USAMV, prinsă în megaescrocheria Tower/Chezan-Daniel Buda

Megaescrocheria Tower a ajuns din mapa de lucru a agenţilor imobiliari în mapa de lucru a judecătorilor şi a procurorilor. Iar săptămâna trecută s-a consumat un nou episod. Tribunalul Comercial Cluj a decis încetarea contractului de asociere în participaţiune, din 20 aprilie 2007, la data intrării în faliment a SC CI SRL, 23 sept 2010. Este vorba de contractul dintre fosta Tower Development şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV), contract în care USAMV punea la dispoziţie terenul pentru proiectul imobiliar în schimbul unui hotel, parte contractuală care nu s-a realizat. De asemenea, instanţa a decis radierea menţiunilor făcute în CF şi anularea contractului de constituire a drepturilor de superficie şi a drepturilor de servitute autentificat sub nr la SCN Autentica şi a actului adiţional nr 4 la Contractul de asociere din 20 aprilie 2007. Iniţial Tower Development ceruse despăgubiri de 24 milioane euro de la USAMV pentru nerealizarea fructului asocierii.

Mihai Chezan, sub umbrela protectoare a PDL CLUJ şi PDL Chicago, este autorul celui mai mare tun postrevoluţionar de la Cluj, după Caritas. În această gaură neagră în care au dispărut 6 milioane de euro lucrurile se mişcă cu viteza melcului. Afacerea Tower este un tun de 6 milioane de euro desfăşurat la Cluj, cu înalte protecţii şi implicaţi portocalii. În jurul unui personaj fără cetăţenie română, Mihai Chezan, s-a creat un imperiu cu picioare de lut, care a fraierit pe segmentul imobiliar sute de clujeni: promisiune de vânzare apartamente într-un imobil a cărui construcţie, de-abia începută, a fost abandonată. Un tun imobiliar de 6 milioane de euro, dar, ceea ce este grav, este că în jurul acestuia au gravitat instituţii importante ale Clujului, Primărie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Poliţia Cluj, Tribunal şi, nu în ultimul rând, chiar ex prim-ministrul Boc şi partenerul lui cel mai apropiat – ex deputatul Daniel Buda, actual eurodeputat.

În prezent există sute de plângeri, din perioada 2010-2011, atât pe “penal”, cât şi pe “comercial” privind Tunul Tower. Dar ceea ce a devenit un coşmar pentru clujeni a fost, potrivit unor dezvăluiri din presă, o afacere bună pentru ex deputatul de Cluj Daniel Buda, care, într-o singură zi, mai precis în data de 7.12.2007, a făcut mai multe tranzacţii imobiliare care i-au adus, dintr-un foc, 7,6 milioane de lei, adică circa 2,6 milioane de euro. El a vândut trei apartamente şi trei terenuri pe care le deţinea pe Str. Dorobanţilor la nr. 48 către SC Silver Development, înfiinţată în septembrie 2007, unde figurează ca acţionari Mihaela Bărboş şi SC Tower SRL, adică americanul-român Mihai Chezan, căutat pentru fraude imobiliare în Statele Unite, ţeparul clujenilor.

Uriaşul cu picioare de lut a început să se clatine acum un an când, pentru sute de păgubiţi, luminiţa de la capătul tunelului a început să se zărească: magistratul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a întors Neînceprea Urmării Penale decisă de procurorul şi prim procurorul de pe lângă Parchetul Tribunalului Cluj. Instanţa clujeană a decis astfel ca Mihai Chezan să fie urmărit penal pentru infracţiunea de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9, alin 1, lit c din Legea 241/2005. Apoi, Curtea de Apel Cluj a anulat irevocabil contractul de cesiune din vara lui 2008 dintre Clark International, respectiv Tower Developement şi Tower Business Center, prin care s-a realizat cesionarea proiectului Tower Park. Mai mult, s-a luat decizia repunerii părţilor în situaţia anterioară. Potrivit judecătorilor, prin cesiune s-prejudiciat interesul creditorilor prin decapitalizarea societăţii şi există suspiciuni privind infracţiuni în dauna patrimoniului societăţii cedente. De asemenea, magistraţii au notat susceptibilitatea de contract fraudulos şi prin faptul că toate cele trei societăţi gravitează de fapt în jurul aceleiaşi persoane, Mihai Chezan. După această decizie, Tribunalul Comercial a decis antrenare a răspunderii pentru acţionarii firmei SC Tower Imobiliare SRL, Mihai Dumitru Chezan şi sora sa Mihaela Maria Bărbos şi i-a obligat pe aceştia să plătească o parte din pasivul firmei aflate în faliment, în valoare de 527.458 lei. Nu în ultimul rând, Banc Post cere acum antrenarea răspunderii pentru acţionarul Mihai Dumitru Chezan, legat de creditul de 5 milioane euro al acestuia. Acum, păgubiţii, întrucât ei au plătit sumele date ca avans unor persoane juridice, sunt decişi să facă plângere penală şi să ceară tragerea la răspundere şi a firmelor lui Mihai Chezan şi a locotenenţilor săi. De asemenea, există tot mai multe voci care cer extinderea investigaţiilor şi spre lucidarea manevrelor de început ale afacerii Tower episodul Silver Tower cu fostul deputat PDL Daniel Buda în rol de milioane. Iar DNA a demarat lucrul pe urmărirea penală în cazul Tower, pe Mihai Chezan.

De notat şi că Mihai Chezan este în atenţia DIICOT şi în Dosarul care îl priveşte pe Andrei Cionca şi alţi asociaţi de la Casa de Insolvenţă Transilvania, acuzaţia fiind de delapidare. Probabil că deloc întâmplător Casa de Insolvenţă Transilvania este cea care a adminsitrat insolvenţa celor două firme ale lui Chezan din Doarul Tower, Sterling International Development, ex Tower Development, şi Mox Construction, firma lui Cionca aprobând de altfel preluarea unei creanţe de 14 milioane euro de Sterling de la Mox. Iar în acest tăvălug, totuşi, deocamdată, numele lui Daniel Buda figurează doar în dreptul sumei de 7,6 milioane lei. Şi atât!…dar, aşa au fost şi începuturile lui Chezan. Numele său figura doar în dreptul unor nume nu şi în Dosare!

De asemenea, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane implicate în proiectul imobiliar Tower. Inclupații sunt acuzați de înșelăciune după ce au anunțat construcția unui ansambu rezidențial deși nu aveau resursele necesare.

Au fost trimiși în judecat inculpații:

CHEZAN MIHAI DUMITRU, reprezentantul legal al SC TOWER SRL şi SC TOWER DEVELOPMENT SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată,

BĂRBOS MIHAELA MARIA, director operaţii – tranzacţii la SC TOWER SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată,

SC CLARK INTERNATIONAL SRL (denumirea anterioară SC TOWER SRL) pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată,

SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL, (denumirea anterioară SC TOWER DEVELOPMENT SRL) pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au defăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de BANI, în mod repetat. conform procurorilor.
În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite, potrivit anchetatorilor.
Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de BANI date inculpaţilor.

În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
Inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au organizat şi executat, în perioada decembrie 2007 – mai 2011, o activitate complexă prin care au indus în eroare şi păgubit un număr mare de părţi civile, prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL.
Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, sens în care au încheiat un acord de asociere cu USAMV Cluj Napoca (proprietara terenului pe care urmau a fi construite imobilele), totodată, au solicitat şi au obţinut mai multe autorizaţii de construire.
După parcurgerea acestor etape preliminare, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor), determinând numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate.
În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de BANI, în mod repetat. Pentru a fi mai convingători, inculpaţii au cheltuit sume importante de BANI pentru prezentarea unei imagini publice cât mai favorabile (pentru amenajarea unor sedii, pentru achiziţionarea unui parc de autovehicule de lux), totodată, au demarat executarea lucrărilor de construcţie efectivă la unele dintre imobilele din cadrul proiectului, fapt care a fost de natură să convingă persoanele interesate în cumpărarea unor apartamente, de seriozitatea şi capacitatea financiară suficientă a inculpaţilor.
În realitate, inculpaţii nu deţineau capacitatea şi resursele financiare de a duce la bun sfârşit proiectul, fapt pe care îl cunoşteau, însă l-au ascuns victimelor. În scurt timp, lucrările de construcţie au fost tergiversate şi, în cele din urmă, stopate, fapt care a dat naştere, treptat, unei situaţii tensionate.
Cu toate acestea, inculpaţii şi-au multiplicat eforturile şi activităţile de inducere în eroare a promitenţilor cumpărători, devenind din ce în ce mai agresivi şi mai insistenţi, solicitându-le acestora să plătească în continuare sume mari de BANI, invocând diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrărilor. Totodată, pentru a tergiversa rezolvarea situaţiei şi a obţine prelungirea termenelor de predare a apartamentelor promise, inculpaţii au cesionat proiectul Tower Park, din patrimoniul SC Tower SRL, în patrimoniul SC Tower Development SRL, reuşind în această modalitate să convingă numeroase părţi civile să accepte semnarea unor acte adiţionale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare şi plata unor sume suplimentare de bani.
În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor.
În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor.

Părţile vătămate susţin că ar fi fost induse în eroare, în ceea ce privește posibilitățile reale de construcție a apartamentelor promise, fiind determinate în acest mod să plătească diverse sume de bani, în temeiul antecontractelor încheiate. În cele din urmă, apartamentele respective nu au fost construite / finalizate, iar părţile civile nu și-au putut recupera sumele de bani date.
Pentru a determina victimele să semneze antecontractele și să plătească sumele de bani solicitate, inculpaţii şi suspecţii le-au prezentat acestora diverse fapte mincinoase, ca fiind adevărate, cu scopul de a le induce în eroare.
Printre aceste susțineri necorespunzătoare adevărului, pot fi indicate, exemplificativ, următoarele: autorii au pretins fie că terenul pe care urmau să fie edificate imobilele este proprietatea SC TOWER SRL (în realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj Napoca), fie că SC TOWER SRL ar fi fost finanțată de un investitor american, sens în care nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare (fapt neadevărat), fie că SC TOWER SRL construiește imobilele din resurse financiare proprii, fără a utiliza sau utilizând doar parțial, în acest scop, sumele plătite de promitenții cumpărători, fie că sumele plătite de promitenții cumpărători sunt solicitate cu titlul unei așa numite,,garanții”, fără să fie necesare pentru continuarea proiectului.
În vederea menţinerii în eroare a victimelor, inculpaţii Chezan Mihai Dumitru şi Bărbos Mihaela Maria au pretins că au reuşit să identifice alţi investitori germani sau italieni, care ar fi dispuşi să investească în proiectul Tower, solicitând victimelor plata unor sume suplimentare de bani.
Toate aceste susţineri ale inculpaţilor au avut scopul de a ascunde situaţia reală de fapt şi anume aceea a imposibilităţii obiective a SC Tower SRL şi a SC Tower Development SRL de a finaliza apartamentele promise, din cauza lipsei resurselor financiare necesare. Mai mult, chiar după apariţia unor dificultăţi financiare vădite, care au condus la tergiversarea şi apoi la stoparea lucrărilor demarate, inculpaţii au continuat să ducă o adevărată campanie agresivă asupra părţilor civile, susţinând că apartamentele vor fi finalizate, că există resursele necesare pentru acest demers (ceea ce nu era adevărat) şi solicitând în mod repetat victimelor să achite în continuare alte sume de bani.

Prejudiciul total efectiv reclamat de cele 99 victime este de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei.
În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecţilor Chezan Mihai Dumitru şi SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.