UE, ţinta prioritară a programului de spionaj al NSA

Uniunea Europeană făcea parte din ţintele prioritare de supraveghere ale serviciului american de informaţii NSA, potrivit unui articol publicat sâmbătă de revista germană Der Spiegel, care se bazează pe documente ale fostului consultant american, Edward Snowden, refugiat în Rusia, notează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Într-un raport datând din aprilie, NSA asigură că temele de politică externă ale UE, precum comerţul internaţional şi stabilitatea economică figurau printre obiectivele prioritare de supraveghere ale serviciului de informaţii.

NSA a stabilit o scară mergând de la 1 (de interes înalt) la 5 (slab interes) pe care aceste trei teme sunt notate cu prioritatea 3, notează revista, care susţine că a intrat în posesia documentelor lui Snowden.

Problemele legate de noile tehnologii, securitatea energetică şi chestiunile legate de alimentaţie nu făceau parte din priorităţile americanilor, care le atribuie prioritatea 5.

Între ţările vizate de programul de supraveghere al NSA, Germania se află la acelaşi nivel cu Franţa şi Japonia, însă înaintea Italiei şi a Spaniei. Prioritatea era acordată chestiunilor de politică externă ale Germaniei, stabilităţii economice şi riscurilor pentru finanţe, care erau notate cu prioritatea 3.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.