Un joc pe calculator poate ajuta pacienţii cu schizofrenie

Pacienţii cu schizofrenie pot lupta cu problemele de memorie şi învăţare cu ajutorul unui joc pe calculator care antrenează creierul şi poate îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a persoanelor cu această afecţiune, spun cercetătorii de la Universitatea Cambridge.

Au fost realizate teste pe un număr mic de persoane care au jucat acest joc pe calculator timp de patru săptămâni, în urma cărora s-au constatat îmbunătăţiri în procesul de memorie şi învăţare. Acest lucru ar putea ajuta pacienţii să se întoarcă la locul de muncă sau să îşi reia studiile după ce au fost diagnosticaţi.

Schizofrenia este o stare de sănătate mentală care cauzează o serie de simptome psihologice, de la schimbarea comportamentului până la halucinaţii. De asemenea, mulţi pacienţi prezintă probleme cognitive, care afectează memoria şi capacitatea de a funcţiona în mod independent.

Jocul care antrenează creierul are o temă-expert cu diferite niveluri de dificultate şi a fost proiectat şi dezvoltat de cercetători de la Universitatea Cambridge în colaborare cu pacienţii.

Cum funcţionează jocul?

Jucătorii trebuie să intre în anumite camere, să găsească diverse elemente în cutii şi să ţină minte unde le-au pus, fiind astfel testată memoria lor episodică.

“După ce au jucat acest joc, pacienţii au făcut în mod semnificativ mai puţine erori în testele de memorie care li s-au efectuat”, a spus profesorul Barbara Sahakian, de la departamentul de psihiatrie de la Universitatea Cambridge. “Acest lucru este un indiciu că persoanele care suferă de această afecţiune sunt mult mai pregătite pentru a se integra şi a funcţiona în lumea reală”, a adăugat aceasta.

Deşi rezultatele primelor teste sunt promiţătoare, echipa de cercetare a declarat că este nevoie de cercetare pe grupuri mai mari de pacienţi pentru a fi confirmate rezultatele.

Jocurile pentru antrenarea memoriei trebuie să fie utilizate în alternanţă cu medicaţia şi terapiile psihologice, au adăugat cercetătorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.