Ciucă vorbește despre cancer

România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media Uniunii Europene cu circa 7%, atrage atenția preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Afirmația sa a fost făcută la dezbaterea „Cancerul în rândul femeilor – direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi accesului timpuriu la tratament”, desfăşurată la Senat.

Ciucă a menţionat că au existat „o serie de întârzieri nepermise” în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, exprimându-şi speranţa ca acestea să fie depăşite în acest an.

„Este o problemă arzătoare, având în vedere că România are o rată de mortalitate prin cancer situată peste media UE cu circa 7%. România a întreprins o serie de paşi pentru îmbunătăţirea măsurilor de luptă împotriva cancerului în rândul femeilor. În ultimii ani, s-au alocat resurse şi s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin şi de sân, în acest sens fiind puse în aplicare programe-pilot finanţate cu fonduri europene. Totodată, au existat şi o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care sper să fie depăşite în anul 2024”, a transmis liderul PNL.

El a adăugat că liberalii au pledat pentru creşterea fondurilor alocate Sănătăţii, iar bugetul pe 2024 al ministerului este cu 40% mai mare decât în 2023. Nicolae Ciucă a precizat că ministrul Sănătăţii s-a angajat să demareze în 2024 primele programe de screening.

Preşedintele Senatului a evidenţiat, totodată, importanţa combaterii unor „prejudecăţi” din societatea noastră legate de vaccinare şi măsuri de prevenţie ale unor boli.

„În afară, însă, de programele naţionale pentru combaterea cancerului, trebuie să avem în vedere şi campanii de educare şi informare a publicului larg. Pandemia prin care am trecut a fost ţinta unor atacuri şi teorii conspiraţioniste care au slăbit încrederea populaţiei în vaccinare şi în măsuri de prevenţie ale unor boli. Este important, deci, să combatem aceste curente de gândire la nivelul societăţii, printr-o mai bună informare din partea profesioniştilor din interiorul instituţiilor medicale şi a tuturor celor care desfăşoară cercetare – dezvoltare în domeniu”, a spus Ciucă.

Preşedintele PNL a mai atras atenţia asupra faptului că numărul bolnavilor de cancer creşte de la an la an la nivel global, această boală fiind a doua cauză de mortalitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Mancarea prosta plina de E sunt cauza cresterii alarmante a cancerului. Ciuca Sarmala ar trebui ca mare seful pe tarlau hotilor liberali sa treca prin Parlament un proiect de lege care sa interzica folosirea in alimentatia publica a tuturor E-urilor cancerigene.

  2. Cand il auzi pe Ciuca, un invalid intelectual, vorbind despre cancer si vaccinuri ti se intareste increderea in superb.

  3. Ciucă…. Dacă vrei sa compromiti definitiv orice idee generoasă o pui în gura acestui (editat)

  4. Ieri a fost Ziua internationala de lupta impotriva cancerului..au tacut toti…
    Tocmai din cauza ca Planul Naational pentru prevenirea si combaterea Cancerului e o simpla hartie numai buna de…
    Planul vostru National de Prevenire si Combatere a Cancerului(OBLIGATORIU pentru Romania dupa ce in Parlamentul European a fost votat Planul European pentru Prevenirea si Combaterea Cancerului) a ramas pe hartie, neatins, fix ca toate Programele vostre de guvernare, fix ca toate Planurile voastre de dezvoltare, fix ca toate Strategiile voastre, 20.10.2023: fix ca Romania educata, TOATE sunt vorbe goale, ramase pe hartie!
    „Bolnavii de cancer, bătaia de joc a guvernanților.
    Planul Național de Combatere a Cancerului părea să devină la finalul anului trecut, atunci când a fost adoptat în Parlament și sărbătorit cu mare fast la Cotroceni, una din rarele povești de succes ale administrației centrale în materie de politici publice, un succes care promitea să aducă o îmbunătățire reală a modului în care sunt tratați în România pacienții oncologici.
    Anul 2023 avea să aducă însă protest după protest al bolnavilor de cancer, care sunt încă tratați după planul vechi, care nu găsesc medici oncologi, tot mai puțini în țară, care nu au acces la tratamente țintite.
    Astăzi, bolnavii de cancer au cu greu acces la medicii oncologi, tot mai puțini în țară, nu au acces la tratamente moderne, tratamente extrem de scumpe pentru care statul nu are bani, iar procesul de diagnosticare durează mult prea mult.
    „Pacienții ne-au semnalat lipsa tratamentelor din spitalele mari, din Institute, iar pe imunoterapie, NU se vor mai face inițiere. Nu au bani să plătească imunoterapia, adică pacienții vor muri cu zilele”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, care susține că în acest moment ministerul, pur și simplu, spune că NU are bani de aceste tratamente.

  5. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer este de părere că sistemul medical din România se află într-o comă profundă, el arătând că Ministerul Sănătăţii a pasat responsabilitatea la Ministerul de Finanţe şi la CNAS.

    ”Pot spune că sistemul este într-o comă profundă, înainte de deces, iar ministrul Sănătăţii a ABROGAT acel Articol 7 din Legea Planului de Cancer care îl OBLIGA să facă ceva şi ne-a pasat către Ministerul de Finanţe şi CNAS. Nu este obligaţia nici a Ministerului de Finanţe, nici a CNAS, care este un ordonator de credite, este obligaţia Ministerului Sănătăţii care prin lege trebuia să ne asigure continuitatea tratamentelor, accesul la investigaţii şi tratament, conform Constituţiei României, articolul 34”, a declarat Irimia.
    Cezar Irimia a mai spus că bolnavii de cancer NU au bani să îşi cumpere tratamentele şi că în unele cazuri, medicamentele sunt cumpărate de pe internet.
    ”Bani nu avem să cumpărăm din circuitul deschis unde nici măcar nu se găsesc aceste medicamente scumpe, deci singura soluţie este internetul unde nimeni nu garantează aceste medicamente. Statul român ne-a condamnat la moarte, neavând şansa de a-şi face investigaţii medicale. E dureros ce se întâmplă şi nu ştiu care este ieşirea. Din punct de vedere a finanţării sistemului de sănătate suntem pe ultimul loc în Europa la finanţare şi pe primul loc la mortalitate, Până şi Bulgaria alocă 9% din PIB sănătăţii, noi alocăm în jur de 5% din PIB sănătăţii, nici măcar la jumătatea mediei europene nu alocăm fonduri”, a mai precizat el.
    ”În ceea ce priveşte oncologia, în România avem peste 20.000 de decese evitabile în fiecare am, în patologia oncologică, că decesele sunt mai mari cu 48% faţă de media europeană”, a adăugat Cezar Irimia

  6. Dar si cate E-uri inghite zilnic rumanul din preparatele de hrana si din laudatele legume ,,eco” rRomanesti sa nu mai vorbim.
    Legumicultorii din Buzau care isi trateaza legumele cu tot felul de pesticide si acceleratori de crestere nu au curaj sa-si consume ei insisi propriile creatii, in schimb le scot la vanzare pe taraba……[Rumburak]

  7. Hmm, am crezut că se plânge de aceasta boala! Au făcut destul NIMIC favorabil acestei categorii de când sunt la guvernare, așa că: Sikkktir.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.