Soluțiile prof. dr. Radu Deac

Joi 27 sept 2012 la Congresul Romtransplant de la București în conferința de presă d-na Liana Subțirelu (mass-media), după expunerea prof. Deac Radu despre numărul de transplanturi în general – mii de cazuri la rinichi, sute la ficat și doar zeci la inimă, a întrebat de ce sunt mai puține la inimă. Răspuns RD : după desființarea IBCVT ( Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant) Tg.Mureș practic programul de transplantare cardiacă la Tg.Mureș și în țară s-a oprit (IUBCVT era singura unitate care în ultimii ani efectua transplante cardiace în țară). Inimile de donatori de la care s-au recoltat alte organe și țesuturi nu au fost utilizate ( să nu spunem că au fost aruncate !). IBCVT ajunsese la 49 transplante cardiace în 13 ani. De menționat că numărul mai crescut de donatori din ultimii ani nu a crescut numărul transplantelor cardiace deoarece nu orice inimă poate fi utilizată din considerente medicale.

Moderatorul emisiunii a informat despre oprirea iminentă a operațiilor cardiac la noi-născuți și sugari cu mențiune la declarațiile dr. Suciu Horațiu seful clinicii de chirurgie cardiacă de la fostul IBCVT (azi Spitalul Clinic Județean Mureș) și oprirea transplantelor cardiace.

RD : Bolile cardiovasculare ocupă și în România ca și în celelalte țări, primul loc ca îmbolnăviri și decese, înaintea traumatismelor și a can-cerului. De aceea aceste boli, care afectează și populația tânără, activă necesită condiții speciale și măsuri excepționale de prevenire și tratament.

IBCVT avea prin specificul bolilor cardiace particularități deosebite ( finanțare, dotare, personal etc…). Operația pe inimă nu poate fi comparată cu alte operații din alte specialități chirurgicale. Un singur exemplu : materialul de sutură a vaselor și inimii este specific, nu se poate utiliza un material de sutură comun din celelate specialități chirurgicale. Chirurgia Inimii solicită alte rigori și exigențe ca organizare, dotare materială, instruire, etc…

Desființarea IUBCVT prin HG din 9 martie 2011 pe criterii politice a făcut ca cele 6 clinici ale fostului institut să devină secții ale SCJM alături de alte secții medicale și chirurgicale, care de altfel există în oricare spital județean. Asemenea clinici ale IBCVT există doar în 5 Institute de boli cardiovasculare specializate (București, Cluj ,Iași, Timișoara ,Tg.Mureș ) deci nu în fiecare spital județean. Un spital județean nu poate face față unor asemenea exigențe de calificare – repet specifice – nici prin finanțare, organizare, resurse umane, management. SCJ Mureș nu deține infrastruc-tura și capacitatea administrativă, logistică și managerială de a prelua activitatea de performanță a IBCVT , fără a afecta calitatea actului medical. SCJM nu a performat (exceptând SMURD-ul ) deși a avut condițiile necesare oferite de IBCVT în domeniul transplantelor de organ. Nu au fost efectuate transplante de ficat, rinichi, plămân nici pînă în prezent .

De aceea a fost necesară în 1995 organizarea celor 5 insitute de boli cardiovasculare pe întreg teritoriul României. In 15 ani a fost demonstrat că în acestă formă de organizare institutele au produs performanță în medi-cină atât de dorită în sistemul sanitar. Propagarea ideii că în lume nu există institute de mono-specialitate este o dezinformare deoarece există nume-roase asemenea institute în toate țările lumii mai ales în cele dezvoltate .

IBCVT Tg.Mureș a reprezentat un ”brand” în Târgu Mureș și în medicina cardiovasculară din România.

IBCVT s-a remarcat prin performanță în condiții de cost eficiență, fără restanțe financiare. Astfel deținea :

– 80 % adresabilitate din toată țara,

– Prioritate în Programul de transplant cardiac în România – cel mai activ și cel mai numeros.

– Inițierea chirurgiei cardiace la nou-născut și sugar cu boli cardiace congenitale – unica unitate specializată și dedicată numai acestei grupe de vărstă cu specialiști formați în ani îndelungați. Trans-plantul cardiac și chirurgia cardaică de copil mic se efectuează în aceiași locație.

– Inițierea tratamentului de urgență al infarctului miocardic acut (prima 1000 de bolnavi), astăzi adoptat de Ministerul Sănătății ca program național de urgență.

– Specializarea a 3 generații de medici chirurgi, anesteziști, cardio-logi etc…

Ca rezultat al acestei performanțe IBCVT Tg.Mureș a fost singurul institut din țară care a fost desființat, în cadrul unei așa zise refor-me a spitalelor . Această reformă a fost efectuată fără nici o evalu-are sau consultare (analiza amplasării geografice, număr de populație, performanță medicală și economică, managerială ) decizii luate în comun pentru spitale comunale și institute sau unități de performanță. Așa cum s-a afirmat de oficiali din sănătate decizia desființării IBCVT a fost politică, iar reforma la spitale a fost un eșec.

Ca urmare SCJM a dizolvat în structura sa verigi ale IBCVT construite cu efort și migală de-a-lungul multor ani înainte de 1995 și care au condus la peformanță : farmacia, laboratoare de analize medicală (la care și SMURD-ul Tg.Mureș recurgea în cazuri de urgență), radiologie, departament administartiv specializat.

Alte orașe din România fac eforturi să dezvolte unități de chirurgie cardiovasculară, iar la Tg.Mureș a fost desființat IBCVT.

Consecințele desființării IBCVT Tg.Mureș la 1 an și 6 luni de la comasarea în SCJM :

– Condițiile de activitate în IBCVT s-au deteriorat grav ( managerial, financiar, dotare, resurse umane, motivația personalului etc…) . Medici și asistente medicale specializate cu mult efort și în timp au decis plecarea în alte unități din țară și străinătate. SCJM nu a reușit să suplinească aceste deficiențe având în vedere lipsa de experiență și incompetența managerială rezultată din numiri în funcții pe criterii politice. In ultimul timp 23 de asistente au plecat din unitate, terapia intensivă la copii și transplant s-a redus la 4 paturi din 10.

– Oprirea programului de transplant cardiac din lipsa aprovizio-nării adecvate cu materiale si medicamente, a reducerii persona-lului. In ultimul an nu s-au efectuat transplante cardiace activitatea stagând. Laboratorul de imunologie nu a primit reactivi necesari pentru compatibilitatea de transplant de peste 6 luni de zile. Pe lista de așteptare există 119 receptori potențiali cu boli cardiace netratabile prin tratament convențional. Dintre aceștia 30 au nevoie urgentă de transplant cardiac. Decesul acestora poate avea loc oricând în așteptarea pentru transplant. Patru familii ale receptorilor în așteptare ne-au informat de decesul pacienților. Desființarea unei unități care a atins supraviețuire de 13 ani cu transplant cardiac ,unică în România este greu de justificat.

– Cel mai grav fapt este plecare din unitate a 2 medici anesteziști (un al treilea plecase cu timp înainte) din clinica de chirurgie cardiacă copii de la 1 oct. 2012. Acest fapt ne pune în situația încetării activității de chirurgie cardiacă la copii mici pentru moment la marile urgențe și în curând a întregii activități. Lipsa materialelor sanitare, lipsa medicamentelor, frecventele opriri ale activității, dar mai ales a deteriorării motivației pentru o activitate complexă, dificilă, ca cea de la chirurgia cardiacă la copii mici și la transplantarea cardiacă sunt cauzele acestor plecări și nu neapărat veniturie limitate a acestor tineri. Fiind singura unitate din țară de acest profil consecințele sunt grave pentru numărul de copii necesar a fi operați la vârstă foarte mică sau pentru transplant. In România se nasc 8 la 1000 de născuți vii (960) cu malformații cardiace dintre care mulți necesită operații în lipsa cărora survine din nefericire decesul. La IBCVT se efectuau 350 de operații pe an la acești copii. In prezent din cauza lipsurilor menționate numărul operațiilor a scăzut la 100 în 9 luni, fiind în pericol de a se opri.

Pentru informare corectă menționăm că au mai fost efectuate operații cardiace la copii la Cluj și Timișoara în unități mixte cu adulți. IBCVT deține singura unitate dedicată, specializată pentru aceste activități. Nu poate fi îngrijit adecvat un sugar de 3 zile alături de un adult de 70 de ani în terapia intensivă cardiacă. Munca medicilor și asistentelor în asemenea condiții devine foarte dificilă și riscantă.

Formarea unor noi anesteziști și chirurgi într-o nouă generație necesită selecționare, instruire, experiență, care nu se pot obține într-o periodă scurtă de timp (nici zile, nici săptămâni, nici luni ci ani de zile).

La numeroasele memorii adresate Președintelui țării, Primului Ministru și Ministrului Sănătății la data desființării IBCVT nu s-a primit nici un răspuns. Evident nu se putea răspunde unei aseme-nea decizii aberante. Nu a contat nici solicitarea a 60.000 de oameni care au solicitat menținerea institutului.

O instituție medicală de performanță unică în țară, în secolul XXI este desființată pe criterii politice, de orgoliile patologice ale unui primar local, lider PDL în colaborare cu conducerea din 2011 a Ministerului Sănătății.

Informat despre aberanta decizie de desființare a IBCVT actualul Prim Ministru al Guvernului anterior în opoziție, împreună cu lideri USL au promis la Târgu Mureș reinființarea IBCVT în prima zi de guvernare.

Soluția urgentă a problemei : reînființarea IBCVT printr-o Hotîrâre de Guvern pentru a restabili activitatea și performanța (administrativă, financiară, managerială și de resurse umane), pentru reluarea Programului de transplant cardiac și a operațiilor pe inimă la sugari și copii mici.

Soluția propusă de Ministerul Sănătății – autonomie financiară fără personalitate juridică nu este compatibilă. Autonomia fianciară presupune existența unui ordonator de credite ceea ce nu poate exista fără personalitate juridică. Dr. Arafat însuși, subsecretar de stat în MS a recunoscut într-o apariție televizată că ” IBCVT nu ar fi făcut performanță fără personalitate juridică ”.

Informațiile din mass-media citează pe domnul ministru Cepoi ca afirmând ” din informațiile pe care le am și din ceea ce știu despre Institutul Inimii (nn.din Tg.Mureș) el funcționa foarte bine când era independent și se pare că la ora actuală sunt probleme. Vom analiza și vom vedea dacă decizia de atunci a fost corectă”.

Alte opinii afirmă că SCJM nu poate fi clasificat de urgență dacă nu are chirurgie cardiovasculară sau că nu poate fi clasificat ca 1 A dacă nu are și chirurgie cardiovasculară. Inafară de centrele medicale care au institute de boli cardio-vasculare nici un spital județean nu are chirurgie cardaică, deci 37 de spitale județene nu pot fi clasificate ca fiind de gradul 1 A cu consecințele financiare prevăzute. Mai mult un asemenea spital trebuie să aibă toate secțiile medicale posibile ceea ce este exagerat. SCJM nu are alte cel puțin 4 unitați cum sunt Chirurgie maxilo-facilă, Urologie, ORL, Oftalmologie în clădirea spitalului și nu le va putea avea. Chirurgia cardiovasculară nu pleacă din clădire, deci poate conta la clasificare. De altfel întreaga clasificare este nerealistă și neștiințifică și necesită corectare.

Factorii de decizie care au hotărât desființarea IBCVT fără argumente științifice (medicale, administrative, economice și organizatorice) în detrimentul sănătății paciențior cardiaci, trebuie să-și asume responsabilitatea care poate fi executivă, profesională, juridică sau chiar penală.

Dacă IBCVT nu va fi reînființat de urgență ne vom adresa instanțelor europene de justiție, dar timpul necesar ar putea costa vieți omenești. Ne putem adresa de asemenea instituțiilor profesionale europene și nu numai, care vor reacționa adecvat spre deosebire de instituții similare din România.

Tg. Mureș 30 sept. 2012 Prof. dr. Deac Radu

‘>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.