×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 14 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:37
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Pușcăriași din categoria VIP
Vacanțele „semideschișilor“
Altădată guraliv, acum discret, Dan Diaconescu a reuşit să facă 7 zile de puşcărie la plajă
Altădată guraliv, acum discret, Dan Diaconescu a reuşit să facă 7 zile de puşcărie la plajă

Strict reglementată de lege, executarea pedepselor privative de libertate include și regimul „semideschis“, precum și regimul „deschis“. Dar în anumite situații, atunci când a fost vorba despre pușcăriași din categoria VIP, regimul de detenție a fost atât de „deschis“, încât, în pușcărie, deținuții respectivi au fost la fel de liberi precum păsările cerului.

Publicată în Monitorul Oficial nr. 514/14 august 2013, Legea 254 din 19 iulie 2013, privitoare la executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, definește următoarele regimuri de executare a pedepselor: a) regimul de maximă siguranță, b) regimul închis, c) regimul semideschis și d) regimul deschis. Conform aceleiași legi, „regimurile de executare a pedepselor privative de libertate se diferențiază în ordinea descrescătoare a pedepselor“.

Semideschiși ori deschiși complet

Conform Legii 254, regimul semideschis se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 3 ani. Persoanele care execută pedeapsa în acest regim „sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoțite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, prestează muncă și desfășoară activități educative“ plus altele asemenea. În schimb, regimul deschis este aplicabil în cazul „persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an“. În cazul acestora din urmă, legea prevede că „persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim deschis sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoțite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, pot presta muncă și pot desfășura activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioasă, instruire școlară și formare profesională în afara penitenciarului, fără supraveghere, în condițiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi“. Legea este, așadar, foarte clară. Dar, după cum se spune pe meleagurile noastre, „legea este ca o barieră: leii sar peste ea, cățeii trec pe sub ea și doar boii se opresc în fața ei“.

Un caz unic: Relu Fenechiu

Relu Fenechiu este, probabil, unicul caz care a trebuit să plece de acasă pentru a se elibera din pușcărie. Fost ministru al Transporturilor, el a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani de detenție, în dosarul „Transformatorul“. Anul trecut, în timp ce se afla la în închisoare, el a fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare, pedeapsă pe care a obținut-o printr-un acord de recunoaștere a vinovăției. Este vorba despre un dosar instrumentat de către DNA Ploiești, în care Fenechiu era acuzat de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. Săptămâna aceasta, el a fost pus în libertate, printr-o decizie a Judecătoriei Vaslui. Instanța a arătat în hotărârea prin care a dispus eliberarea condiţionată că, „până la data de 8 mai 2017, Relu Fenechiu a executat efectiv 1.195 zile închisoare, 203 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate (din care 83 de zile din activităţi lucrative la clubul unităţii şi 120 de zile ca urmare a elaborării de lucrări ştiinţifice/articole ştiinţifice) şi 0 zile executate în arest preventiv, în total fiind 1.398 zile câştigate şi executate“. La circa două ore de la pronunţarea instanţei care a decis eliberarea sa, Fenechiu a plecat de acasă și s-a dus glonț la Penitenciarul Vaslui, pentru a semna documentele privind eliberarea din pușcărie. La ieșirea din sediul penitenciarului, el a declarat că a venit până acolo doar pentru a respecta procedura şi pentru a semna documentele privind eliberarea, după ce decizia Tribunalului Vaslui a fost comunicată închisorii. El a explicat această situație inedită prin faptul că a fost învoit la sfârşitul săptămânii trecute, motiv pentru care luni nu se afla în închisoare.

Gigi Becali, mare boier la pușcărie

Pe 20 mai 2013, Gigi Becali, „latifundiarul din Pipera“, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale. Ulterior, el a mai primit un spor de şase luni, după alte două condamnări pronunțate împotriva lui în dosarul „Valiza“ şi în cel în care a fost acuzat că i-a sechestrat pe niște indivizi care i-au furat mașina. Inițial, el a fost deținut în Penitenciarul Jilava, dar în scurt timp a cerut și a obținut transferul la Penitenciarul Poarta Albă. Beneficiar al unui regim deschis de executare a pedepsei, el și-a petrecut o mare parte a detenției ajutându-l pe nașul său, Gică Hagi, la coordonarea clubului de fotbal deschis de acesta. În luna aprilie 2015, la mai puțin de doi ani după arestare, Becali a fost eliberat condiționat. La ieșirea pe poarta penitenciarului, Becali s-a lăudat: „La puşcărie, eu eram şef de cameră, şef de secţie, şef de toate“. Ulterior, el s-a lăudat cu faptul că în timpul detenției ar fi fost un soi de „boier al pușcăriei“: „Eu aveam apă în fiecare zi. Aveam patul meu, patul doi nu exista, l-am scos ca să îmi fac baldachin, să mă legăn. Condiţiile mi le-am făcut eu, că sunt Becali şi nu putea niciun miliţian să îmi zică nimic. Şi mâncam cu lingură şi furculiţă de aur, ca să ştiţi“. Iar anul acesta, prin luna martie, Gigi Becali a declarat că şi-a executat pedeapsa de închisoare într-o vilă cu… grădină! Atunci el s-a lăudat că deoarece este un „bun național“, ar fi beneficiat de „dragostea“ SRI, care ar fi decis ca el să fie încarcerat în asemenea condiţii. Becali vorbește multe vrute și nevrute, dar nimeni nu știe cât adevăr ar putea conține aceste vorbe.

Virilul Cristi Borcea

Anchetat alături de mai mulți inculpați în dosarul „Transferurilor“, Cristi Borcea a fost condamnat la șapte ani de detenție. Dar, băiat șarmant și finuț, el a reușit să-și facă viața dulce chiar și în pușcărie. În cursul anului 2014, s-a aflat că Borcea ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o asistentă, chiar în spitalul Penitenciarului Poarta Albă, acolo unde a fost internat după ce a acuzat probleme de sănătate. Ulterior, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a declanșat o anchetă internă, în care „Don Juan“-ul din penitenciar a trebuit să relateze anumite amănunte picante din viața lui de pușcăriaș.

Discretul Dan Diaconescu

Acuzat de șantaj, Dan Diaconescu, fostul patron al postului de televiziune OTV, are de executat o pedeapsă de cinci ani și șase luni. Încarcerat în anul 2015, Diaconescu a fost deosebit de discret și, spre deosebire de mulți alți deținuți, nu a luat niciodată contact cu presa și nu a oferit niciun fel de interviu. În pușcărie, Diaconescu a avut un comportament ireproșabil și nu a creat niciun fel de probleme. Motiv pentru care a fost recompensat cu o învoire de o săptămână. Imediat ce a ieșit temporar din penitenciar, el și-a luat familia și a plecat direct la mare. După încheierea permisiei, el a revenit, la fel de discret, în penitenciar, unde își va continua executarea pedepsei.

Maricel Păcuraru cel bolnăvior

Fost patron al Realitatea TV, Maricel Păcuraru a fost condamnat, pe 3 noiembrie 2014, la patru ani de detenție. El a fost acuzat într-un dosar penal privitor la poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care ar fi provocat un prejudiciu de peste 4 milioane euro. În timpul detenției, pe care a efectuat-o în regim deschis, el a invocat starea precară a sănătății, motiv pentru care și-a petrecut o parte a pedepsei prin diverse instituții medicale. La un moment dat, s-a aflat despre el că în perioada executării pedepsei ar fi plecat prin diverse stațiuni balneoclimaterice, unde și-ar fi îngrijit sănătatea.

Vasile Surcel Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
1620
 | 0
 | 3
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Realistul
+2
Cinei fraier si munceste nu are nici ce manca, cinei smecher si ciordeste are tot ce vrea...
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
viki
+2
In sfarsit presa scrie ceva de bine despre Dan Diaconescu.El nu a furat milioane de euro ,ca ceilalti care dupa 1an sau doi de inchisoare au fost eliberati,el ,decat se presupune ca ar fi santajat[fara probe]si totusi are de efectuat 5 ani in regim semideschis.Ce pericol ar fi reprezentat Diaconescu daca ar fi avut regim deschis?El fata de ceilalti nu s-a imbolnavit brusc de nici o boala si nici nu a devenit scriitor in puscarie.Si totusi de ce le este frica lor sa-l elibereze?Impotriva lui s-au unit toti: sistemul,politicienii ,presa si tv.Partidele se rotesc la guvernare dar raman tot ei la putere si nu se schimba nimic.Pericolul mare ,este cel care vrea sa schimbe sistemul si viata poporului ,spunand adevarul despre politica economica si sociala.Si atunci cei care vor sa se schimbe pe ici pe colo dar sa nu se schime nimic ,au tabarat pe Dan Diaconescu.Gresala lui a fost sa spuna ce gandeste si ce planuri are [idei care au fost copiate ulterior de ceilalti] punandu-i asfel in garda ,sa gaseasca metode sa-l distruga.Alta gresala a fost alegerea persoanelor care l-au inconjurat.Am stiut de la inceput , dupa figura lor, ca sunt tradatori De fapt a fost atentionat de mai multi oameni si nu i-a crezut ,A fi populist acum este o rusine si un pericol.
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
gmbplay @ viki
+1
Poblema este ca "domnul dan" a luat cit a trebuit, iar ceilalti au luat foarte,foarte putin.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 31 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 56 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017