Traian Băsescu a închiriat avioanele traficanţilor de arme

Documente prezentate de Antena3 arată pe 3 august 2008 preşedintele Traian Băsescu a fost la Riad cu un avion folosit anterior de către Viktor Bout în traficul cu arme. Preşedinţia susţine că Băsescu nu a fost în acea delegaţie oficială, dar se pune întrebarea pe cine şi ce a transportat avoinul care staţionat 3 ore la Riad

Administraţia prezidenţială a comandat în 2005, de la o companie privată, un zbor misterios către Arabia Saudită. Nu există confirmări oficiale că preşedintele Traian Băsescu ar fi folosit această cursă, dar în acea perioadă se afla la Neptun, iar zborul respectiv a decolat de pe aeroportul Kogălniceanu, transmite Antena3.ro.

Se întâmpla la câteva luni după criza ostaticilor din Irak. Aceasta a fost urmată de: dispariţia lui Omar Hayssam, a cărui avere revine doctorului Yassin, proclamat de Băsescu „moştenitorul cinstit”; ascensiunea mult prea rapidă tânărului Florian Coldea, omul potrivit la locul potrivit şi care acum este prizonierul unei funcţii care de din care nu poate decât sa cadă.

Pe 3 august 2005, Administratia Prezidenţiala a contractat un avion privat pentru un zbor în Arabia Saudită, la bordul căruia , sursele spun că s-ar fi aflat Traian Băsescu. Compania care detine aeronava a confirmat zborul dar susţine că la bord s-ar fi aflat alţi demnitari şi nu presedintele.

Firma privata la care a apelat Administratia Prezidentiala este Mia Airlines. Compania care initial se numea Jetline apare într-un raport al ONU despre traficul de arme şi are stransă legatura cu traficantul Viktor Bout.

În august 2005 a încetat din viaţă regele Arabiei Saudite. Potrivit Ministerului de Externe, timp de câteva zile, delegaţii din numeroase ţări au prezentat condoleanţe familiei regale saudite.

România a fost reprezentată la nivel de secretar de stat din MAE care a folosit un avion de linie pentru deplasare.

Conform WikiLeaks, Muhammad el-Obeidi, un om de afaceri libian care avea legături cu regimul lui Muammar Khadafi, a afirmat in 23 2008 octombrie că a semnat un contract cu o companie românească neidentificată, pentru exportarea din România, în Libia, a 100.000 de arme automate de tip AK-47. Potrivit notei diplomatice, El-Obeidi a semnat contractul la sfâşsitul lui septembrie, la Paris, în timpul unei călătorii de afaceri. El a afirmat că a fost însărcinat să ajute la facilitarea achiziţiilor pentru Jafl al-Khamis (Brigada Khamis), o unitate a forţelor speciale condusă de Khamis Khadafi, unul dintre fiii liderului libian. El-Obeidi a vorbit deschis despre contractul respectiv, dar a evitat să spună dacă armele urmau să fie folosite în Libia, sau Libia să fie ”end user” care să le reexporte.

Rusul Viktor Bout, născut în 1967, fost ofiţer al forţelor aeriene sovietice şi cunoscut pentru afacerile sale din domeniul traficului internaţional cu armament drept ”Comerciantul morţii”, a fost capturat in Thailanda la data de 6 martie 2008 şi extrădat de autorităţile acestei ţări in Statele Unite ale Americii unde este acuzat de terorism. Despre el au apărut informaţii conform carora ar fi livrat arme, timp de 15 ani, în Africa şi America de Sud, în Afghanistan şi pentru Al-Qaida.
În trecutul ceva mai îndepărtat al lui Viktor Bout există o perioadă în care destinul său s-a intersectat, în mod straniu, cu cel al actualului preşedinte al Românie. Este vorba de perioada în care domnul Traian Băsescu a deţinut funcţia de şef al reprezentanţei Navrom la Anvers. În locaţia imediat învecinată din Anvers îşi îndeplinea o misiune secretă şi Viktor Bout, sub aripa spionajului militar sovietic, GRU.

Arestat în Thailanda şi extrădat în SUA, în urma unor operaţiuni la care a contribuit şi statul român, Bout a fost condamnat în aprilie 2012 la 25 de ani de închisoare.

În ianuarie 2010, revista Next din Taiwan a făcut precizări legate de faptul că Mircea Băsescu, fratele preşedintelui român Traian Băsescu, este suspectat de reambalarea unei cantităţi de muniţie veche taiwaneză, destinată distrugerii în Bulgaria, şi de vânzarea acesteia către Angola.

România este singurul stat UE care nu a semnat Codul de Conduită al achiziţiilor în apărare al Agenţiei Europene pentru Apărare.

In schimb, Romania are o relatie foarte buna in presedintia Basescu cu monarhiile salafiste din Golf, in special Qatar si Arabia Saudita, care vin in Europa in cauatre de paman si apa, contra petrodolarilor. In aprilie 2011,ministrul Teodor Baconschi declara ca: “O echipă tehnică din Arabia Saudită este aşteptată la Bucureşti, pentru a evalua potenţialul de dezvoltare agricolă al României.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.