Ungureanu, fă-te că lucrezi!

Cele câteva gesturi publice ale noului premier s-au lipit de ochii românilor ca ventuzele de spatele omului mort. Vizita de lucru la deszăpeziri ne-a arătat cât de înzăpezit prin birouri este noul premier. A fost prima ieşire de lucru a unui demnitar care n-a trudit niciodată cu adevărat. Aşa se şi explică reacţia lui nervoasă faţă de ineficienţa babelor comunale. Apoi junele nostru istorico-agent, ţinut nişte ani sub clopotul de verdeaţă al pădurii de pe strada Teişani şi parcat în singurătatea plictisitoare a caselor din comuna Pipera, a descins să vadă şi starea Bucureştilor. E drept că s-a limitat la o îmbrăţişare televizată (în campanie de peste 40 de ani, Sorin Oprescu îmbrăţişează şi se pupă şi cu dracu’!). Consecinţe? Zero! Rezultate? Impresia că noul premier are vână încât este gata să aibă grijă şi de Bucureşti. Altă iniţiativă de aerian! Toată lumea din instituţiile publice să înceteze chiulul. Şi să înceapă programul de la 8.00 şi să muncească până la 16.00. Soluţie super-inteligentă din aceeaşi familie cu scosul babelor şi al moşnegilor la deszăpeziri. Asta chiar seamănă cu o idee zgomotoasă sfârâită de sub fruntea unui student avansat din greşeală la rangul de director de combinat. Copleşit de funcţie şi fudul nevoie mare, omul nu are nici minima curiozitate să-şi întrebe secretara cu ce vine la serviciu, când pleacă de acasă şi cât timp pierde pe zi cu mijloacele de transport. Şi dacă ar fi întrebat cotoroanţa de la cabinet (dacă nu cumva a înlocuit-o cu una cu picioarele pornite din amigdale), ar fi aflat că în Bucureşti diferenţele de orar vin de la Marele său Tătic politic, Nicolae Ceauşescu, şi că acesta (fără să consulte CC al UTC!) a introdus orele diferite pentru fluenţa traficului la metrou şi pe principalele artere din Bucureşti, inclusiv de la intrările în Capitală. Ca să nu mai vorbim de subţierea hărmălaiei de pe troleibuze şi autobuze cu care conaşul nostru n-a călătorit niciodată (fiind încă din copilărie un veritabil intelectual anti-dust).

După toate aceste isprăvi, a venit vremea ca bietul conaş să se ia la trântă cu durerile naţiei. Adică să înceapă lupta cu puţinătatea bugetului public. De unde să scoaţă nişte bani un om care n-a dat în viaţa sa o şpagă şi nici n-a câştigat bani la greu. De la bandiţi? Cum adică? Să cheme el finanţiştii şi controlorii de prin marile banci, doctorii şi masteranzii risipiţiu prin lume şi să despăducheze rapid sistemul fiscal şi practicile oneroase? Adică să atace el cunoscuta şi incriminata evaziune fiscală?

– Din pământ din iarbă verde să îmi scoateţi un miliard şi jumătate în cel mult două luni de controale!

Cui să-i ceară Mihai Răzvan Ungureanu o asemenea ispravă? Junelui ministru de la Finanţe? Doar n-o fi nebun să-i controleze pe tac-su, pe Videanu şi pe Raul Doicescu? Regelui neîncoronat al şpăgii, Sorin Blejnar?Sau semianalfabetului de Stelian Barna de la Gardă? Sau băieţilor de la supravegherea fiscală a afacerilor cu produse petroliere? Adică grupului de la Ploieşti, condus de familia Anastase? Asta ar fi ca şi cum l-ai controla la buzunare pe Traian Băsescu. Şi atunci, de la care din mahării care trăiesc numai din compensarea TVA şi din bicicleta cu firmele pe care tot ei le introduc în faliment?

Să fii nebun să te legi de aşa ceva! Şi atunci ce să facă omuleţul nostru cocoşat de ambiţie? Doar n-o fi viteazul nostru Mihai Răzvănel aşa de prostuţ încât să ceară raportul fraudelor economice comise de înalţi demnitari, întocmit de unitatea specializată din SRI şi pus la scuteală de preşedintele Traian Băsescu? Cum să pornească de la aşa ceva? Nu de alta, dar acolo scrie despre proporţia evaziunii fiscale, despre dimensiunile economiei subterane, inclusiv despre personaje şi personalităţi şi despre marile şmecherii din recuperarea TVA.

Nefiind de nasul său toate acestea şi lansând comanda de recuperare a banilor mai mult de ochii lumii, nu i-a mai rămas decât să trimită câteva echipe de mascaţi pe la porţile ţiganilor din Strehaia şi să clipească agitat cu privirea în tavan, înţesat şi el de microfoane.

– Aşa, Mihai, fă-te că lucrezi!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.