Unde am putea merge în scurt timp, a doua oară, la alegeri pentru primar

Nu puţini sunt primarii în funcţie sau aspiranţii la acest post care au câştigat alegerile locale de duminică deşi au probleme cu legea. Aşa cel puţin arată rezultatele parţiale pe care le-am avut la dispoziţie marți după-amiază. Condamnaţi definitiv, trimişi în judecată, cercetați sau urmăriţi penal, edilii unor localităţi au fost reinvestiţi cu încrederea alegătorilor. Pentru care nu au contat pedepsele pe care le-au primit sau acuzaţiile de încălcare a legii. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru acuzaţiile care li se aduc, nou-aleşii primari cu probleme şi-ar putea pierde mandatul. Prin urmare, în acele localităţi, ar putea avea loc foarte curând alegeri anticipate.

Iată câteva exemple de notorietate:

Cătălin Cherecheş, Baia Mare, Coaliţia pentru Baia Mare

A fost arestat chiar în ajunul campaniei electorale 2016, procurorii DNA Cluj acuzându-l de luare de mită în formă continuată. În dată de 26 aprilie 2016, procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, asupra inculpatului Cătălin Cherecheş fiind găsită suma de 30.000 lei. Cazul realegerii sale a ajuns subiect de presă, fiind relatat într-o corespondenţă a AFP.

Robert Negoiţă, PSD, București, sector 3

Este urmărit penal de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, fiind acuzat de neînregistrarea că persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.

Gabriel Mutu, PSD, București, sector 6

A fost pus sub urmărire penală de DIICOT în anul 2014, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care a fost reţinut fostul ziarist Dragoş Nedelcu.

Decebal Făgădău, Constanţa, PSD

În noiembrie 2013, Decebal Făgădău a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, că urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi, contrar prevederilor legale. Potrivit ANI, Decebal Făgădău s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 februarie 2009 – 27 iulie 2012, întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar al Constanţei şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC RAJA SĂ. Decebal Făgădău a atacat decizia ANI la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care a suspendat în iunie 2014 procesul, până la pronunţarea unei hotărâri definitive într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Constantin Hogea, Tulcea, independent

În noiembrie 2012, ANI a anunţat că Hogea Constantin (primar la municipiului Tulcea din anul 2004) nu poate justifica o avere de 328.770 de lei (77.190 de euro), iar instanţa supremă a confirmat acest lucru printr-o decizie definitivă din mai 2014. În august 2015, Constantin Hogea a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest la domiciliu, alături soția şi fiica sa, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care luare de mită şi efectuare de operaţiuni economice incompatibile cu funcţia. Este acuzat că a semnat în 2007, alături de funcţionari din Primăria Tulcea, o autorizaţie de construire a unui bloc de locuinţe situat în imediată apropiere a unor obiective cu regim special (penitenciar şi unitate militară). În schimbul acestei autorizaţii, a primit că mită un apartament cu trei camere pentru fiica sa. În acest dosar, a stat în arest preventiv timp de două luni.

Lia Olguţa Vasilescu, Craiova, PSD

Din 2012 este primarul Craiovei. Pe 30 martie 2016, DNA a reţinut-o pentru 24 de ore, pentru acuzaţii de luare de mită, spălare de bani şi folosirea influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite. Dosarul se referă la donaţiile primite în 2012 în campania electorală, dar şi la sponsorizările din timpul mandatului de diverși oameni de afaceri. Suma incriminată de procurori se ridică la circa 250.000 de euro. În prezent este cercetată în stare de libertate.

Mircia Gutău, Râmnicu Vâlcea, PER

În 2010, Mircea Gutău a fost condamnat definitiv la închisoare pentru luare de mită, într-un dosar în care procurorii DNA l-au acuzat că ar fi pretins 50.000 de euro de la patronul unei firme pentru eliberarea unui certificat de urbanism.

Cătălin Flutur, Botoşani, PNL

Este cercetat de DNA Suceava pentru abuz în serviciu după ce ar fi concesionat în mod ilegal un teren unei firme private şi ar fi blocat o cale de acces către un bulevard din oraş.

Mircea Hava, Alba Iulia, PNL

S-a aflat de mai multe ori în atenţia DNA, fiind audiat de procurori în mai multe rânduri:

2012 – într-un dosar de corupţie legat de atribuirea Serviciului de transport public al municipiului; 2007 – audiat sub acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu, fiind suspectat că a intervenit în derularea a trei investiții importante din Alba Iulia; 2009 – a fost chemat la DNA să dea explicaţii într-un dosar în care era cercetat fostul şef al Agenţiei de Mediu Alba, Vasile Todea.

George Scripcaru, Braşov, independent

După numeroase scandaluri şi controverse în care a fost implicat, George Scripcaru a fost trimis în judecată la începutul acestui an pentru abuz în serviciu şi luare de mită.

Robert Raduly, Miercurea Ciuc, UDMR

Anul trecut, fostul primar a fost trimis în judecată pentru luare de mită. A fost amendat de CNCD pentru discriminarea românilor.

Dorin Florea, Târgu Mureş, independent

Primarul de Târgu Mureş din 2002, a trecut pe la PSD, apoi pe la PD (PDL, PNL), pentru că acum să candideze independent (dar cu susţinerea liberalilor). Dorin Florea a fost trimis în judecată la sfârşitul anului trecut pentru abuz în serviciu şi este urmărit penal în alt dosar legat de finanţarea echipei locale de fotbal.

Probleme de acest gen sunt și la primăriile unor localități mai mici. Iată câteva exemple:

Dumitru Pantazi, jud.Iaşi, Pașcani, PSD

Este judecat într-un dosar în care Primăria Paşcani, pe care o va conduce în continuare, ar fi fost prejudiciată cu circa jumătate de milion de euro.

Ionel Vătămanu, jud. Iași, Târgu Frumos, PSD

Ales edil pentru prima oară „la mustaţă” în 2012, a fost condamnat la sfârşitul anului trecut, pe fondul cauzei, pentru conflict de interese. Social democratul a primit o pedeapsa de un an şi două luni cu suspendare şi interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice locale pe durata executării pedepsei.

Constantin Cibotaru, jud. Iași, Balş, PSD

A fost deja condamnat în prima instanţă la doi ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, procesul continuând în acest moment pe rolul Curţii de Apel Iaşi.

Cătălin Martinuș, jud. Iași, Dobrovăț, PSD

Alături de alte persoane din primărie, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de abuz în serviciu, cuantumul prejudiciului fiind de circa 150.000 lei.

Mihai Bâzdâgă, jud. Iași, Golăești, PSD

Este trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 2,1 milioane lei din subvenţii APIA. În această speţă, anchetatorii au descoperit că Bizdiga era atât primar, cât şi preşedinte al asociaţiei de crescători care a depus acte la APIA pentru a primi subvenţiile agricole.

Maricel Turcu, jud. Iași, Andrieșeni, PNL

Este trimis în judecată alături de fostul primar pentru că a falsificat documente pentru a obţine subvenţii agricole din fonduri europene. În această speţă, prejudiciul adus Uniunii Europene a fost de circa 150.000 lei.

Grigore Lefter, Osești, jud. Vaslui, PSD

A fost inculpat de două ori în timpul exercitării mandatului. După ce şi-a angajat fiul pe post de consilier personal, Lefter a fost condamnat, în 2014, la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese de Judecătoria Vaslui. În acelaşi an, el a fost trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene.

Neculai Lupu, jud. Vaslui, Fruntișeni, PSD

A fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese după ce, în anii 2008-2009, acesta a semnat două acte adiţionale pentru unele terenuri de păşune care au fost date în arendă unei asociaţii, fără a avea aprobarea consiliului local. Anchetatorii au constatat că Neculai Lupu a prejudiciat Consiliul Local cu 43.569 de euro.

Benone Pletea, jud. Vaslui, Ibăneşti, PSD

În 2008, a fost dat afară din examenul de bacalaureat după ce a fost prins copiind. Cu un an înainte, el a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă o diplomă falsă care atestă că a absolvit Academia de Studii Economice, în ciuda faptului că el terminase numai 10 clase.

Sursa informațiilor:

http://www.justitiecurata.ro

http://www.mediafax.ro

http://www.ziuaconstanta.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.