Uniunea Editorilor propune ca doar elevii săraci să primească manuale gratuite

Editorii propun Ministerului Educaţiei ca de manuale gratuite să beneficieze doar elevii din familii cu situație financiară precară, potrivit Digi24.

Pe de o parte, spun editorii, copiii fără posibilități vor renunța la cărţile vechi, rupte şi cu pagini lipsă, iar subvenţiile de la stat ar face preţul manualelor oferite celorlalţi elevi să fie mai mic decât acum.

Pentru ca manualele să fie de calitate, Uniunea Editorilor din România propune liberalizarea pieţei de manuale. „Un cost corect al unui manual ar trebui sa fie între 8 şi 12 lei. În orice ţară din vestul Europei piaţa manualelor este de 30 la sută din cifra de afaceri pe carte. În Germania, cifra de afaceri e de aproximativ 10 miliarde de euro, iar piaţa de manuale este de 3 miliarde de euro. În România, cifra de carte este de 100.000 de milioane de euro, piaţa de manuale este de 4 milioane de euro. Deci, reprezintă numai patru la sută din cifra totală de carte”, explică Mario Demezzo, preşedintele Uniunii Editorilor din România.

Pentru că învăţământul obligatoriu este până la clasa a X-a, pentru ultimele două clase de liceu ministerul nu mai oferă niciun manual gratuit. Ca să cumpere tot ce au nevoie, elevii caută un preţ mai bun la târgurile de carte second hand.

Suma pe care Ministerul Educaţiei o investeşte anual în retipăriri este de 4 milioane de euro. Şi cu toate că ar trebui să asigure manuale noi în proporţie de 30 la sută, în realitate, pentru clasele V-X, banii nu ajung nici pentru 10 la sută dintre elevi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.