Inflaţie de candidaţi la preşedinţia Franţei

Potrivit cotidianului Le Figaro, cei 11 candidaţi la preşidenţia Franţei care s-au duelat într-un dintre cele mai mediatizate dezbateri televizate au „basculat” în derizoriu. Le Figaro a cerut comentarii avizate din partea a 5 politologi, membrii ai unor institute de sondare şi comunicare, în încercarea de a afla cine a ieşit învingător şi cine a pierdut în această confruntare.

Directorul general a institutului de sondaj IFOP, Frederic Dabi, a admis că este vorba de „petits candidats” şi că fiecare dintre ei a avut momentul său de glorie, îndeosebi Philippe Poutou cu dublul său atac asupra lui Francois Fillon şi Marine le Pen. Emmanuel Macron a fost creditat ca cel mai vizibil candidat cu o viziune pozitivă asupra construcţiei europene şi s-a diferenţiat, astfel, de ceilalţi contracanditaţi eurosceptici. Despre Marine le Pen, acelaşi politolog spune că a fost mai puţin convingătoare.

Mai mult, toţi prezidenţiabilii şi-au arătat dezacrodul asupra rezolvării problemei locurilor de muncă. Au existat poziţii ireconciliabile între abordarea pro-europeană şi suveranitatea Franţei, cum a fost cazul lui Francois Asselineau, care a spus că „toate tratatele europene ne conduc într-o politică economică şi socială de neconceput pentru francezi” şi a precizat că susţine o ieşire imediată a Franţei din t, fără un referendum prealabil.

Un alt subiect dominant al campaniei electorale a fost asanarea morală a vieţii politice. Aici, canidatul Nicolas Dupont-Aignan, cere ca fiecare candidat să aibe un cazier curat. Emmanuel Macron se declară zi de zi favorabil unei moralizării în viaţa politică. François Fillon a răspuns că „un preşedinte exemplar spune adevărul francezilor despre situaţia ţării şi realitatea din lume. Un preşedinte exemplar este cel care respectă prim-ministrul şi totodată respectă echilibrul puterior prevăzut de Constituţie.

Valentin Ceauşescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.