Stelian Tănase: „Vreau să fac curăţenie în TVR”

Experţi din TVR pregătesc un proiect de lege cu un CA în care să se regăsească reprezentanţi ai BNR, BOR, Academiei Române ş.a. Arhiva TVR va fi exploatată la maximum. În 2-3 ani TVR trebuie să intre pe plus.

Lucian Gheorghiu: Aţi declarat în urmă cu câteva zile că este absolut necesară o nouă lege privind organizarea şi funcţionarea TVR. Suntem într-un an dublu electoral. Credeţi că va fi timp şi de o lege a TVR?

Stelian Tănase: Sunt un pic sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea ca în acest an să avem o lege nouă. Cele două evenimente electorale pun în plan secund TVR. În TVR am început să scriem un proiect de lege. Un grup trebuie ca până în vară să finalizeze proiectul. Un lucru este clar: avem nevoie ca de aer de o lege nouă pentru TVR.

Chiar nu se mai poate merge înainte pe legea actuală?

Legea în vigoare este foarte veche. Ea are 20 de ani. În domeniul audiovizualului s-a înregistrat o adevărată revoluţie tehnică, au apărut multe elemente noi pe care legiuitorul de atunci nu le-a prevăzut. Un singur exemplu: nu există în legea actuală prevederi referitoare la online, iar în momentul de faţă televiziunile se mută energic pe online. Legea actuală vorbeşte de independenţa editorială, dar o lege nouă trebuie să dea garanţii puternice pentru independenţa editorială. O lege nouă trebuie să asigure şi depolitizarea postului public de televiziune.

Cuvântul ăsta, depolitizare, eu îl aud de vreo 10-12 ani prin parlament, este invocat de toate partidele, dar când este vorba să se modifice componenţa Consiliului de Administraţie, nu se face nimic. Ce înseamnă depolitizare pentru Stelian Tănase?

Toată lumea ştie, în ultimii 10 ani nu a fost deloc pace în CA al TVR. Au fost multe războaie. Ce soluţie propunem noi: partidele politice să îşi reducă numărul de oameni trimişi în CA. În CA ar trebui să avem şi câte un reprezentant al BNR, al Academiei Române, al Patriarhiei, ai altor biserici, ai asociaţiilor profesionale din presă, ai societăţii civile. Postul public de televiziune acoperă toate aceste zone ca politică editorială şi este bine ca instituţiile pe care le-am numit să fie reprezentate de personalităţi de prestigiu în CA. Este ceva normal. Ei ar trebui numiţi pe termene diferite pentru a nu mai avea perioade fără CA, ca în aceste săptămâni, când practic TVR este blocată. Un exemplu, în Polonia, postul public de televiziune se află sub tutela băncii naţionale şi e un model de succes. Dar la acest capitol sunt foarte multe de spus. Cert este că nu mai putem merge cu vechea lege dacă vrem să salvăm TVR.

„BBC este un model pentru mine”

Ştiu că nu peste mult timp TVR trebuie să aibă un CA. Cum noua lege nu are cum să fie adoptată în timp util, de ce nu încercaţi o variantă a unui proiect de modificare a legii existente care să vizeze exclusiv reglementările legate de CA. Ar fi vorba de trei sau patru articole, proiectul poate fi trimis în câteva zile la Parlament şi cred că în regim de urgenţă se poate adopta pentru ca viitorul CA să fie unul de tip noi. Există posibilitatea unei astfel de variante?

E cam târziu, dar ar fi fost o variantă practică.

Ştiu că sunteţi un fan BBC. Viitoarea lege vrea să aducă TVR cât mai aproape de postul britanic?

Este un deziderat al meu. BBC este un model pentru mine, dar nu numai, este imitat în toată lumea civilizată. TVR seamănă – prin dependenţa de politic în aceşti 20 de ani cel puţin – cu televiziunea de stat moscovită. Este obligatoriu să ne întoarcem cu faţa spre Occident. Evident, grupul de lucru care pregăteşte proiectul noii legi studiază în principal modelul de funcţionare al BBC. Mai trebuie ştiut ceva. TVR este o construcţie ciudată, de tranziţie. 1 – de tip comunist. TVR a fost conceput ca un “minister al adevărului în anii ’60. 2 – după 1989 s-a încercat o transformare, dar fără succes. Ce avem acum este o struţo-cămilă. Este nevoie de o schimbare radicală.

„Dacă sunt aici, vreau să fac curăţenie”

Să intrăm pe un teren minat. Situaţia financiară. Sunteţi primul director care a dat cifre şi care arată transparenţă. Aţi prezentat uriaşele datorii pe care le-aţi găsi când aţi venit la TVR. Totuşi, nu aţi pronunţat – mă refer la conferinţa de presă de săptămâna trecută – niciun nume. Uriaşele datorii ale TVR sunt totuşi rodul unui management defectuos, al unor căpuşări etc. Iar relele, ca să utilizez un termen popular, le-au făcut nişte oameni. Ne puteţi da nume?

Eu nu sunt nici de la Garda Financiară, nici procuror, nici Poliţia şi nu pot să mă antepronunţ. Sunt organisme abilitate să analizeze ce s-a întâmplat. Am trimis la ANAF două dosare cu mari probleme şi mai sunt în lucru câteva. În funcţie de ce găsim, vor ajunge la ANAF, altele la DNA. Cei de acolo le vor analiza şi vor propune măsuri, sancţiuni etc. Atunci se vor da şi nume. Eu vreau să se ştie următorul lucru: pentru mine postul de director nu este o sinecură. Misiunea cu care am fost învestit la 20 decembrie 2013 de către Parlament este salvarea TVR. Dacă sunt aici, vreau să fac întâi curăţenie. Aţi văzut şi dvs., cum am călcat pe muşuroi, am fost supus unei canonade. Asta e bine, inseamnă sunt pe drumul cel bun, am deranjat profitori de ieri şi de azi, am afectat multe interese legate de TVR, clanuri, afaceri, cumetrii. Dar, cum am mai spus, dezastrul din TVR are şi cauze externe, nu doar jaful şi prostul management din anii trecuţi. Mă refer la acte normative din ultimii 10 ani care au dezavantajat TVR. Câteva exemple. În 2003 s-a redus taxa TV; în 2005 s-a eliminat scutirea de TVA pentru programe şi licenţe. Ca să dau numai două exemple, dar mai sunt multe altele, care au lipsit TVR de multe milioane de euro. Politicieni, miniştri, guverne din ultimii 10 ani sunt responsabile de această situaţie.

Vi se reproşează că vreţi să măriţi taxa TV şi să obţineţi o amnistie fiscală.

Cred că am fost înţeles greşit. Nu am luat nicio decizie pur şi simplu pentru că nu am acest drept. Deciziile în acest domeniu sunt de competenţa Guvernului şi Parlamentului. M-am referit la mai multe variante pe care le-am supus atenţiei celor în drept. Dacă se iau măsuri energice, m-am angajat în faţa Parlamentului în 20 decembrie 2013 la învestire ca în 2-3 ani să intrăm în normalitate, adică „să venim pe plus”, cum se spune, să avem profit. O variantă ar fi indexarea taxei TV. În 2002, salariul minim pe economie era de patru ori mai mic decât azi, când a ajuns la 8,5 milioane lei, în vreme ce taxa în acest timp nu s-a indexat, ci a scăzut de la 4,5 la 4 euro. România are cea mai mică taxă TV din Europa – de aproape 11 euro pe an. În 13 ţări din Europa taxa este între 100 şi 385 de euro pe an. Cea mai apropiată de noi este în Muntenegru, 26 de euro pe an. Chiar şi cu o indexare – pe care o stabileşte INS în funcţie de inflaţie şi alţi indicatori -, tot va rămâne cea mai mică taxă din Europa. Ar mai fi ca măsură varianta – venită din sfera Ministerului Finanţelor – a amnistiei fiscală. TVR are 70 milioane euro datorii la bugetul de stat făcute din cauza unor decizii proaste luate de diferite guverne în trecut. Mai este şi varianta ca marile competiţii sportive să fie achitate de la bugetul de stat. Eu cred că este nevoie de o soluţie combinată. Chestiunea esenţială este însă urgenţa lor pentru că cu fiecare zi situaţia se înrăutăţeşte. De asemenea, trebuie să obţinem sprijin la Guvern şi pentru modificarea unor acte normative care dezavantajează grav postul public. Un exemplu: TVR plăteşte 15% la CNC din publicitate în vreme ce posturile private plătesc doar 3%. De ce?

„TVR are o arhivă bogată, o adevărată avere”

Aş vrea să trecem şi la chestiuni ce ţin propriu-zis de ce oferă postul public de televiziune. Şi vreau să vă întreb, nu vă este frică de Bianca sau de Cruduţa?

TVR nu trebuie judecat numai după audienţe. TVR este serviciul public de televiziune. Nu ţinteşte neapărat audienţe, ci să difuzeze multă cultură, să vorbească despre istorie, să ofere programe educaţionale etc. Nu facem concurenţă posturilor private, ele urmăresc profitul, distrând publicul. Statutul nostru de televiziune publică ne spune clar ce avem de făcut. Vă amintesc ca exemplu că în timpul viscolului din această iarnă TVR a asigurat cele mai multe ore de transmisie din zonele calamitate şi am fost ca nimeni altul în contact cu populaţia şi comandamentul pentru situaţii de urgenţă. Aici văd ei că este misiunea TVR. Era treaba noastră, nu a televiziunilor private. Totuşi, căutăm anumite nişe pe care să facem audienţă.

Ne daţi câteva exemple?

Uitaţi un exemplu elocvent. Pe 15 ianuarie, când a fost ziua Eminescu, am avut audienţă foarte bună. Un alt exemplu: TVR are cea mai bogată arhivă din ţară. Este o adevărată avere. Se lucrează la digitalizarea întregii arhive. Costă mult, dar merită. Este principala noastră resursă, peliculele scoase din arhive fac audienţe foarte bune.

Am observat că la RAI UNO este o astfel de politică, au cel puţin două-trei ore zilnic cu programe de arhivă, din perioada „alb-negru”.

Am văzut ce dau şi au un succes mare materiale din arhive. Şi TVR are foarte multe piese bune de teatru cu actori uriaşi, mai sunt filme vechi românesti, emisiuni de divertisment, filmări cu vechi trupe muzicale din anii „alb-negru”, documentare interesante, interviuri cu mari personalităţi etc. Ştiu, şi nu de când am venit în TVR, ca telespecator că foarte multă lume se uită la emisiunile de arhivă. Este şi asta o nişă pe care o vom exploata – audienţa e pe măsură, merită.

Ştiu că sunteţi un om de cultură şi că vreţi să introduceţi o serie de emisiuni de profil.

Sunt foarte preocupat ca la TVR să îşi găsească loc multă cultură românească şi nu numai. Pe lângă teatru şi film românesc, aflate deja în grilă, am propus din această primăvară mai multe programe noi. Pregătim o campanie care să popularizeze literatura română de azi. Vor apărea pe post scriitori români care îşi prezintă cărţile aflate în librării. Se va numi „Citeşte româneşte”. Primul autor prezentat va fi Ştefan Agopian, mare scriitor pe nedrept neglijat. Apoi Radu Cosaşu, Radu Aldulescu, Alexandru Vlad, Bogdan Teodorescu şi mulţi alţii. Din fericire, literatura română traversează o perioadă fastă. Sâmbătă a început emisiunea lui Florin Iaru, iar Ion Cristoiu de marţi va face o emisiune despre cărţi, mai ales de istorie. Am semnat un protocol cu Patriarhia după o lungă întrevedere cu patriarhul Daniel. Vom face mai multe programe. Mâine, marţi, semnez cu Academia Română un protocol cu privire la mai multe programe realizate în colaborare. Cel mai mult mă interesează cele despre limba română şi istoria noastră. Va mai fi o altă campanie. Despre ce este vorba? În zonele rurale (cu aproape jumătate din populaţia României) nu ajunge carte, nici ziar. Doar televiziunile şi mai ales TVR. Analfabetismul (real şi funcţional) este o boală cronică a societăţii româneşti. Mă refer la cei care au patru clase, şapte, zece, dar care nu pot desluşi un text. Ei bine, vreau să ne îndreptăm atenţia spre această zonă cu programe educative, din toamnă, împreună cu Academia Română şi Ministerul Învăţământului. Sper să mă întâlnesc chiar zilele astea cu ministrul de resort.

„TVR a lipsit 20 de ani din spaţiul dezbaterii publice”

Aţi spus că TVR nu trebuie judecat numai după audienţe. Totuşi, posturile comerciale au şi emisiuni serioase de dezbateri şi care le aduc un număr considerabil de telespectatori. Este totuşi un domeniu TVR ar trebui să încerce o concurenţă.

TVR a lipsit 20 din spaţiul dezbaterii publice şi a pierdut piaţa pentru că a practicat evazionismul. Practic, la TVR talk show-ul, dezbaterile nu au prea mai existat. Din această lună avem o serie de formate care vin să acopere acest gol cu IM Ioniţă, Cornel Nistorescu, Daniel Apostol, Liviu Mihaiu, Miruna Munteanu ş.a. Este cea mai puternică baterie de moderatori pentru “debates” din mass-media românească în acest moment. Pentru la toamnă ne mai gândim la nişte nume. Vocea TVR sper că de acum contează. ”TVR is back!” ar fi un bun slogan publicitar. Sunt emisiuni în care apar ziarişti cunoscuţi care alături de realizatorii noştri şi invitaţi de marcă vor dezbate principalele probleme ale fiecărei zile.

Cum vă pregătiţi pentru trecerea de la emisia analogică la cea digitală? Guvernul a emis o serie de acte normative în acest sens.

Aşa cum stau lucrurile acum, nu aş spune că TVR este avantajat, mai curând dimpotrivă, nu avem blockstarturi bune. Am impresia că în spate sunt foarte mari interese. Subiectul ar merita un material separat făcut cu experţi, nu cu mine.

Care ar fi mesajul pe care aţi vrea să îl transmiteţi telespectatorilor şi cititorilor noştri.

Vreau să trag un semnal de alarmă. Salvarea TVR este o operaţie complicată, care va dura câţiva ani, indiferent cine este la conducerea ei. Ar trebui ca factorii de decizie să acţioneze de urgenţă, cât nu este prea târziu. Pe plan editorial, TVR nu are decât o salvare – să se afirme ca o televiziune publică, în slujba cetăţeanului, şi nimic altceva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.