Vești PROASTE pentru bolnavii de cancer

Bolnavii de cancer care au sperat că de astăzi vor face radioterapie gratuit şi în mediul privat mai au de aşteptat încă o lună, conform Digi24.

Programul naţional pentru această terapie nu este gata, deşi termenul anunţat era 1 aprilie.

Procedura este indicată pentru şapte pacienţi din zece, iar în acest moment reţeaua naţională acoperă doar 12% din necesar.

Bolnavii de cancer se vor putea trata în clinici private, pe banii statului, conform Digi24.

Radioterapia ar putea fi decontată integral, pentru 10.000 de pacienţi. Costul mediu pentru un bolnav depăşeşte 50.000 de lei. Asta în timp ce Ministerul Sănătăţii încă nu are un proiect pentru cei 90 de milioane de euro pe care Banca Mondială este gata să-i dea pentru modernizarea secţiilor de radioterapie din spitalele de stat.

Fostul şef al CNAS Cristian Buşoi, a declarat, la finele lunii iunie a anului trecut, că aproximativ 60% dintre bolnavii de cancer din România nu au acces adecvat la radioterapie, europarlamentarul precizând că o soluţie în acest sens ar fi ca statul să acopere costurile acestei terapii, potrivit Mediafax.

„După calculele celor de la nivel european, şi într-un fel seamănă cu ceea ce estimam noi pe vremea când eram la Casa de Sănătate, în jur de 60% din pacienţi au în acest moment o problemă de acces la radioterapie. Fie trebuie să se ducă în centre private, şi cei mai mulţi evident nu-şi pot permite, fie nu fac deloc radioterapie, fie merg în străinătate. Oricum, e clar că sunt centre insuficiente şi sper ca programul Băncii Mondiale, care înţeleg că a început, să fie o bună oportunitate de a avea aparate noi în spitalele publice”, a spus fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), după terminarea conferinţei „Drepturile pacienţilor bolnavi de cancer din Europa”, ce a avut loc sâmbătă, la Bucureşti.

Europarlamentarul PNL a adăugat că trebuie găsită o formulă, poate asemănătoarea cu cea aplicată în cazul dializei, ca statul să plătească costul real al radioterapiei centrelor private.

Astfel, susţine el, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să plătească nimic, iar costurile acestei terapii vor fi mai scăzute, pentru că va exista flux mai mare de pacienţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.