Traseismul aleșilor locali, contestat la CCR

Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii pentru aprobarea OUG 55 care a dat liber la migraţia aleşilor locali, sperând că judecătorii CCR să facă referire şi la situaţia juridică a primarilor şi consilierilor care au părăsit partidele din partea cărora au fost aleşi şi a mandatului acestora.

Deputaţii PNL Teodor Nicolescu şi Valeria Schelean au prezentat într-o conferinţă de presă sesizarea adresată, miercuri, Curţii Constituţionale.

”Legea privind aprobarea OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că ordonanţa de urgenţă este neconstituţională şi în sensul acesta avem o mulţime de decizii ale Curţii Constituţionale care arată că prin lege nu se poate suplini viciul de constituţionalitate al ordonanţei de urgenţă respectivă”, a declarat deputatul PNL, citat de Mediafax.

El a menţionat că OUG 55 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.

Nicolescu a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale care fac referire la interzicerea traseismului politic al aleşilor locali şi se fundamentează în articolul din Constituţie care menţionează că ”partidele politice contribuire la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor”.

De asemenea, el a susţinut că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 privind migraţia aleşilor locali a fost adoptat, marţi, de plenul Senatului. Au fost înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 6 abţineri.

OUG 55/2014 a fost respinsă anterior de Camera Deputaţilor, după ce nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării legilor organice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.