(VIDEO) Este oficial: Vom avea alegeri prezidențiale în septembrie

Liderii coaliţiei de guvernare PSD – PNL, preşedinţii Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an, după ce, în cursul aceleiaşi zile, au avut loc şedinţe separate ale celor două partide pentru a aproba strategia.

Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale.

„Decizia coaliţiei este de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală, care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Faptul că am decis să facem această comasare nu este împotriva democrației ci, dimpotrivă, un vot în plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă pentru români. Am decis, şi le mulţumesc colegilor mei din PSD, astăzi, la fel ca şi colegilor din PNL, să avem şi o alianţă electorală pentru europarlamentare. Este evident că numai cele două partide se pot uni şi face față unui val extremist.Am mai hotărât ca în septembrie să avem alegeri prezidențiale şi în decembrie alegeri generale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

„Am luat decizia corectă pentru România”, a spus Ciolacu.

Cei doi copreşedinţi ai coaliţiei de guvernare au fost întrebaţi de ce PSD şi PNL au stabilit liste comune la alegerile europarlamentare, dar nu şi la alegerile locale.

„Partidul Social Democrat, la fel ca şi Partidul Naţional Liberal, are mii de aleşi locali. Ar fi fost o greşeală din partea noastră şi a conducerii partidelor ca noi, din birouri, să hotărâm ce e mai bine pentru fiecare comună, oraş, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului şi avem două partide democratice şi eu sunt ferm convins că în perioada următoare vom avea şi alianţe politice electorale locale, dar acest lucru trebuie să-l facă colegii noştri din teritoriu, fiindcă ei ştiu ce este cel mai bine pentru urbea pe care o reprezintă sau pentru locul unde vor să candideze. Cu alte cuvinte, vom pune priorităţile românilor şi localităţilor înainte de deciziile noastre din birouri, ceea ce ar fi fost o greşeală imensă. În schimb, direcţia politică o va da lista comună pentru europarlamentare. Stabilitatea României şi perspectiva pentru anul 2025 o va da lista comună de la europarlamentare şi determinarea noastră de a duce lucrurile în direcţia corectă”, a declarat Marcel Ciolacu.

La rândul său, preşedintele PNL a punctat faptul că alegerile locale au „o cu totul altă configuraţie”.

„Sunt abordări care fac obiectul tipologiei alegerilor. Nu putem să vorbim despre alegerile locale, care au o cu totul altă configuraţie, unde într-adevăr, acolo, la firul ierbii, există mai multă efervescenţă şi campania se desfăşoară altfel, pe când la alegerile europarlamentare discutăm de alegerea reprezentanţilor României, care au menirea să meargă la Bruxelles şi să lupte pentru interesele României în cadrul Uniunii Europene. Ca atare, la nivelul fiecărui partid, la nivelul fiecărei filiale, vor exista strategiile specifice, pentru că sunt diferenţe nu doar între regiuni, sunt diferenţe între judeţe, sunt diferenţe şi, din păcate, disparităţile dintre rural şi urban şi, în felul acesta, fiecare dintre campanii se adaptează la aceste elemente de specificitate, aşa cum am reuşit la nivelul coaliţiei, unde nu de fiecare dată am avut aceleaşi opinii. Au fost elemente de divergenţă pe o serie întreagă de decizii, dar ele au fost argumentate fie de o parte sau fie de cealaltă. Am căutat să venim cu ceea ce este menit să îndeplinească obiectivele guvernamentale”, a declarat Ciucă.

El a subliniat că important este ca la nivel local să se găsească o cale de competiţie politică, fără a depăşi acele linii roşii de respect reciproc.

„Îmi doresc foarte mult ca aleşii locali să fie cei care generează această competiţie, o competiţie în care să le arătăm oamenilor că, deşi avem viziuni diferite, deşi ne propunem obiective diferite, maniera aceasta de argumentare şi de dialog cu oamenii spre a înţelege care sunt adevăratele gânduri, adevăratele obiective, adevărata dedicare pentru sacrificiu, aşa cum zicea domnul prim-ministru, în slujba cetăţenilor, să avem o campanie cât se poate de normală”, a mai afirmat Ciucă.

Întrebat ce s-a schimbat de la decizia luată anul trecut de PNL de a merge în alegeri singur şi până la decizia de acum privind o alianţă cu PSD, Ciucă a răspuns că strategia liberalilor „în tot ceea ce înseamnă valorile şi virtuţile” nu s-a modificat, dar la un moment dat „în strategie este nevoie şi de anumite mişcări tactice”.

„În noiembrie, la Sinaia, am ieşit, la fel ca şi astă-seară, într-o conferinţă de presă şi, pe baza evaluărilor de la vremea respectivă, am asumat că vom merge în alegeri prin noi înşine. ‘Prin noi înşine’ reprezintă mottoul cu care Partidul Naţional Liberal, de-a lungul istoriei sale, şi nu este una deloc scurtă, este o istorie lungă, bogată, cu asumarea unor responsabilităţi istorice, a schimbat istoria ţării şi la Marea Unire şi în 1923, când a fost adoptată Constituţia. Prin noi înşine am avut curajul să abordăm şi să luptăm pentru ca România să fie ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, a Uniunii Europene, ‘prin noi înşine’ este mottoul care ne reprezintă şi astăzi şi noi considerăm că este mottoul care înseamnă pentru noi toţi unitate şi îndemn la asumare şi responsabilitate. De atunci şi până acum trebuie să înţelegem că în strategia Partidului Naţional Liberal, în tot ceea ce înseamnă valorile şi virtuţile Partidului Naţional Liberal nu s-a modificat nimic, dar la un moment dat, cum spuneam, în strategie este nevoie şi de anumite mişcări tactice”, a explicat Ciucă.

El a adăugat că „ceea ce s-a întâmplat acum este o mişcare tactică, ţinând cont de tot ceea ce se întâmplă de jur împrejur, contextul de securitate”.

„Iar România s-a profilat şi se profilează în continuare ca un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre, în tot ceea ce înseamnă această verticală a estului Europei, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Şi atunci explicaţia este că prin noi înşine putem să ne adresăm românilor să ne evalueze pe baza a ceea ce am făcut şi să ne acorde încrederea pentru ceea ce vom face în continuare, pentru că nu este vorba doar de Partidul Naţional Liberal, ‘prin noi înşine’ se adresează tuturor românilor, este vorba de încrederea noastră, a tuturor, în ceea ce vrem să facem, în calea noastră europeană, în menţinerea României pe parcursul său euroatlantic. Absolut o mişcare tactică”, a spus Nicolae Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

36 de Comentarii

 1. Aiasta-i un lucru bun, să despartii grâul di neghină. I ghini că hoțâ stau lolaltă ca să nu să-ncurșe lumia…

 2. S-a nascut partidul unic !bravo…..opozitia va fi omorîta…stiti cum…..dosarele…

 3. PNL-SD …..PCR….cemai !
  Sunt pe drumul de trista amintire. Catre inapoi.
  Sa le dorim o guvernare luuuuuunga !! Sa le ajunga. Sa fie toti multumiti de scaune. Pe vecie!!! Cine le prine nu le mai lasa.
  Cerneala curge. Cuvinte mari. Oameni de stat adevarati.

 4. Septembrie roșu!…cu ăla de la cotroceni ce faceți?…stă la butoane până în decembrie?…halal democrație originală!…

 5. SA VA VOTEZE VACCINATII,EU MA DEZIC DE SISTEMUL NEDEMOCRATIC, NECONSTITUTIONAL CARE AZI CONDUCE ROMANII SI DE PSEUDO OPOZANTII CARE SE INTALNESC PE ASCUN CU AGENTI RUSI!!!

 6. Traiasca si-nfloreasca noul PCR de la americanu’ de nasu’ mare!

 7. Credeți că ne păcăliți ca să obțineți mai multe voturi. Vă fac în ciudă, sâc, sâc. sâc. Votez cu două mâini AUR, nu pentru că am mari așteptări, mari speranțe, dar faptul că vă este frică de acest partid, mă determină să am această decizie. Dar nu vreau să fac ce vreți voi, covrigarule și căprarule. Mai mult de atâta nu sunteți. VOTEZ AUR CU DOUĂ MÂINI, vă zic încă o dată și sper ca mulți români să facă la fel. O manipulare ordinară, democrație originală, mod penibil de a stopa ascensiunea unui partid, în numele democrației, curat murdar, coane covrigar și căprar. De ce vă e frică nu scăpați. Ha, ha, ha, ha, ha, ha.

 8. Eu zic ca pana-i expira mandatul navetistului sa-l trimiteți int-o excursie de 2 luni și doua marti în in sulele Maldive. Merita Sărmanul. La cât a transpirat pentru interesul SUA, EU si Ucraina un asemenea sejur ar fi o binecuvântare. I-auzi colea și Coldea. Sa facem fata unui val extremist. Transpiratul natiunii s-a infartit cu covrigul și acum cauta o coada de câine jerpelit ca să se șteargă de transpirație ca apoi sa atârne covrigul speranțelor în el. Pat și Patason în comedia muta: Mutul de la Cotroceni și pacificii N o beli(i)

 9. Se pare că cerința de a respecta legile și Constituția se cheamă în România normală extremism.

 10. Eu Votez cu Gabriela Firea si cu Marian Ceausescu ca Presedinte !

 11. Am convins deja peste doua duzini de oameni sa nu mai voteze deloc si astia vor convinge alte duzini si asa mai departe. E mai usor sa prostesti oameni decat sa-i convingi ca au fost prostiti. Psihologia inversa si dialectica lucreaza in toate sensurile abordate.

 12. ”Am mai hotărât ca noile decizii de recalculare a pensiilor să fie tipărite pe hârtie premium , moale , cal. I a afirmat premierul Ciolacu.Pot. fi ”folosite în lunile de vară după @comasare cu mese vegane pe pergativ Știr și Lobodă ,la Sectembre , după Preșe , urmănd a se ”folosi Cupoanele de pensie.

  „Am luat decizia corectă pentru România”

 13. , ai subliniat bine esența „comasării”, hoții stau laolaltă, pentru înlăturarea oricărei confuzii in procesul de optare populară.
  Băi lepre trădătoare, jumătăți de creier analfabete, o sa mușcați asfaltul!

 14. PIEI, SATANA! SI CU DULAPUL IMPOTENT CE O SA FACETI? AVEM LEGE PENTRU FUNERALII NATIONALE…NE TREBUIE UN PIC DE DISTRACTIE!

 15. FeSeNe-ul a revenit prin clinchet de clopoțel 😂😂😉😉 în prima linie politică din România👎! Partidul stat🦬🐂🐀🦍, la container obligatoriu trebuie aruncat🙏🙏. P.s. ar trebui că, cei de la Pagina de Media să vadă audienta acestor latrai, sa calculeze cat din 100% cetățeni au avut răbdarea sa ii audă grohăind și mormăind! Ne anunțați și pe noi? Mulțumesc.

 16. Misto. Deci USL 2.
  Bravio natiune. Ati pus botul la propaganda hashtag rezist USR si ati votat Johannis. Uite ca tot cu PSd-ul ati ajuns.

 17. „stă la butoane până în decembrie?…halal democrație originală!”

  In SUA cum este ? De acord ca acolo nu-i democratie !

 18. Pe cand vot uninominal si 300 parlamentari ???

  Se pare ca referendumul este inutil, deoarece nu se pune in practica rezultatul vointei poporului.

 19. Foarte bine din mai multe motive: nu închid școlile; nu ne înghesuim cu toate în decembrie;campania electorală va fi vara când toată lumea e în concediu și cel mai important să-i văd cum reușesc să strângă semnături și să dea legislația în doar trei luni. Când e interesul lor, să vedeți cum sare șpanul.

 20. Mda. batjocură oficială..Mai contează un popor polime căscată ??

 21. Ați îngropat România, covrigarilor! Dacă, printr-o minune, țara asta scapă cumva de la dispariție, Istoria vă va consemna ca fiind cei care ați bătut cuiele-n coșciugul democrației și ați îngropat-o de vie! Sunteți niște neica-nimeni, paraziți, gunoaie scose la suprafață de vâltoarea vremurilor…Of, doar niște tâmpiți cărora le vorbește gura fără minte: să fi fost extremism în România, AUR să fi fost cu adevărat legionar, ar fi aflat Ciolacu ce-i aia extremism! Dar… cum spuneam, doar vorbe lătrate pentru proști, nici AUR nu-i legionar, nici Ciolacu vreun Duca sau Călinescu!

 22. Sunt curios dacă românachele cu complexul occidental în suflet va vot tot o slugă a capitalului străin , cum a tot făcut-o de la nea Emil C-tinescu încoace…
  După se vor plange iar că țara merge într-o direcție greșită 😆😆

 23. Partidul unic nu s-a născut acum doar s-a oficializat,altfel,n-a dispărut niciodată,cloaca FSN-ului a făcut pui continuu de peste 33 ani.

 24. este oficial, poate ne spune si cine va fi presedintele stabilit! ca eu oricum nu merg la vot!

 25. Mă,.. După toate astea, pur și simplu să te mai gîndești in mod serios la orice face sau zice un guvern ciociu, trebuie să fii pacient , caz grav,..

 26. Orice zi in plus fara ciocoi belfer werner ,este un câștig pentru biata țară,să sperăm că scăpăm și de cancerul PNL și PSD și o sa vina la conducere niște oameni cu drag de țară și cetățean

 27. Țara este condusă de alogeni trădători ,vânduți intereselor străine

 28. prin Ardeal. Romanii tineau ascuns la piept tricolorul, se pare ca acele vreumuri s-au intors si ca vom vorbi doua limbi, vom avea doua ganduri. Ceea fac PSD/PNL-istii este fabulos, vor ajuta oamenii sa stranga in suflet comori pe care nimic nu le poate distruge. Vom merge cu ele in cer asa cum spune Iisus. Comunismul ne-a luat Craciunul Pastele si prin lipsuri, cu greu, stand la cozi se procurau cateva oua, drojdie sau carne, iar ornamentele vechi de pom ne-au bucurat si amintit de vremurile bune. Asa ca nu risipiti ceea ce ati adunat pt ca vor fi ceea mai mare comoara. Incet nu veti mai avea dreptul sa spuneti ca in imperiul Austriac ca sunteti roman si ca va iubiti tara si credinta, aceste lucruri vor deveni taine ale sufletului cu ele vom pleca in mormant, lasand in urma un pustiu daca Dumnezeu nu se va indura si ne va scapa de cel rau.

 29. Partidele mici, miculutze, pierd daca lumea vine la vot. Stati acasa, sa castige URA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.