Studiu: Strategia subversivă a Rusiei în Europa de Est nu prinde în România

Rusia a lansat o campanie acoperită pentru manipularea statelor din Europa Centrală şi de Est şi pentru a discredita modelul liberal şi democratic occidental, pentru a submina relaţiile transatlantice, totul folosind măsuri politice şi economice. Este concluzia unui studiu al Centrului pentru Sudii Strategice si Internaţionale din Washington, realizat în cooperare cu Centrul pentru Studiul Democraţiei din Sofia.

Potrivit Reuters, care oferă o mică sinteză a acestui studiu lansat pe 13 octombrie si care va oferi subiecte presei în zilele ce vin, România nu pare să figureze printre ţările în care aceasta strategie dă roade sau este aplicată. Rusia încearcă să influenţeze guvernele din Bulgaria, Ungaria, Lituania, Serbia şi Slovacia.

Studiul acesta susţine că Moscova se foloseşte de politicieni din ţările din regiune care simpatizează Rusia. Strategia rusă urmăreşte să asigure Moscovei dominaţia pe piaţa energetica şi în alte sectoare ale economiei şi să submineze măsurile anticorupţie din ţările din regiune, scrie agenţia bulgară Novinite, citând Reuters.

“În unele ţări influenţa rusă este atât de profundă şi răspândită încât pune în pericol stabilitatea naţională, precum şi orientarea pro-occidentală a statului şi stabilitatea euroatlantică în întregul ei”, arată studiul intitulat “Strategia Kremlinului: să înţelegem influenţa rusă în Europa Centrală şi de Est”. În Bulgaria, spre exemplu, prezenţa Rusiei în economia naţională a fost estimată la 22% din PIB în perioada 2005-2014, ceea ce expune ţară unui risc important.

Studiul acesta subliniază paşii concreţi făcuţi de Rusia pentru a-şi extinde influenţa în regiune. Printre aceştia se numără megaproiecte precum contractul pentru două reactoare nucleare în Ungaria (in valoare de 12,2 miliarde de euro), un contract cu clauze secrete. O altă tactică ţine de “crearea” unor oameni de afaceri pro-ruşi şi apoi sprijinirea ascensiunii lor la nivel politic şi în poziţii înalte in stat.

Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale este un think tank american înfiinţat în anii 1960, din a cărui conducere fac parte acum Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Brent Scowcroft (toţi foşti consilieri pentru securitate ai preşedinţilor Richard Nixon, Gerald Ford şi Jimmy Carter), William Cohen (fost şef al Pentagonului în administratia Bill Clinton). CEO este John Hamre, fost adjunct al lui Cohen în timpul preşedinţiei Clinton. Finanţarea organizaţiei este asigurată de corporaţii, fundaţii şi statul american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.