”CNA”, și pe rețele sociale. Pericole și închipuiri la alegeri cu 4 mld. de oameni

Democrația din  România are de înfruntat un nou dușman la vot, de data aceasta fiind însă și mai dificil pentru că vorbim de inteligența artificială.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, vorbește despre AI și  cum poate fenomenul deep fake  să influențeze modul în care vor vota românii.

Într-o intervenție la  B1 TV ministrul detaliază în legătură cu instrumentele pentru contracararea pericolelor de acest gen.

„Avem, pe de o parte, securitatea cibernetică a României, care este un lucru, și avem, pe de altă parte, AI generativ, avem deep fake, lucruri care pot să influențeze modul în care vor vota românii și care pot să ducă la un atac asupra democrației nu doar în România, ci în întreaga Europă (…).

Anul 2024 aduce alegeri la nivel mondial pentru 4 miliarde de oameni. Este un an crucial legat de viitorul omenirii”, a avertizat oficialul..

„Din punct de vedere al potențiale influențe asupra percepției publice în alegeri, avem două elemente .

O dată, legea deep fake, prin care acele companii, persoane fizice, care folosesc fără să anunțe că acel material este un pamflet, fără să scrie explicit că acel material creat cu inteligența artificială este un pamflet, riscă amenzi până la 200.000 de lei, adică 2 miliarde de lei vechi, sau în funcție de gravitatea situației chiar pedepse cu închisoarea până la 5 ani, în baza acestei legi care este deja în Camera Deputaților și urmează să aibă votul final în cel mai scurt timp, zic eu”, a declarat ministrul.

„Doi, avem un act normativ extrem de important, pe care l-am trecut în luna decembrie 2023 prin Guvern, și anume Digital Service Act, în care toate drepturile și obligațiile din viața reală, din mediul offline, vor fi valabile și în mediul online.

Mai simplu spus, așa cum există astăzi Consiliul Național al Audiovizualului cu dreptul de a filtra și de a sancționa atunci când pe televizor sau la radio este prezentat un conținut care aduce atingere imaginii cuiva sau este necorespunzător, să facem același lucru și pentru zona de rețele sociale.

Pentru că este foarte multă dezinformare”, a mai afirmat ministrul Bogdan Ivan.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. Cel mai jegos deep fake il fac politicienii care una promit inainte de alegeri si alta fac dupa ce sunt votati.

  2. Cine zice ca AI te indeamna sa votezi gresit ? Cand ai votat 10 ani Bas si 10 ani Joha ai votat bine, nestingerit de cineva ? Romanul voteaza sa aiba apoi pe cine injura pentru nereusitele lui. Oricum, a vota raul cel mai mic sau a vota pe unii ca n-au mai fost, n-au furat, inca, este din start o greseala. Mie imi plac cei care voteaza AUR, voteaza cu inima ! I-a ghidat duomnul …

  3. … ăsta nefuncțional, eșuat ca doctorand al Fake-ului Dâncu, vrea să ne cenzureze și libera exprimare și s-o filtreze prin sita partidului ăla de rahat din care face parte. Și evident că pitecantropii ăia din Camera Deputaților îi vor vota restrângerea ticăloasă a drepturilor fundamentale ale românilor. Așa-i dacă n-am ieșit și noi pe stradă cu mic cu mare, ca francezii!

  4. Mie îmi plac aia 7.5 milioane care votează cu PNLPSD că „le-a dat ceva” la pensie, măRog…🤮
    {● RăuPorKKaK-PiZeDeaua Pernicioasă ■}

  5. AI e de o inteligență rar întâlnită, e identic cu 99% din cotroceni, 99% din guvern, rar găsești inteligenta artificiala sinceră, loială care sa respecte legea și drepturile cetățenilor. Nu respecta cotroceni, nu respecta guvernul, parlamentul, poliția, justiția plus alte entități, cum sa respecte AI care nu are creier funcțional pe sangvine, dotat cu speranța de viață reală?!

  6. Fake news vedem doar la televizunile plătite de mafia PSDnl , cum ar fi UM digi24 unde temele sunt fix altele decât cele pe care noi le consider importante

  7. …adevar va spun, in curand va veti cenzura si gandurile!…stiti care este problema?…ati facut copii…acum, din cauza lasitatii voastre, i-ati aruncat intr-o matrice…nu i-ati intrebat daca vor sa fie, egoism…si acum va mirati ca se intorc impotriva voastra?…cineva v-a ademenit cu o acadea…baietii destepti au inteles si s-au adaptat…voi, tot prosti ati ramas, vorba lui brancusi, tutea!…

  8. Ăștia de la CNA să se ducă pe pustii ! Niște lingăi ! Libertatea de expresie este un drept fundamental care nu le place ăstora !

  9. Mai nou, părerile (libertatea de exprimare) intră în categoria ‘deep fake’.

  10. Ministerul Adevărului. Măcar dați-i şi denumirea originală dacă tot vă pretindeți corecți şi adevărați. Nu vă temeți că urmaşii mei or să vă ceară drepturi de autor; eu l-am lăsat gratuit pentru umanitate, nu pentru oameni…

  11. Mai deepfake de coalitzia guwernamentala p$dnl nu se poate.

  12. Ma doare la 2m de banana. Nu ma uit la TV si nu servesc decat podcasturi independente (alternative la MSM), straineze si in general din Sudul global si cateodata chiar din Murica (exista inca). Daca le vor interzice si pe alea, ma apuc iar sa citesc literatura clasica si „inapoiata”. Dar niciodata nu voi da crezare stirilor oficiale, tocmai pentru ca sunt oficiale. Din contra, le consider toxice si fake. E un principiu de la care nu ma abat. Cu cat incearca oficialii sa mi le bage mai mieros sau mai putin mieros pe „gat”, cu atat mai mult nu voi crede o iota din gargara lor. CNA-ul poate sa stea si-n cap si-n coada si sa se vopseasca cum vor ei, tot Ministerul Adevarului iese.

  13. Actiunile META-FAcebook au crescut cu 20% de ieri pina azi…
    se pregatesc mapu masive..in USA in special…
    dar si ailaltzi atirnatori ai manipularii online pot profita..
    orocum, nu e semn bun

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.