Un secret al bizarei relații Ungaria-Germania

Maria Schimdt, de profesie istoric, este directoarea Casei Terorii din Budapesta, un muzeu dedicat regimului fascist și comunist din Ungaria, înființat în timpul primului guvern Viktor Orban, în 2000.

Maria Schmidt face parte din rândul susținătorilor loiali ai lui Viktor Orban și rareori ratează ocazia de a arăta acest lucru în discursuri și în articolele pe care le publică. Acum, când Fidesz, partidul lui Orban, a fost suspendat din PPE, o inițiativă susținută de candidatul german al partidului european la șefia Comisiei Europene (bavarezul Manfred Weber), Maria Schmidt s-a lansat într-un atac la adresa Germaniei.

Schmidt l-a acuzat pe Manfred Weber de amestec în controversa Universității Central Europene, înființată de George Soros la Budapesta, forțată acum să părăsească Ungaria. Nici Bavaria, nici Germania și nici UE nu au de ce să se amestece în această speță, care ține de ”afacerea privată a unui cetățean ungaro-american”, scrie Schmidt. Apoi, susținătoarea regimului Orban a criticat în presa ungară inițiativa lui Weber de a anula finanțarea europeană pentru partidele politice care critică UE. ”Ce fel de democrație este asta? Ai cui sunt banii UE? Până acum credeam că sunt banii cetățenilor europeni, dar acum aflăm brusc că ei sunt banii din buzunarul domnului Weber și al altora ca el, care oferă acești bani când și cum vor ei”.

Maria Schmidt a recurs la cele mai dure atacuri la adresa Germaniei în 2017. Ea scria atunci că germanii încearcă acum să ducă la îndeplinire planurile lui Adolf Hitler de cucerire a Europei. ”La fel cum kaiserul Wilhelm al II-lea și Hitler au încercat să conducă o Europă unită”, Merkel are același obiectiv. Germanii au ajuns în Paris și până la porțile Moscovei. Știu să câștige bătălii, ”însă mereu au pierdut războaiele”, scria Schimdt. În 2018, imediat după un rapoort devastator despre Ungaria al Comsiei LIBE din Parlamentul European, aprobat de două treimi dintre eurodeputați,  Maria Schmidt revine cu un alt articol asemănător în presa ungară – aceleași comparații între planurile lui Adolf Hitler și cele ale Angelei Merkel.

Toate aceste ieșiri ale directoarei Casei Terorii din Budapesta nu ar atrage prea mult atenția dacă aceeași Maria Schmidt nu ar fi laureată a premiului Prieteniei Germano-Ungare din 2017, acordat de Clubul German de Afaceri din Ungaria. Până la urma, germanii sunt cei mai importanți investitori străini în Ungaria iliberală a lui Viktor Orban, criticată de politicienii germani în PE, aceiași care au votat și pentru suspendarea partidului lui Orban din PPE. 18% din producția industrială a Ugariei, 25% din exporturi și 10% din PIB sunt asigurate de investițiile industriei auto germane în Ungaria, iar cifrele vor spori, după construirea unei unzine BMW, urmare a unui acord din 2018 cu guvernul ”iliberal” al lui Orban.

O serie de publicații maghiare consideră că au descoperit în bună măsură secretul acestei bizare relații bilaterale – cooperare economică puternică și acuze grave la nivel politic. Este vorba despre cât plătește guvernul de la Budapesta pentru investițiile germane, scrie Hungarian Spectrum. Spre exemplu, sprijinul financiar pentru proiectul BMW va fi de 50% din partea guvernului maghiar, în timp ce Slovacia, cealaltă țară vizată, oferea cel mult 35%. Fabrica BMW ar urma să primească subsidii maghiare de peste 60 de milioane de euro, la care se vor adauga investiții guvernamentale de circa jumătate de miliard de euro în infrastructura din zona în care se va construi fabrica. Jurnaliștii maghiari apreciază că în acest fel statul maghiar, și nu investitorul german, va fi cel care va plăti salariile angajaților BMW în patru din primii cinci ani de funcționare a uzinei. Potrivit publicației Elet es Irodalom, Orban se simte în siguranță nu numai datorită poziției avute până acum în cadrul PPE, ci mai ales datorita umbrelei oferite de interesele germane de afaceri în Ungaria. Un pariu plătit cu bani grei și care i-a adus deja dividente politice europene lui Orban (până în această primăvară un răsfățat al PPE), iar premierul speră că, în timp, vor apărea și beneficiile economice care să-i asigure menținerea la putere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

5 Comentarii

  1. Corect zice tanti Marioara,planul de inghitire al Europei,si mai ales al estului si al Balcanilor, este asemanator,in mare masura,cotropirii hitleriste,dar acum este „pas cu pas”,prin confiscari mascate.Astfel s-a confiscat vechea si benefica UE,apoi s-a confiscat si se confisca sistemul bancar si resursele,Constitutia si legile,se confisca justitia si armata,apoi toata puterea politica,prin eliminarea opozantilor pe diferite cai,de la cumparare,pana la dosar penal.Si lozinca este aceeasi ca si la hitleristi,atunci cand luptau aia sa ajunga la „noi vrem toata puterea”,adica asazisa,si acum ca si atunci,”lupta cu coruptia”,care numai lupta cu coruptia nu se dovedeste a fi,asa ca si atunci.

  2. exista legaturi si mai subterane
    sa nu uitam ca Ungaria a fost extrem de activa in divizarea Iugoslaviei initiata de nemti

  3. @petre: Ai perfecta dreptate dar acum lucrurile sint aproape uitate. Embrionul armatei croate a fost instruit in Ungaria. Ungaria a fost folosita ca virf de lance in dezmembrarea Iugoslaviei si santajarea Romaniei. Cind insa a inteles ca Occidentul nu ii va satisface grandomania, Ungaria a virat spre Rusia.

  4. …mai ales ca cei 50% din partea de investitie ungureasca la fabrica BMW se face cu bani rusesti …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.