Sorin Oprescu: Stadionul Naţional, mai frumos decât cele din Dublin sau Frankfurt

Stadionul Naţional „Lia Manoliu” este mai frumos decât cel din Dublin (Irlanda) sau Frankfurt (Germania), a declarat marţi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Încă o dată am această certitudine după cum arată stadionul. E puţin şi deasupra Frankfurt-ului pentru că e mai nou şi sunt foarte mândru de treaba aceasta”, a precizat Oprescu, în timpul verificării stadiului de execuţie a lucrărilor la Stadionul Naţional.

Edilul şef a spus că în prezent mai sunt de executat aleile din jurul stadionului, iar la interior se lucrează la acoperiş, urmând să fie montate ultimele 14 elemente ale acestuia. Este pregătit şi cubul video pentru a fi ridicat la înălţime, ceea ce va da posibilitatea spectatorilor să urmărească spectacolul sportiv şi pe cele patru ecrane uriaşe suspendate ale acestuia.

Potrivit primarului general a început de asemenea activitatea în vederea montării gazonului, cu sistemele de drenaj şi cel de încălzire.

„Suntem în contratimp, după această vizită ne aşezăm pe scaun şi vedem unde mai avem de apăsat pe pedală”, a subliniat Oprescu.

Cât priveşte administrarea stadionului, primarul general a spus că aceasta va fi asigurată printr-un parteneriat public privat în urma organizării unei licitaţii internaţionale. „Este pentru a treia oară şi în continuare o să propun în consiliu acest proiect şi o s-o ţin tot aşa până când o să avem un management privat, pentru că nu ai cum să faci administrare cu câteva sute de oameni fără să existe un beneficiu. Dacă se aprinde nocturna timp de 90 de minute este cheltuiala pe care o avem cu întreg cartierul Pantelimon”, a explicat Oprescu.

Edilul şef a mai asigurat că pentru meciul inaugural România-Argentina este pregătit personal calificat care va asigura managementul acestei activităţi. El a spus că la momentul deschiderii stadionului vor exista restaurante şi cafenele, şi că există în studiu un proiect de realizare a unor statui care vor reprezenta disciplinele olimpice. „Statuile se studiază de către un corp de artişti plastici şi încercăm să găsim o soluţie pentru reprezentarea disciplinelor olimpice”, a spus Oprescu.

El nu a exclus nici posibilitatea creării unei alei destinate vedetelor sportive, o idee care îi aparţine reputatului comentator sportiv Cristian Ţopescu.

În altă ordine de idei, Sorin Oprescu a spus că şi-ar dori ca viitorul management al arenei să asigure organizarea unor evenimente culturale în afara celor sportive tot timpul anului.

De menţionat că stadionul va avea o parcare de 1.400 de locuri al cărei cost este estimat la patru milioane de euro. Ea va fi realizată pe două etaje, urmând ca pe terasa acesteaia să fie amenajat un teren polivalent. De asemenea, riveranii îşi vor putea parca gratuit maşinile când nu sunt organizate evenimente pe stadion.

Sorin Oprescu a confirmat că, după meciul inaugural, va fi organizat un concert la care vor participa alături de o trupă străină şi formaţii româneşti.

Primarul general a spus că nu sunt probleme de finanţare a stadionului, menţionând că urmează să primească de la guvern, conform promisiunii primului-ministru, suma de 320 milioane lei.

Stadionul Naţional „Lia Manoliu” are 55.000 de locuri, acoperiş retractabil deasupra gazonului, iar costurile totale ale acestuia se ridică la 168 milioane de euro.

Stadionul actual la lucrărilor este următorul: structurile de rezistenţă au fost finalizate, scaunele montate în proporţie de 95% , finisajele executate în proporţie de 90%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.