt opozant fățiș al lui Chirica, Mihai Jehac, solicită susținerea premierului ca să ajungă prefectul Iașului. Încurajați de modul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a început să trateze organizația Iași, după mazilirea lui Chirica, pesediștii aflați în subordinea lui Maricel Popa cer funcții de conducere și în cadrul Agenției Fondului de Mediu, Agenției Domeniilor Statului, Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului sau în Garda de Mediu. Organizațiile din zona de nord a Moldovei au dat, până în prezent, un secretar de stat în Ministerul Muncii, în persoana lui Cristian Cosmin, un secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, pe ieșeanul Ciprian Roșca, un consilier al ministrului de Finanțe, Ovidiu Portariuc, pe consiliera pe probleme de Justiție a premierului Grindeanu, nemțeanca Gabriela Baltag, și pe consiliera personală a ministrului Muncii, botoșăneanca Andreea Buiuc. Și pesediștilor brăileni le fug ochii după încă un post în Guvern. În ciuda recentei numiri a deputatului Mihai Tudose ca ministru al Economiei, dar şi a lui Adrian Rândunică la Ministerul Muncii ca secretar de stat, preşedintele interimar al PSD Brăila, Ion Rotaru, susține că organizația sa ar mai putea avea, în curând, încă un reprezentant la nivelul Guvernului.

Prietenul lui Ponta, iertat și promovat de PSD

Ciprian Florescu rămâne singura variantă a social-democraților pentru postul de prefect de Gorj. Chiar dacă în ultimele zile au existat mai multe speculații referitoare la posibilitatea ca Florescu să nu mai ocupe funcția respectivă, liderii locali dezmint acestă variantă. Numirea lui Ciprian Florescu în funcția de prefect ar urma să se producă în maximum două săptămâni. Florescu a reușit să irite conducerea centrală a PSD, la finalul lunii februarie, când l-a însoțit pe Victor Ponta la tribunal, la un proces. Fostul premier Victor Ponta a fost audiat, pe 23 februarie, în calitate de martor, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Gorj, în care un interpus al fostului deputat PSD Mugurel Surupăceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului. „Nimeni nu poate să mă acuze în legătură cu prietenii pe care mi i-am ales de-a lungul vieţii. Nimeni nu poate să mă acuze dacă rămân alături de aceşti prieteni şi nu le întorc spatele. A fost o chestiune care ţine strict de relaţia pe care o am cu domnul Victor Ponta şi nu ştiu de ce ar trebui cineva să mă condamne la cine ştie ce pedeapsă pentru că am fost alături de domnia sa. Nu cred că este un capăt de ţară că am fost alături de Victor Ponta, dar dacă cineva consideră că a fi alături de Victor Ponta în acest moment este un delict, eu îmi asum absolut orice fel de măsură. Însă eu ştiu că în PSD sunt oameni inteligenţi şi nu ar putea să pună la îndoială ataşamentul meu faţă de partid. Am fost singurul care s-a întâlnit cu Victor Ponta. Nu înţeleg de ce ar trebui să deranjeze pe cineva faptul că m-am întâlnit eu cu Victor Ponta“, s-a justificat Florescu. La momentul respectiv, contrele dintre Dragnea și Ponta izbucniseră și în spațiul public.

Mincă s-ar vedea prefect de Botoșani

Fosta șefă a Loteriei Române Liliana Mincă a ieșit din cărțile pentru un post de secretar de stat la Ministerul Educației Naționale din cauză că funcția le va reveni, în cele din urmă, celor din PSD. Și totuși, fosta deputată mai are o șansă pentru o nouă funcție publică. Aceasta ar viza postul de prefect al județului Botoșani, despre care admite că o tentează. Liliana Mincă este și înalt funcționar public, ceea ce ar înseamna că ar îndeplini condițiile legale să ocupe funcția de prefect din partea ALDE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.