Teatru românesc, la Bucureşti şi Chişinău

Amorul dănţuie şi feste joacă, un spectacol de mare succes

Joi 11 septembrie, la ora 19.00, pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti va avea loc prima reprezentaţie a turneului Teatru Românesc la Bucureşti şi Chişinău, cel mai amplu schimb cultural între două Teatre Naţionale – „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi „Mihai Eminescu” din Chişinău.

În deschidere, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău aduce în faţa publicului bucureştean unul dintre spectacolele de mare succes ale repertoriului curent, Amorul dănţuie şi feste joacă. Pornind de la patru comedii shakespeariene, în care dragostea joacă în voie şi le face feste celor cinci perechi de tineri îndrăgostiţi, regizorul Alexandru Vasilache a imaginat un scenariu teatral, muzical şi coregrafic antrenant, bazat pe ritualuri şi tradiţii ancestrale, în care jocul, gluma, portul popular şi obiceiurile româneşti îmbracă, cu har mioritic, hazul shakespearian.

Amorul dănţuie şi feste joacă

12 Scaune, după IIf şi Petrov, este următorul spectacol al Naţionalului din Chişinău, care se joacă vineri, 12 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Studio. O comedie muzicală despre subiecte arzătoare: goana după avere şi putere, minciuna, birocraţia, hoţia şi corupţia. Pe cele douăsprezece scaune ale vestiţilor scriitori satirici vor lua loc aproape toţi actorii trupei, împreună cu directorul teatrului, Petru Hadârcă, tot el fiind şi regizorul remarcabilei montări.

Copiii foametei. Mărturii, de Alexei Vakulovski, în regia Luminiţei Ţâcu, programat sâmbătă 13 septembrie, la ora 20.00, la Sala Atelier, prilejuieşte întâlnirea cu un spectacol răscolitor şi un gen teatral mai nou, teatru-documentar. O poveste plină de învăţăminte, despre sacrificiu, sinceritate, nobleţe şi omenie, care adună mărturii tulburătoare cu privire la foametea din 1946-1947 şi eroii ei, nişte copii maturizaţi înainte de vreme, în condiţii inumane. Tânăra regizoare transpune scenic cu sensibilitate şi curaj un roman ce ţinteşte în autorităţile perioadei staliniste. „Un spectacol care te face să tresari, să te cutremuri şi să rămâi îngrozit”.

Copiii Foametei. Mărturii

Ultima zi a turneului la Bucureşti, duminică 14 septembrie, va începe la ora 11.00, la Sala Media, cu expunerea Un sfert de veac de revenire la normalitate lingvistică şi culturală în Basarabia (Republica Moldova), pe care o va face Acad. Valeriu Matei ca invitat al programului Conferinţele Teatrului Naţional din Bucureşti.

Seara veţi putea urmări Hronicul găinarilor (la ora 19.00, Sala Studio), o admirabilă transpunere scenică a romanului lui Aureliu Busuioc, totodată o recidivă regizorală, a artistului Petru Hadârcă, după premiera din 2011, de la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti. Un spectacol amplu, viguros, actual, clocotind de viaţă, una dintre cele mai vitriolante poveşti despre hoţi, dar şi despre puterea care avea să încurajeze şi să legitimeze găinarii şi găinăritul, într-o expansiune fără limite. „Un roman care trebuie citit, un spectacol care trebuie văzut. Pentru a trage concluzii în viaţa reală”, susţin organizatorii.

Scenă din spectacolul Amorul dănţuie şi feste joacă

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti va prezenta, între 23 şi 28 septembrie 2014, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu câte două reprezentaţii fiecare: Dineu cu proşti de Francis Veber, Sinucigaşul de Nikolai Erdman şi Micul infern de Mircea Ştefănescu, spectacole ale unui turneu de anvergură, aşezat sub un numitor comun, limba română.

Conferinţele Teatrului Naţional, cu Acad. Valeriu Matei

Acad. Valeriu Matei

Duminică 14 septembrie 2014, de la ora 11.00, la Sala MEDIA, Acad. Valeriu Matei, cunoscut scriitor basarabean, om politic, membru al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române, va prezenta conferinţa Un sfert de veac de revenire la normalitate lingvistică şi culturală în Basarabia (Republica Moldova).

O conferinţă despre unitatea lingvistică a întregului spaţiu românesc, din care face parte şi Basarabia.

La 25 de ani de la abolirea alfabetului chirilic şi trecerea la alfabetul latin, Republica Moldova a marcat, anul acesta, la 31 august, sărbătoarea „Limba Noastră cea Română”, aceasta fiind prima sărbătoare în care limba română este numită oficial limbă de stat, renunţându-se la sintagma „limbă moldovenească”.

Valeriu Matei promite „o conferinţă inedită, cu puncte de vedere ce nu corespund şabloanelor”, o pledoarie în apărarea limbii române.

La finalul conferinţei se va lansa Albumul aniversar dedicat istoriei Teatrului Naţional din Chişinău.

Valeriu Matei (n. 31 martie 1959, Cazangic, raionul Leova) este poet, istoric, scriitor şi om politic din Republica Moldova. A candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova (1996).

Din 2013, este director al Institutului Cultural Român de la Chişinău.

Între 1976 şi 1979, a studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de istorie, iar între 1979 şi 1983, la Universitatea de Stat „Mihail Lomonosov” din Moscova, Facultatea de istorie, catedra de etnologie, pe care a absolvit-o cu excelenţă.

Debut matur, în 1980, cu poezii în ziarul “Tineretul Moldovei” din Chişinău. În 1981 publică versuri şi în presa literară din România (“Orizont” din Timişoara, “Luceafărul” din Bucureşti, “Cronica” şi “Convorbiri literare” din Iaşi, “Tribuna” şi “Steaua” din Cluj-Napoca, “Transilvania” din Sibiu, “Familia” din Oradea).

În 1983 a fost exclus de la doctorat pentru anti-sovietism şi naţionalism. Sprijinit de profesorii de la catedra de etnologie şi de unii colegi de universitate, reuşeşte să se angajeze în calitate de cercetător ştiinţific inferior, cu cel mai mic salariu din sistem, la muzeul de studiere a ţinutului din oraşul Istra, unde va rămâne până în 1987. În 1985, după cinci ani de trecere sub tăcere, versurile sale încep să apară (e adevărat, trunchiate) în publicaţiile literare de la Chişinău.

Este printre protagoniştii evenimentelor de la Uniunea Scriitorilor din Moldova din martie-mai 1987, care pun bazele Mişcării Democratice din Republica Moldova. În perioada mai 1987-martie 1990 a reprezentat Uniunea Scriitorilor din Moldova la secretariatul Uniunii Scriitorilor din Moscova. N-a fost membru al partidului comunist. În 1989 a participat la crearea Frontului Popular din Moldova. A fost membru în Biroul Executiv şi purtător de cuvânt al formaţiunii. În 1990 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripţia Leova. A fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru mass-media (1990-1993), membru în Prezidiul Parlamentului. A fost reales deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1994-2001), pe listele Partidului Forţelor Democrate, al cărui preşedinte a fost (1994-2002). A candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova din 1996, obţinând 9 la sută din sufragii. Vicepreşedinte al Parlamentului (1998-1999), preşedintele Comitetului de cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană (1998-2001).

Autor al mai multor volume de poezie, apărute la Chişinău, Iaşi, Bucureşti, al piesei de teatru Prologul (montată la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, în 1987), al nuvelei istorice Peregrinările şi suferinţele spătarului Neculai din Mileşti (1988), al unor eseuri, studii de istorie şi etnologie (Pactul Ribbentrop-Molotov şi agresiunea sovietică împotriva României, 2012 ş.a.). A tradus din poezia franceză (Arthur Rimbaud ş.a.), rusă (Osip Mandelstam, Anna Ahmatova), spaniolă (Federico Garcia Lorca). Versurile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă, suedeză, letonă, slovacă, maghiară, macedoneană, turcă ş.a.

Premii şi distincţii: Marele premiu „Nichita Stănescu” (1995); Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române (1996); Medalia Mihai Eminescu (2000); Marele premiu „Nichita Stănescu” pentru Opera Omnia (2002); Premiul Poesis (2007); Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (2008, 2010); Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor (2004); Ordinul Republicii (2010).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.