Stelian Tănase încearcă să determine măcar o dezbatere

Directorul TVR Stelian Tănase îi invită din nou pe cei doi candidați la prezidențiale Victor Ponta și Klaus Iohannis la o dezbatere publică, cei doi putând să-și aleagă „locul de desfășurare al dezbaterilor (în studiourile TVR, la Palatul Parlamentului, la o universitate sau unde consideră că există condiții bune pentru o dezbatere)”.

“La începutul mandatului meu, în urmă cu un an, mi-am propus să nu apar la televiziunea publică, nici la alte televiziuni ca moderator sau invitat. Dar situația în care se află țara noastră în ultimele zile mă obligă să ies din rezerva pe care mi-am impus-o. Ne găsim în fața celor mai importante alegeri din ultimii zece ani. Mă adresez dv. nu numai în calitate de conducător al SRTV, dar și de persoană publică implicată în toate marile bătălii ale ultimilor 25 de ani date pentru propășirea țării noastre.

Stimați telespectatori,

în urmă cu cîteva zile, mai precis luni, 3 noiembrie, am adresat personal o scrisoare prin care am invitat cei doi candidați, domnii Victor Ponta și Klaus Iohannis, să participe la o dezbatere sau mai multe, organizate de SRTV.

Argumentele sunt acestea:

1/ neutralitatea dovedită a TVR în această campanie electorală
2/ TVR este singura televiziune care acoperă întreg teritoriul național și ajunge în bune condiții la comunitățile româneşti din străinătate
3/ capacitatea tehnică și organizatorică a SRTV. Putem asigura cele mai bune condiții editoriale și tehnice prin oameni de valoare profesională și echipamente de înalt nivel.

Am invitat cu acel prilej cele două staff-uri de campanie să aleagă locul de desfășurare al dezbaterilor (în studiourile TVR, la Palatul Parlamentului, la o universitate sau unde consideră că există condiții bune pentru o dezbatere).

De asemenea, am cerut staff-urilor de campanie şi le cer şi acum să propună formatul, subiectele, regulile de joc, ora de desfășurare, durata și numele moderatorului (eventual al jurnaliştilor agreaţi).
A trecut o săptămînă de când am adresat scrisoarea și situația, în loc să se clarifice, s-a complicat.

Mai multe propuneri venite din diferite zone au fost respinse de cei în cauză, astfel că speranțele de a avea totuși dezbaterile dorite de opinia publică s-au îndepărtat. Intrăm mîine în ultima săptămînă de campanie electorală și este posibil chiar probabil să nu se desfășoare nicio dezbatere televizată în direct între cei doi candidați. Dacă se va întîmpla așa, s-ar produce un deficit de democraţie major și ar da un exemplu rău tuturor. Opinia publică are dreptul la măcar o dezbatere televizată în direct, dacă nu la mai multe, în care cei doi candidați – domnii Victor Ponta și Klaus Iohannis – să se întâlnească față în față. Dorim să aflăm astfel ce-și propun să facă, în următorii ani,cu România.

Misiunea noastră este aceea de televiziune publică. Suntem obligați prin misiunea noastră, așa cum e descrisă de lege, ca singura televiziune publică, și suntem îndreptăţiți să organizăm aceste dezbateri în beneficiul publicului.În Europa există practica prin care televiziunea publică este cea care organizează dezbaterile din timpul campaniilor electorale.

Fac apel în ultimul ceas la cele două forțe politice aflate în competiție, la staff-urile lor de campanie, și la candidați să accepte oferta SRTV. Este o încercare de a salva situația. Este, de asemenea, o propunere onestă de compromis, credem, acceptabilă pentru cei doi candidați.

Vă asigur de echidistanța, neutralitatea și profesionalismul nostru.
În spiritul democrației, vă rog să înțelegeți, spațiul public are nevoie de aceste dezbateri lămuritoare. Numai așa electoratul va putea alege în cunoștință de cauză la 16 noiembrie pe cel mai bun în funcția de președinte al României.

Fac un apel la rațiune. Măcar acum, în al 12-lea ceas, vă cer să ajungeți la o înțelegere și să acceptați propunerea aceasta. Aștept încrezător un răspuns pozitiv din partea celor doi candidați”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.