Ucraina, condusă de lideri cunoscători ai limbii române şi cu origini bucovinene (Video)

Arseni Iaţeniuk a fost confirmat în funcţia de premier al Ucrainei. Candidatura lui Iaţeniuk, propusă de noua coaliţie prooccidentală şi prezentată de preşedintele Petro Poroşenko, a fost aprobată de 341 de parlamentari ucraineni.

Frontul Popular, formaţiunea condusă de Arseni Iaţeniuk, a obţinut 22,14 la sută din sufragii la alegerile parlamentare anticipate din Ucraina.

„Ucraina este în război, oamenii se confruntă cu probleme şi de noi depinde dacă vom opri agresiunea. Ne aflăm în faţa unei agresiuni externe — invazia militară rusă, care nu este altceva decât o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii noastre ca o încercare de a distruge Ucraina”, a declarat Iaţeniuk în faţa deputaţilor.

Fapt fără precedent, noua coaliţie de la Kiev are 302 de parlamentari din totalul de 450 de membri ai Radei Supreme, o majoritate capabilă să modifice şi Constituţia. Potrivit acordului de coaliţie, majoritatea prooccidentală din noul parlament ucrainean şi-a fixat ca prioritate aderarea Ucrainei la NATO, angajându-se să modifice până la sfârşitul anului legislaţia naţională pentru a anula statutul de stat nealiniat şi a relansa politica în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică.

Arseni Iaţeniuk a fost numit în funcţia de şef al guvernului de la Kiev pe 27 februarie 2014, după ce fostul prim-ministru Mikola Azarov şi-a dat demisia. Arseni Iaţeniuk s-a născut pe 22 mai 1974 în oraşul Cernăuţi, este căsătorit şi are doi copii.

Unul dintre bunicii paterni ai lui Iaţeniuk era bucovinean, născut în România şi având cetăţenia română. Arseni Iaţeniuk înţelege limba română.

Partidul său a fost urmat îndeaproape de cel al preşedintelui Petro Poroşenko, la alegerile de la finalul lunii octombrie.

Şi Poroşenko este cunoscător al limbii române. Născut în regiunea Odessa, el a ajuns să locuiască o vreme la Tighina, în pe atunci RSS Moldovenească, unde s-a familiarizat cu limba română. În timpul vizitei întreprinse de curând la Chişinau, alături de preşedintele Poloniei, Poroşenko i s-a adresat şi în limba română omologului său moldovean, Nicolae Timofti.

În luna octombrie, Poroşenko a rostit un discurs la Universitatea din Cernăuţi. O parte din această alocuţiune a fost susţinută în limba română, într-un oras în care aceasta limbă este folosită în mod uzual şi poate fi auzita oricând pe stradă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.