Val de petiţii şi proteste în diaspora

Încep să apară reacţiile la dezastrul din secţiile de vot din diaspora: plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru împiedicarea votului, petiţii ale românilor din Germania pentru demisia ministrului de Externe şi apeluri ale studenţilor din străinătate pentru sancţionarea organizatorilor procesului de votare.

Plângere penală împotriva lui Victor Ponta

ACL Cluj va depune o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, pe care îl acuză de împiedicare a exercitării drepturilor electorale în diaspora, unde alegerile au fost marcate de cozi şi nu au existat ştampile suficiente, a anunţat, luni, copreşedintele ACL Cluj, Daniel Buda.

„Cer demisia de îndată a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului. Nu are capacitatea de a gestiona eficient treburile ţării şi problemele care ţin de candidatura sa între turul întâi şi turul doi. Primul tur a fost o mostră de incompetenţă a organizării în diaspora, şi nu numai. ACL Cluj va depune plângere penală împotriva lui Victor Ponta pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Prin modalitatea de organizare a votului în diaspora, a îngrădit dreptul persoanelor să-şi exercite dreptul constituţinal de a alege. Ponta trebuie să răspundă nu numai politic, ci şi penal”, a spus Buda.

Se cere demisia ministrului Titus Corlăţean

O petiţie postată pe site-ul petitieonline.ro cere demisia ministrului de Externe Titus Corlatean, pentru incompetenţă dovedidă în organizarea procesului de votare în diaspora. Petiţia a strâns până la această oră peste 11.000 de semnături.

Textul petiţiei

Cerem demisia lui Titus Corlatean datorita incompetentei sale in organizarea sectiilor din diaspora.
Cetatenii romani au stat la cozi interminabile in toata Europa, ajungand sa voteze dupa patru sau cinci ore.
Este inadmisibil! Incompetenta demonstrata de Titus Corlatean in indeplinirea functiei publice pe care o ocupa este de domeniul penalului – art. 385, alin. 1 Cod Penal, avand in vedere ca „erorile” care au aprut au avut ca rezultat imposibilitatea a mii de romani de a-si exercita dreptul constitutional la vot.”

Petiţie pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot în diaspora

O altă petiţie a fost postată pe site-ul www.avaaz.org/fr.

Semnatarii cer restabilrea drepturilor electorale pentru cetăţenii români care au fost împiedicaţi la data de 2 noiembrie 2014 să voteze. Solicită mai departe investigarea infracţiunii de împiedicare a votanţilor să îşi exercite dreptul electoral (art. 385 din Codul Penal) în general şi în particular organizarea de către Ministerul Afacerilor Externe a votului în străinăte. Mijloace ilegale semnalate: lipsa de materiale (declaraţii pe propria răspundere, stampile), în unele cazuri o organizare neadecvată, menită să încetinească votul. La ora închiderii secţiilor, în 2 noiembrie, mii de români ieşiţi la vot încă mai aşteptau în stradă. Incidente au fost semnalate la ambasadele din Londra, Paris, Bruxelles între altele. În vederea turului 2 al alegerilor, semnatarii cer marirea numărului de cabine şi de stampile în secţiile din diaspora, număr adecvat de formulare şi fluidizarea votului în toate sectiile de votare.

Petiţia a fost semnată de circa 1.000 de persoane

Românii din Stuttgart cer reluarea alegerilor

Românii din Germania care au aşteptat ore în şir la coadă în faţa secţiei de votare au transmis o petiţie catre Biroul Electoral Central (BEC), în care cer să fie reluate alegerile în Stuttgart. Petiţionarii ei fac demonstraţia matematică a faptului că “cele 5 persoane din comisia de votare au fost insuficiente pentru numărul de circa 5.000 de persoane prezente la secţia de vot”. Petiţia a fost semnată de aproape 90 de persoane.

Către Biroul Electoral Central,

În cadrul alegerilor electorale pentru alegerea Preşedintelui României din data de 2 noiembrie 2014 în Stuttgart, Germania, dorim să vă semnalăm faptul că cele 5 persoane din comisia de votare au fost insuficiente pentru numărul de circa 5.000 de persoane prezente la secţia de vot.

Demonstraţie matematică:

Orar de vot: 7.00-21.00 = 14 ore = 840 minute
1 persoana are nevoie de 1,5 minute să voteze
840 minute : 1,5 minute = 560 persoane care pot vota la un membru al comisiei de votare
=> 560 persoane x 5 persoane din comisia de votare = 2800 persoane care reuşesc fizic să voteze, ceea ce este mult sub numărul persoanelor prezente.

Astfel, solicităm reluarea alegerilor în Stuttgart şi pentru turul 2 să fie mai multe persoane (cel puţin 20) în comisia electorală.

Protestul Ligii Studenţilor Români din Străinătate

Şi Liga Studenţilor Români din Străinătate face apel la autorităţi să evalueze obiectiv şi în regim de urgenţă modul in care s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidenţiale în afara graniţelor, precum sancţionarea vinovaţilor, după ce mii de români au reclamat că nu au putut vota.

LSRS şi Fundaţia Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (CAESAR) îşi exprimă, într-un comunicat de luni, „profunda indignare şi îngrijorare faţă de modul în care s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie”.

Potrivit celor două organizaţii, dreptul la vot este garantat prin Constituţie tuturor cetăţenilor României, iar încălcarea lui „este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept şi principiilor democratice pe care România le-a câştigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol”. „Facem pe această cale un apel către toate instituţiile abilitate să facă de urgenţă o evaluare obiectivă a cauzelor situaţiilor create în întreaga lume şi să prezinte publicului larg, în termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicităm totodată ca cei responsabili să fie traşi la răspundere în cel mai scurt timp, conform legilor în vigoare”, se mai menţionează în comunicat.

Organizaţiile mai cer ca pentru al doilea tur al alegerilor fiecare secţie de votare să prezinte o evaluare realistă a prezenţei la vot din 2 noiembrie şi să suplimenteze personalul şi resursele aferente procesului electoral, astfel încât fiecare cetăţean român să îşi poată exercita dreptul la vot cât mai aproape de comunitatea unde se afla.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.