Spectatori clonaţi la Festivalul de Jazz de la Cluj-Napoca

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de jazz Cluj va rămâne în istorie nu atât pentru performanţele artiştilor de pe scenă, cât mai degrabă din cauza unei stângăcii a organizatorilor, care au încercat să trişeze atunci când au comunicat amploarea evenimentului.

Ce s-a întâmplat? Pentru a „coafa” cumva o realitate stânjenitoare, respectiv faptul că sala a fost aproape goală, organizatorii au luat decizia nefericită de a umple scaunele cu ajutorul Photoshopului. Oficial, este vina unui „fotograf nou”, fotografia a fost ştearsă, iar oganizatorii, firma Diesel Events încearcă să diminueze la maximum impactul pe care îl are acest incident.

Astfel, printre fotografiile oficiale ale evenimentului s-a strecurat una în care mai mulţi spectatori au fost „clonaţi”, unii dintre ei apărând în imagine şi de trei ori, astfel încât să se sugereze că reprezentaţiile ar fi avut parte de un public mai numeros decât în realitate. Ulterior, fotografia a fost ştearsă, nu înainte însă ca mai mulţi internauţi s-o copieze şi s-o distribuie pe bloguri sau pe site-uri de socializare.

Mircea Buteanu, organizatorul evenimentului, a declarat pentru ziardecluj.ro că e vorba de o glumă proastă.

„Eu cred ca au facut ceva glume. A fost weekend si nu ne-am ocupat noi, personal, de pozele respective. Trebuie sa iau legatura cu fotograful. Este un fotograf nou, care a realizat imaginile pentru eveniment, sa vad daca este un banc sau o prosteala. Cert este ca s-au sters aceste fotografii, pana ne dumirim exact ce este. In general, noi controlam continutul paginii, dar evenimentul a fost sambata seara, duminica tarziu au fost postate. Eu le-am vazut abia in aceasta dimineata”, a spus Buteanu pentru publicaţia din Cluj.

Cluj International Jazz Festivala fost organizat de Diesel Events, fiind la prima editie in acest an. Evenimentul desfasurat la Casa de Cultura Studentilor a tinut trei zile. Printre invitati s-au numarat Eli Degibri Quartet, Chico Freeman Quartet si James Blood Ulmer.

Cum a fost descoperită fotografia trucată şi o amintire cu Ceauşescu

Prima care a observat acest trucaj a fost o tânără din Cluj, Alexandra D., care a publicat fotografia pe pagina de Facebook. Unul dintre cei care au preluat-o a fost blogeriţa spi-oana, apoi povestea a ajuns în Ziar de Cluj (care a publicat articolul Haha! Fenomen paranormal la un concert de jazz din Cluj: spectatorii s-au clonat! Gafa de proportii a Diesel Events!).

Metoda trucajelor (măiastre sau grosolane) nu e nouă. În timpul regimului Ceauşescu, propagandiştii comunişti trucaseră fotografii ale unor mişcări muncitoreşti, astfel încât să apară printre participanţi şi portretul lui Nicolae Ceauşescu şi al Elenei Ceauşescu. În acest fel, ei au fabricat dovezi ale „activităţii revoluţionare” de care ar fi dat dovadă fostul lider comunist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.