Doina Ioanid citeşte la Bucureşti din volumul de poeme „Cusături”

Astăzi, la ora 18.00, la Humanitas Kretzulescu din Bucureşti, Doina Ioanid va citi din cel mai nou volum de poezie Cusături, apărut la Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală.

Alături de autoare, vor lua cuvîntul: Cristina Ispas şi George Neagoe.

„Doina Ioanid scrie doar despre dragoste şi moarte, despre vârstele când ele sunt luminos separate şi epocile când se amestecă indistinct. Căci, dacă volumul E vremea să porţi cercei este cartea unei definiri de sine la vârste succesive, locul ultimelor vizionarisme şi al ultimelor exaltări – vremea presimţirilor organice în care coexistă şi copila din Duduca de marţipan, şi melancolica din Cartea burţilor şi a singurătăţii –, iar Poeme de trecere o carte despre ireversibil, Cusături, noua carte a Doinei Ioanid, e cartea supravieţuirii. «Am supravieţuit. Dar ce naiba înseamnă asta?» – iată întrebarea la care Cusăturile edificate ale Doinei Ioanid ne dau, fiecăruia după facultăţi, răspunsuri cu totul neliniştitoare”, scrie Simona Sora.

Doina Ioanid s-a născut la 24 decembrie 1968, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1995, iar în 1998, masteratul (studii culturale franceze) la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a aceleiaşi universităţi.

A publicat poeme în volumul colectiv Ferestre 98, girat de Mircea Cărtărescu, şi în volumul experimental 40238 Tescani (2000). A debutat cu volumul de poeme în proză Duduca de marţipan (2000, Premiul pentru debut Prima Verba). Au mai urmat: E vremea să porţi cercei (2001), Cartea burţilor şi a singurătăţii (2003), Poeme de trecere (2005) şi Ritmuri de îmblînzit aricioaica (2010). Poeziile sale au fost traduse în franceză, maghiară, turcă, slovenă, bulgară, croată, neerlandeză şi engleză.

A participat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Istanbul, la Poetry International Festival din Rotterdam, Poetry Parnassus (Londra), Felix Poetry Festival (Anvers) etc. A fost asistent universitar la Catedra de limbi străine a Facultăţii de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov, între anii 1998 şi 2005.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.