Sorin Oprescu a inaugurat staţia de epurare a apelor uzate de la Glina

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a inaugurat luni Staţia de epurare a apelor uzate de la Glina, etapa I.

„Scopul tehnic al etapei I este acela de a epura jumătate din debitele provenite din oraş (10 metri cubi pe secundă) iar prin etapa a II-a datorită lucrării de extindere a construcţiei, ce se va finaliza în 2015, va fi posibilă procesarea întregului debit”, a menţionat Oprescu, citat de Agerpres.

Potrivit edilului-şef, prin această construcţie Bucureştiul mai face un pas spre marile capitale europene. „Vrem să demonstrăm încă o dată că se poate, că putem dezvolta şi moderniza oraşul”, a mai precizat primarul general.

Prezent la inaugurare fostul şef al statului Ion Iliescu a avut cuvinte de apreciere la acest proiect. „După anul ’90 există o ameliorare a apelor Dunării aceasta şi datorită dispariţiei unor industrii, cum ar fi complexele mari zootehnice”, a subliniat Iliescu. Potrivit fostului şef de stat, această staţie de epurare răspunde unor necesităţi fundamentale. Acesta a mai precizat că pe viitor se va impune o extensie întrucât va creşte şi consumul de apă la nivelul Capitalei.

Directorul adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, a prezentat procesul de epurare al apelor uzate participanţilor prezenţi, menţionând că, în momentul de faţă, staţia este capabilă să producă aproximativ 50-60% din energia electrică necesară.

Reabilitarea staţiei de epurare a apelor de la Glina reduce impactul negativ al infiltraţiilor de ape uzate în pânza freatică din zona bazinului hidrografic al Dâmboviţei, reduce în aval poluarea puternică şi mirosul neplăcut al apei, reduce riscurile pentru sănătatea populaţiei, conduce la crearea unor noi locuri de muncă şi aliniază România la standardele de mediu ale UE.

Ca urmare a finalizării etapei I, staţia de la Glina va epura mecanic întreaga cantitate de apă poluată pentru care a fost proiectată la un debit de 10 metri cubi pe secundă, iar din acest volum 5 metri cubi pe secundă vor fi epuraţi final, biologic.

Oficialul Apa Nova a mai precizat că etapa a II-a va fi finalizată în 2015 când staţia va putea să epureze apa la un debit de 12 metri cubi pe secundă.

Valoarea totală a lucrărilor pentru etapa I se ridică la 108.300 milioane de euro din care Uniunea Europeană a contribuit cu 65%, Guvernul – 3%, BERD – 11%, şi BEI – 27%. La finalizarea primei faze de la staţia Glina aceasta se află în perioadă de garanţie 12 luni şi este operată de Apa Nova, urmând ca rezultatele performanţelor să fie folosite la întocmirea documentaţiei necesare pregătirii aplicaţiei pentru fondurile de coeziune destinate fazei a II-a de lucru. Procedurile de licitaţie pentru etapa a II-a se estimează a fi lansate în 2012, iar valoarea investiţiilor pentru această fază se ridică la aproximativ 350 milioane de euro. La ora actuală la reţeaua de canalizare din Capitală este extinsă pe 85% din lungimea totală a străzilor oraşului şi deserveşte peste 90% din populaţie.

Râul Dâmboviţa străbate oraşul din nord către sud-vest de-a lungul unui canal artificial de 17 kilometri. La eveniment au mai participat ambasadorii Franţei şi Greciei la Bucureşti, precum şi conducerile firmelor care au realizat lucrarea (Franţa şi Grecia).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.