Spitalul de Pediatrie Ploiești, mai scump de opt ori decât unul din București

Publicația observatorulph.ro face o analiză a costurilor estimate pentru amenajarea noului spital de pediatrie din Ploieşti în fostul sediu al OMV Petrom din centrul oraşului, cu puţin timp înainte de începerea lucrărilor.

O promisiune din campania electorală
La începutul anului electoral 2012, candidatul de atunci al USL la Primăria Ploieşti, Iulian Bădescu, anunţa un proiect comun cu candidatul la CJ Prahova, Mircea Cosma: construcţia unui nou spital de pediatrie lângă actuala clădire a spitalului juxdeţean de urgenţă. Proiectul acela a fost abandonat, însă, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2012, de data aceasta primarul Bădescu anunţa negocieri avansate cu OMV Petrom pentru preluarea fostului sediu din centrul oraşului cu scopul declarat de a reloca spitalul de pediatrie. Ulterior, OMV Petrom a donat Primăria Ploieşti clădirea respectivă şi a fost înfiinţată Fundaţia Copiii Noştri pentru strângerea de fonduri necesare realizării investiţiei, scrie publicația citată.

Cost uluitor: 280.000 de euro/pat!

Cum ONG-ul respectiv nu a reuşit să adune decât 50.000 de euro într-un an, s-a apelat la împrumuturi bancare, investiţia fiind evaluată la, ATENŢIE mare la cifre – 119.921.757 lei, fără TVA, potrivit sursei citate.
Făcând următorul calcul: 119.921.757 lei + TVA 28.781.222 lei = 148.702.979 lei / 4,5 (curs leu/euro) rezultă fabuloasa sumă de 33.045.106 euro!
De banii aceştia, constructorul desemnat câştigător al licitaţiei (nu se cunoaşte decât că a existat un singur ofertant) trebuie să amenajeze un spital cu 118 paturi şi 4 săli de operaţie. Potrivit proiectului de relocare dat publicităţii de Primăria Ploieşti, noul Spital de Pediatrie Ploiesti va avea următoarea structură:
1. Secţia Pediatrie I – 20 de paturi spital şi 5 paturi internare de o zi
2. Secţia Pediatrie II – 20 de paturi spital şi 5 paturi internare de o zi
3. Secţia Chirurgie Ortopedie Pediatrică – 20 de paturi spital şi 5 paturi internare de o zi
4. Secţia / compartiment ORL – 10 paturi spital şi 5 paturi internare de o zi
5. Secţia UPU – 12 paturi
6. Bloc operator – 4 săli operatorii pentru chirurgie pediatrică, ortopedie, ORL, chirurgie de o zi, endoscopie, bronhoscopie
7. Secţia ATI – 16 paturi cu structură organizatorică
8. Secţia imagistică / radiologie şi medicină nucleară
9. Serviciu ambulator
10. Farmacie
11. Serviciul anatomie patologică

La Bucureşti, de 8 ori mai ieftin

În Capitală, transformarea unei clădiri de birouri într-un spital cu 141 paturi şi 8 săli de operaţie a costat doar 4 milioane de euro. Este vorba de Spitalul Ponderas, amenajat prin transformarea unei clădiri cu spaţii de birouri situată pe Str. Nicolae Caramfil 85A, sector 1.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.