Strania declaraţie a ministrului Toader în legătură cu Dragnea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedura penală în acord cu deciziile CCR.

Cu acest prilej, ministrul Toader a făcut o declaraţie cel puţin ciudată, potrivit căreia nu consideră că trebuie să se justifice în fața liderilor coaliției în privința raportului de evaluare a lui Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi. În schimb, a precizat acesta, dacă va fi invitat la ședința coaliției, este dispus să le explice mai bine conținutul acestui raport.

Astfel, răspunzând unor întrebări ale presei referitoare la nemulțumirea liderului PSD, Liviu Dragnea, în ce privește modul în care a realizat raportul de evaluare pentru Kovesi și Lazăr și dacă va răspunde în faţa lui Dragnea şi a premierului Sorin Grindeanu pentru concluziile raportului, Toader a spus: „De ce trebuie să răspund eu? Eu am făcut evaluarea mea. Nu cred că trebuie să le răspund dânşilor. Dacă mă vor întreaba, le voi spune, dar nu prin intermediul presei. (…) Dacă voi fi invitat, ca membru al Guvernului, e firesc să merg (în fața coaliției – nr.). Dar, rețineți, dacă voi fi invitat. Cu nuanța că nu mă duc să mă justific, ci mă duc, dacă voi fi invitat, cu plăcere, mă duc să fac mai bine explicat conținutul acelui raport și conținutul și concluziile, pentru că vă mărturisesc că am întrebat pe cineva, iarăși, o persoană vocală și aparent avizată, dacă a citit cuvânt cu cuvânt, rând cu rând, raportul pe care l-am prezent. Și răspunsul era și a fost și el așteptat: nu l-am citit, dar — zice — știu. Mulți credem că știm, fără să citim”.

Ministrul a mai transmis că nu se teme de o posibilă remaniere.

„Ei, teamă. N-are de ce să-mi fie teamă. Indiferent de soluție, eu sunt rectorul Universității. Nu. Nu, nu, nu. Sigur că nu, dar cred că cel mai bine ar fi să-l întrebați pe domnul Dragnea, nu pe mine”, a declarat Tudorel Toader, întrebat dacă îi este teamă de o posibilă remaniere după evaluarea pe care ar urma să o declanșeze președintele PSD asupra miniștrilor.

Despre modificarea Codurilor

„Modificările vizează strict punerea de acord a Codurilor cu deciziile CCR, nimic mai mult, nimic mai puţin”, a precizat Tudorel Toader referitor la modificarea Codului penal şi Codului de procedura penală.

Tudorel Toader a reiterat că nu va exista un prag pentru abuzul în serviciu.

„Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curții, nu se vorbește de prag. (…) Proiectul de lege (…) îl voi trimite în dezbatere publică și în procedură parlamentară, nu va fi ordonanță. Va trece pe la comisiile juridice. (…) Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache dumnealui (…) poate să intervină, în limita competențelor constituționale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem inițiatori, iar dânșii sunt decidenți”, a mai declarat Toader referindu-se la abuzul în serviciu.

Ministrul a mai anunţat că a fost elaborat, de asemenea, proiectul de lege privind transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsă.

Termenul a expirat de multă vreme, riscăm sancţiuni şi cu prioritate am elaborat proiectul de transpunere a acestei directive”, a precizat ministrul.

Ministrul a mai spus că, în acest moment, sunt 45 de posturi vacante în cadrul instituției și că în perioada următoare se vor demara procedurile pentru ocuparea acestora, în prezent existând o supraîncărcare a activității.

Întrebat despre demersurile privind un audit extern la DNA, Parchetul general și DIICOT, Tudorel Toader a spus că o astfel de evaluare nu a mai fost făcută de 10 ani. De asemenea, ministrul a precizat că o evaluare se poate face atât pentru ce s-a făcut și pentru ce nu s-a făcut.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, ministrul a explicat că s-a dat un aviz negativ, de nesusținere legislativă „pentru că venim cu proiectul nostru”.

Referitor la supraaglomerarea din penitenciare, Toader a admis că este o realitate supraaglomerarea din penitenciare, este o realitate condițiile din penitenciar.

(..)Soluţii sunt foarte multe, unele pe termen scurt, altele pe termen lung. Un exemplu poate fi şi proiectul cu graţierea, dar o graţiere rezolvă în mică parte problema din penitenciare.

O altă problemă este modernizarea penitenciarelor, o alta de a construi noi penitenciare. Cea mai bună soluţie e de a face prevenţie ca să nu mai ajungă lumea în penitenciare. O altă solutie este cu brăţara, eu personal nu am găsit o soluție magică, dar cred în combinarea acestor soluţii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.