×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:50
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Transilvania retrocedată nelegal
Ioan Buduca
Ioan Buduca

Draftul legii retrocedării proprietăților imobiliare (pământuri, păduri, case) a fost adus guvernului Tăriceanu, în 2005, de un consultant politic care tocmai coborâse dintr-o cursă de avion Budapesta – București. Președintele Băsescu era la curent cu istoricul acelui draft.

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.
Legea a fost făcută să restaureze proprietățile confiscate de regimul comunist. În fapt, judecătoriile românești au acceptat documente asupra unor proprietăți cărora li s-a schimbat regimul mult înainte de instalarea comunismului. O mulțime de proprietăți din Transilvania au fost, astfel, retrocedate unor urmași de grofi ce fuseseră despăgubiți cu prilejul reformelor agrare făcute de regele Ferdinand. Cu privire la aceste retrocedări (nelegale), este uimitor faptul că statul român nu vrea să constate practica nelegală a judecătorilor săi și consideră că problema acestor retrocedări ar fi una de drept… privat.

Este apogeul unei politici greșite de menajare a minorităților etnice, chiar și atunci când aceste minorități fac abuzuri flagrante. Începutul articolului sugerează că restitutio in integrum (soluție unică în țările postcomuniste) n-a fost impus de lobby-uri românești, ci de grupări de interese care au știut de la bun început cum se vor putea juca cu arhivele noastre aflate pe teritoriul altor țări.
Dar cum s-a ajuns ca legea retrocedărilor (o afacere de sute de miliarde de dolari) să nu mai fie limitată la naționalizările efectuate de regimul comunist? Aceasta e marea întrebare care, dacă ar fi pusă cândva în numele interesului național, ar conduce la cea mai extinsă anchetă penală care va fi avut loc vreodată în istoria României. Întrebarea ar impune crearea unui Parchet nou, specializat în fraudarea patrimoniului imobiliar din România, iar cercetările penale ce ar urma a fi inițiate ar face praf și pulbere prestigiul SRI și SIE.

Când trupele Ungariei lui Horthy s-au retras din Ardealul de Nord, în 1944, au luat cu ele arhive esențiale. Fie și numai din acest motiv istoric, la noi, după 1990, era contraindicat să fie dată o lege de tip restitutio in integrum: pentru că erau previzibile manevre cu documentele aflate în acele arhive aflate la Budapesta. Chiar și așa, legea n-a fost dată ținându-se cont de aceste previzibile pericole, ci exact invers: au fost lăsate portițe pentru ca reconstituirea de proprietăți imobiliare să poată invoca acte ale căror originale nu mai sunt sub controlul statului român.
Și totuși, statul nostru se află în posesia listelor de despăgubiri pe care le-a dat cu prilejul reformei agrare a lui Ferdinand. Listele se află la Banca Națională. De ce nu le-au cerut niciodată judecătoriile noastre?!?

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017
9167
 | 41
 | 40
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Antal Fekete
0
Aceste restituiri catre urmasii grofilor maghiari constituie cea mai mare hotie dupa nefericitul an 1989. In Ungaria s-au constituit centre speciale care emit documente false pe hartii invechite prin care se atesta dreptul de proprietate ale maghiarilor asupra cladirilor, terenurilor agricole si padurilor din Transilvania. Acest fapt este stiut de toti. De ce oare niciun roman incepand cu presedintele tarii pana la ultimul parlamentar nu ia pozitie pentru stoparea acestor hoții?
Publicat Joi, 24 august 2017
+Răspunde
??????
0
Ce opinie aveți despre felul în care instituțiile statului cu atribuții acționează referitor la "aspectele" pe care le semnalați ?
Publicat Joi, 24 august 2017
+Răspunde
Themis
+6
,,Dar cum s-a ajuns ca legea retrocedărilor (o afacere de sute de miliarde de dolari) să nu mai fie limitată la naționalizările efectuate de regimul comunist? " Simplul din cauza lipsei de inteligență și viziune a legiuitorilor aleși de popor și condiționați de ,,Casanova național" fără atribute de nici un fel, Iiberal din neputință intelectuală. Au sau nu au dreptate ăia care zic că suntem incapabili să ne autoguvernăm? ,,Și totuși, statul nostru se află în posesia listelor de despăgubiri pe care le-a dat cu prilejul reformei agrare a lui Ferdinand. Listele se află la Banca Națională. De ce nu le-au cerut niciodată judecătoriile noastre?!?" Pt că nivelul ălora care muncesc pe mulți bani în judecătorii e egal celor care ne fac sau ne condiționează legile sunt toți ori români neaoși ori ARMENI. (acum înjurati-ma din nou că nu îmi iubesc patria) Aici nu se poate vorbi de afaceri murdare e pur si simplul lipsă de cultură corcită cu ,,șjmecherie" dâmbovițeană.
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
atenianul @ Themis
0
păi ce să facă cu ele statul român? ce a făcut cu ele 27 de ani , NIMIC,( ca datoriile fabricilor care nu produc dar fac datorii mai mari decât ele) Deci dacă rămân la statul român peste 5o de ani vom avea tot nimic .... plus datorii,. dacă le dăm la unguri ( ha ha ha ) poate că vor fugi toţi din ungaria la noi, că acasă i-au vândut ai lor de tot , sunt chiriaşi în ungaria.Oricum nu fac mai mult de o echipă de fotbal cu toţii, avem rromi mai mulţi decât tot poporul maghiar... şi rromii iau în continuu ajutoare mai mari decât tot ardealul.
Publicat Joi, 24 august 2017
+Răspunde
Cum sa ceara listele BNR?
+4
Or fi cunoscand legile, dar nu stiu istorie si nici nu-si asculta confratii in timpul procesului, ei sunt zei pana descopera ca sunt muritori cu ''reuma'' si alte ''betegeli'' . Degeaba un avocat si prof. univ. le-a comunicat in timpul proceselor si public prin presa si interviuri Tv, toti confratii de la ministri de justitie, universitari in drept, academicieni si istorici au tacut speriati sa nu se spuna ca sunt nationalisti daca afirma ca ungurii au fost despagubiti si n-au nici un drept de retrogedare. Unii au simtit si o rautate vie ca intre frati: ''lasa mai bine la straini decat a ai nostri, aia au fost nobili astia doar coate goale''. Nici un nobil nu a devenit nobil cu sangele de acasa, a fost o moda ca pe oamenii de incredere regele sa-i rasplateasca cu un titlu si o bucata de pamant, numai la noi boierii au muncit sa adune averile, in rest au fost date ca nu erau din averea lor era din ceea ce au furat din Transilvania, prin cucerirea si uciderea/saracirea romanilor, trei secole a durat acapararea, apoi au inceput inobilarile, Sarkozy, dupa tata este ''nobil'' de Bocsa, adica din Caras-Severin, dar doar titlul, ca se jura ca n-au calcat prin Transilvania.
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
dan @ Cum sa ceara listele BNR?
+1
da,era suficient sa aiba 7 pruni in gradina si era cel putin "nemes"(nobili de 7 pruni,cum li se zicea);chiar Vass Albert povestesea (pe la tvr in limba maghiara) cum un stramos al sau(pe care il chema Buzatu-nume neaos maghiar),vanator priceput,fost innobilat datorita acestei ocupatii care ii dadea prilejul sa aprovizioneze cu vanat pe cine avea puterea sa atribuie titluri nobiliare;despre Teleki,Sz.Lorantffy spune ca era "urmasul porcarului valah tem deduce ca o parte a "nobilimii" respective era formata din "romani din cei plouati",cum le zice Gh.Sincai
Publicat Joi, 24 august 2017
+Răspunde
Taranul roman
+8
Da, este foarte curios ca, NICI o institutie a Statului Roman NU VREA sa verifice falsitatea dovezilor vizibile fara ochelari a datelor si documentelor prin care Transilvania a fost retrocedata ILEGAL ... nici un ”tradator al neamului din cardasia politica NU vrea sac constate minciuna si tradarea Vanzarii Transilvaniei si a circa 7 milioane de romani.
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
Bercovici
+10
Este uluitor faptul ca desi se stie de toata lumea ca majoritatea restituirilor din Transilvania sunt ilegale(amintiti-va de restituirea unei comune intregi langa Ineu) nicio persoana din alesii neamului nu reactioneaza pentru a opri aceaste crime impotriva romanilor. Ar fi putut reactiona presedintii tarii, premierii tarii, ministrii si nu in ultimul rand deputatii si senatorii. Din pacate aceasta este Romania de astazi si avand asemenea specimene la conducerea tarii exista pericolul sa disparem ca stat, stat care oricum a devenit o colonie.
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
Roman @ Bercovici
+2
Dle. Bercovici, din pacate situatia este asa cum o descrieti. Pe niciunul dintre aleșii neamului care au condus si conduc aceasta tara nefericita nu-i intereseaza soarta țării. Singura lor preocupare este inavutirea pe orice cale inclusiv prin hoții. Nu ar fi tarziu nici acum sa emita un act normativ care sa stopeze restituirile si sa se constituie Comisii care sa analizeze legalitatea restituirilor facute pana in prezent. Este imperios necesar sa se anuleze acele prtevederi de Restitutio in integrum,prevederi care au provocat si provoacă mari daune poporului roman.
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
Ţăranul
+7
Imediat după tractoristul obosit Gusty şi marele mălai mare Palton , a simţit nevoia să iasă ca păduchele participînd la atcul mişelesc asupra libertăţilor şi a dreptului la o justiţie corectă ... şi lăutarul supărat Orban ... ! Nu au trecut decît două ore de cînd Tudorel a îndrăznit să rostescă propunerile pentru reforma justiţiei şi păduchii deja au început să colcăie ... ! Să vedem ce o mai fi pînă deseară ... !? Nu este exclus să se trezească şi să pună de o revoltă la provocarea tinerilor pensionari de la sri ... , frumoşi şi liberi ...
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
Ţăranul
+11
Iată , avem dovada ticăloşilor ... şi ticăloşiilor ! Cu mai puţin de o oră în urmă , Palton Vodă s-a dat în stambă şi a sărit ars de cur ... ! Nu este de acord cu modificările în justiţie propuse de ministrul Toader ... , şi a sărit imediat în sprijinul caricaturii obosite de la Parchet , Gusty tractoristul ... ! Cei doi nu sunt de acord ca magistraţii să răspundă pentru golăniile comise , şi nici să fie numiţi de către altcineva decît de tatăl hoţilor de case şi mare traficant de copii făcut scăpat de DNA şi ICCJ , adică de Koveşi şi Livia Stanciu ... ! Mă miram şi eu ca lupul puturos să-şi schimbe năravul ... !
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
nae girimea
+14
"Și totuși, statul nostru se află în posesia listelor de despăgubiri pe care le-a dat cu prilejul reformei agrare a lui Ferdinand. Listele se află la Banca Națională. De ce nu le-au cerut niciodată judecătoriile noastre?!?" Pai misiunea lui Itsikarescu la BNR care crezi ca e ? Nu sa faca ilizibile acele acte ?
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
moser
+1
esti bland cu lichelele fsnariote dle ..si nu avem atatea cuvinte de recunostinta si pentru a glorifica pe invatatorii,taranii care au ingraat pamanturile pustiile de razboaie ..in care ..pentrun rege si patrie si lasau ideaalurile si viata..pai nu vedeti cu cat discernamat sunt alesi cei care sa conduca Romania catre disparitie..reprezntativa este sceneta bashescu vs insu ala blond..candidat pa pfresedentie ..care cand i s au prezentat obiectiv ele ..s a imbolnavit ..nu ca ar fi ar fi avut caracter dar nu putea sa fie criminal ..adta tre sa o ai in sange...si a zis bashescu lasa dle ii execut io..si ne a executat. Transilvania i prilej da rusine pentru tot ce roman se cheama ..
Publicat Miercuri, 23 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 7 minute