Vicepremierul Gabriel Oprea, controlat

Se coace cumva un plan de debarasare de Gabriel Oprea, sau vicepremierul chiar a comis-o? Unei sesizări împotriva lui Oprea i se dă curs, în timp ce o sesizare ce-l viza pe premierul Ponta nu este luată în seamă.

ANI verifică averea vicepremierului Oprea

Bomba a explodat vineri seara. ANI verifică averea vicepremierului Gabriel Oprea, mai mult, şi ANAF a intrat pe fir. Informaţia a fost făcută publică printr-un comunicat remis presei de către avocata Diana Croitoru, cea care a depus două sesizări (prima în luna ianuarie – care nu a fost luată în seamă, a doua pe 18 februarie căreia i s-a dat acum curs) la ANI privind averea lui Gabriel Oprea.

Vă transmitem Adresa nr. 7293/G/II/18.02.2015 transmisă de Agenția Națională de Integritate cabinetului nostru de avocatură, prin care s-a decis demararea efectuării evaluării averii domniei sale, în urma sesizărilor formulate de către petent cu privire la existenta unor grave inadvertente și neregularități existente, între Declarațiile de avere în perioada 2004-2014, depuse de vicepremierul Gabriel Oprea”, se arată în comunicatul remis de Diana Croitoru.

Gabriel Oprea spune că este în regulă cu averea

În jurul orelor 22.30, vicepremierul Oprea a transmis un comunicat presei, pe care îl redăm integral: „Nu este prima dată când se fac astfel de verificări, mai ales că de ani de zile ocup funcţii de demnitate publică. Am trecut de mai multe ori prin filtrul instituţiilor cu atribuţii în verificarea demnitarilor şi, după cum se ştie, niciodată nu mi s-a imputat vreo abatere sau vreo neregulă în legatură cu activitatea pe care am depus-o. Am respectat legile ţării şi voi face acelaşi lucru în continuare. Prin urmare, nu am niciun dubiu că ANI va constata o dată în plus ceea ce a constatat şi cu alte ocazii, şi anume că nu există neconcordanţe sau suspiciuni în ceea ce mă priveste. Nu în ultimul rând, vreau să precizez că dreptul de a depune petiţii şi sesizări este unul garantat prin Constituţie şi îl respect”.

Este Oprea pe făraş?

Se impune totuşi o întrebare. Cum este posibil ca unei sesizări a unui avocat, transmisă în 2015 să i se dea curs, iar unei alte sesizări (inclusiv la DNA) făcute de un deputat, Ludovic Orban să nu i se dea măcar un răspuns? Reamintim, liberalul Ludovic Orban a sesizat ANI privind falsul în declaraţiile de avere ale premierului Victor Ponta. Este adevărat, unele medii de informare au lansat încă de anul trecut zvonuri din care reieşea că Horia Georgescu (până să fie reţinut de DNA, şef al ANI) era constant un partener de tenis al premierului Ponta. Dar există o diferenţă mare între sesizări: în cazul premierului Ponta presa a demonstrat falsul din declaraţiile sale de avere dintre 2010 şi 2014; în cazul lui Oprea presa a scris că acesta este foarte bogat, dar nu a semnalat neconcordanţe între diferite declaraţii de avere. Această diferenţă de tratament ar putea fi un semnal privind fie o eventuală debarcare a lui Oprea, fie un avertisment în cazul în care vicepremierul ar considera că „interesul general” nu îl mai reprezintă social-democraţii. Recenta declaraţiea lui Oprea, „UNPR susţine întotdeauna preşedintele României, indiferent cine este acesta” şi racolarea mai multor parlamentari nu a căzut deloc bine mai marilor PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.