„Teatru şi poveste pentru suflete de copii”

În perioada 9-10 martie, Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor, va organiza, în colaborare cu Consulatul General al României la Barcelona, Teatrul GONG din Sibiu şi Asociaţia Culturală SpectacolArt, în provincia Catalunya, respectiv în Lerida şi Guissona, o serie de evenimente culturale dedicate comunităţii de români din regiune.

Programul cuprinde: un spectacol de teatru pentru copii intitulat Sarea-n bucate şi un atelier de desen cu titlul În lumea basmelor, atelier destinat copiilor români şi spanioli din şcoala de stat spaniolă din Lerida.

Spectacolele de teatru vor fi susţinute în cadrul Centrului Cultural din Guissona, în data de 9 martie şi în cadrul şcolii de stat spaniole din Lerida în data de 10 martie.

Proiectul presupune şi o donaţie de carte românească realizată de Biserica Sfântul Gheorghe Nou, lăcaş voievodal al Sfinţilor Martiri Brâncoveni din Bucureşti, cu sprijinul preotului paroh Emil Nedelea-Cărămizaru, cu sprijinul Institutului Cultural Român către Parohia ortodoxă română Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Lerida.

Regiunea Autonomă Cataluneză, în general, şi municipii precum Lerida, în special, sunt printre principalele destinaţii de migraţie ale cetăţenilor români şi, ca atare, acest proiect vine în sprijinul familiilor române care emigrează în Spania.

Nu în ultimul rând, acest proiect reprezintă o premieră în regiune, dat fiind că până în prezent Institutul Cultural Român nu a realizat proiecte de acest gen în Lerida.

Sarea-n bucate este un spectacol despre cel mai frumos sentiment uman: IUBIREA. Iubirea părinţilor pentru copii, iubirea copiilor pentru părinţi, iubirea sinceră şi curată a îndrăgostiţiilor din totdeauna … Inspirat din înţelepciunea basmelor româneşti, spectacolul Sarea-n bucate se adresează tuturor, dar în mod special copiilor, care vor învăţa să preţuiască adevăratele sentimente statornicite între oameni şi trainicele valorile morale: cinstea, sinceritatea, hărnicia, munca.

Premiera spectacolului Sarea-n bucate a avut loc în 5 mai 2010 la Sibiu. Este o adaptare scrisă de Florin Grigoraş după basmul lui Petre Ispirescu. Un spectacol cu păpuşi, copiii sunt fermecaţi de jocul acestora, de intriga naraţiunii şi de atmosfera feerică specifică basmelor. Mihaela Grigoraş interpretează un Menestrel care duce firul poveşti (cântă, dansează, povesteşte) iar Monica Baldea este Pajul, ajutorul de nădejde. Muzica spectacolului compusă de Florin Grigoraş întregeşte show-ul, aduce o culoare aparte, când ritmată şi veselă, când melancolică.

Spectacolul Sarea-n bucate a reprezentat cu succes Romania la Festivalul Cultural European ediţia a 11-a, organizat la Alge în mai 2010, Kids Eoro Festival Washington DC în octombrie 2010, International Puppet Festival BakuAzerbaidjan 1011, Festivalul Novembriade Wassertrudingen – Germania 2011, Festivalul Cultural European New Delhi – India 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.