Siria dezminte recurgerea la arme chimice de la începutul conflictului

Siria a dezmințit ‘categoric’ că a recurs la arme chimice de la declanșarea războiului civil în această țară, în 2011, dând asigurări la Organizația Internațională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) că Damascul cooperează pe deplin cu eforturile de distrugere a acestor arsenale, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Dorim să afirmăm aici în mod categoric că nu am recurs niciodată la clor, nici la alte substanțe chimice toxice în cursul vreunei operațiuni în Siria de la începutul crizei și până astăzi”, a dat asigurări ministrul adjunct de externe, Faysal Mekdad, cu prilejul sesiunii anuale a OIAC, în desfășurare la Haga.

Declarația sa intervine în contextul în care tot mai multe țări, printre care state din Uniunea Europeană, dar și SUA și Canada, denunță absența eforturilor regimului președintelui Bashar al-Assad de a distruge rezervele de arme chimice.

Damascul respinge ”aceste acuzații false împotriva Siriei”, care ”nu servesc decât în scopuri politice și vor să deturneze atenția de la succesele noastre în eliminarea armelor chimice”, a afirmat Mekdad.

Un reprezentant al Uniunii Europene, Jacek Bylica, a declarat însă, în aceeași ședință, că există ‘numeroase incertitudini cu privire la distrugerea programului sirian de arme chimice, mai ales omisiuni și contradicții în declarațiile’ Damascului.

Săptămâna trecută, OIAC s-a declarat ”preocupată grav” de utilizarea de arme chimice în Siria, după ce la 6 noiembrie a confirmat, fără însă a-i desemna pe vinovați, folosirea de iperită în august și de gaz de clor în martie.

După un atac chimic care a ucis sute de persoane în regiunea Ghouta orientală, la est de Damasc, în august 2013, Siria a acceptat să-și declare și să-și predea arsenalul chimic în cadrul unui acord supervizat de OIAC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.