Soldații americani, full-time în România

Soldații americani vor fi prezenți în Europa full-time, inclusiv în România, 12 luni pe an, a anunțat, duminică, adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, la o întâlnire cu presa.

„Președintele (Barack Obama – nr.) a demarat Inițiativa pentru Reasigurarea Europeană, (…) iar suma investită este de 3,4 miliarde de dolari. Asta va permite SUA să aibă o a treia brigadă în Europa, cu peste 4.000 de soldați, care vor fi prezenți prin rotație. Ceea ce înseamnă că (soldații americani — n.r.) vor fi prezenți în Europa full-time, inclusiv în România, 12 luni pe an. Acum stau doar șase luni pe an, cu echipament modern, training. Este o obligație și o investiție pe care Statele Unite ale Americii o fac”, a declarat oficialul american.

Potrivit lui Blinken,țările din Estul Europei trebuie să aibă încredere în abilitatea SUA de a interveni pentru a apăra un stat membru NATO.

„România și alți parteneri din Est trebuie să aibă încredere în angajamentul absolut al SUA și al aliaților parteneri față de obligațiile noastre de aliați NATO, în special obligația conform articolului 5, de a veni unul în apărarea altuia în cazul unor agresiuni”, a spus acesta.

„Avem discuții foarte detaliate legate de provocările de securitate. (…) Summitul NATO va fi un moment important, la care vom demonstra modul în care am făcut față acestor provocări. Sunt provocări din Est, din Sud, dar și provocări interne — în Europa, spre exemplu, criza refugiaților”, a mai declarat oficialul american în conferința de la București.

Adjunctul secretarului de stat american se află într-un turneu european, în contextul pregătirilor în curs pentru Summitul NATO de la Varșovia, din luna iulie.

Oficialul american s-a întâlnit în România cu premierul Dacian Cioloș și cu membri ai Guvernului, dar și cu președintele Klaus Iohannis.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.