Vârsta la care debutează boala Alzheimer poate fi aflată

Un test care are la bază 31 de markeri genetici ar putea fi folosit pentru a calcula riscul fiecărei persoane de a face boala Alzheimer. Prin același test s-ar putea afla și vârsta la care ar debuta afecțiunea.

Rahul Desikan, de la Universitatea din California, care a condus echipa de cercetători, spune că testul este unul foarte important. „Dacă nu ai fost încă diagnosticat cu demență, testul poate să-ți spună, pe baza vârstei și a informațiilor genetice, la ce vârstă ar putea să apară boala.“

Este deja cunoscut faptul că testele genetice joacă un rol foarte important în Alzheimer. Un sfert din pacienți au un istoric puternic familial referitor la această boală, iar oamenii de știință au explicat asta prin existența unei gene numite ApoE, care apare sub trei forme și care are o puternică influență în ceea ce privește riscul de a face boala.

„Sfântul Graal al cercetării“

Testul echipei doctorului Desikan abordează altfel problema, arătând că, în afară de ApoE, există mii de alte variații genetice care pot avea chiar și o influență foarte mică asupra riscului de a face Alzheimer. Cea mai importantă este însă influența cumulativă a acestora.

James Pickett, șeful echipei de cercetări de la Societatea de Alzheimer, spune: „Prevenirea dezvoltării simptomelor de demență este Sfântul Graal al cercetărilor privind boala Alzheimer. Dar pentru a avea succes, avem nevoie mai întâi să facem mai precise metodele de predicție“. Pickett a adăugat că testul nu poate fi folosit încă pentru testare în clinici. (A. Tudorică)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.