Vlasov, despre preluarea Oficiului Național al Registrului Comerțului

Informații privind trecerea Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei în subordinea Camerei de Comerţ apar în rechizitoriul prin care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În discuții telefonice pe care Vlasov le-a purtat, în perioada 2012 – 2013, cu mai mulți apropiați apar numele mai multor politicieni, printre aceștia Alina Gorghiu, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Marko Attila.

Într-una din aceste discuții, Mihail Vlasov susține că ar fi obținut aprobarea premierului Victor Ponta pentru ca Oficiul Național al Registrului Comerțului să treacă în subordinea instituției pe care o conducea, astfel că Ponta ar fi dat „undă verde” unui proiect legislativ care urma să fie inițiat ori de parlamentarii social-democrați, ori de cei de la alte partide, care făceau parte din coaliția guvernamentală:

VLASOV MIHAIL: Crin o sa vină şi el. Dar vreau să-i spui lui VICTOR, vreau să spun ceva. S-a discutat aseară despre Registru. Ai înţeles?

INTERLOCUTOR: Îhî.

VLASOV MIHAIL: Eu am trimis-o, am trimis-o pe MONA (Mona Pivniceru, n.r.) la el. Şi a zis că-mi dă Registrul fără… că ăsta i-a spus, ştii? I-a zis: „Domn’ ministru, am o problemă! Că eu sunt în relaţia asta cu Mişu de treizeci de ani. Ăsta mă omoară cu Registrul! A zis că i l-aţi promis, că ce fac eu cu Registrul ăsta?”. Şi el a zis: „Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut şi o lege-n sensul ăsta şi i-l dau!”.

VLASOV MIHAIL: Am, am primit undă verde sa încep, să fac tot ce cred de cuviinţă, spre a capacita energii, oameni şi tot, absolut, ca să luăm Registrul. Chiar de la omul numărul unu! De la VICTOR.

VLASOV MIHAIL: Dragă, eu sunt la… la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.

VLASOV MIHAIL: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin TĂRICEANU şi acum prin PONTA.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Aşa că…

VLASOV MIHAIL: Da’ asta nu înseamnă că tre’ să renunţ. Nu, eu iau Registrul!

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Măi, să ne înţelegem.

VLASOV MIHAIL: Ai înţeles?

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Eu nu… eu nu ţi-am spus să renunţi. Eu ţi-am spus că trebuie folosit momentul. Şi părerea mea, proastă, este că nu ăsta e momentul.

VLASOV MIHAIL: Păi, tocmai pentru că… Trebuie folosit… Ăsta e momentul.

ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Da?

VLASOV MIHAIL: Ăsta e. Până se dezmeticesc. Ăsta e momentul. Lasă că ştiu eu mai bine care e momentul

VLASOV MIHAIL: Vroiam să te rog, poate-l rogi pe GEORGE…Tu, din partea ta, să mă lase ăştia de la B1 în pace. Se leagă de viaţa mea, în mod inutil, tot timpul.

VIOREL: Să văd, GEORGE cred că nu-i aici, o să vorbesc eu cu el, îl sun eu acum.

VLASOV MIHAIL: Te rog frumos!

VIOREL: Ştiu că era în Elveţia. Îl sun eu, nicio problemă.

VLASOV MIHAIL: A, ce-ai…

VIOREL: Nicio problemă.

VLASOV MIHAIL: Se leagă de mine.

VIOREL: Am…

VLASOV MIHAIL: Cu Registrul, cu ne-Registrul. Că…cu MONA, cu ne-MONA, că…

VIOREL: Da.

VLASOV MIHAIL: Sunt prieten cu MONA PIVNICERU, că… O mie de golănii de-astea şi că vreau să iau Registrul. De parcă vreau să-l iau să-l duc acasă şi… Nişte tâmpenii şi nu-mi face nicio plăcere s-aud cum…

VIOREL: Da, da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Se-nhamă ăştia de mine.

VIOREL: E-n regulă, MIŞULE! Lasă că vorbesc şi…

VLASOV MIHAIL: Eu n-am răspuns nimic, nu răspund la nimeni nimic, dar… ca idee, aşa.

VIOREL: Da, da, da.

VLASOV MIHAIL: Să nu mai…

VIOREL: E-n re…

VLASOV MIHAIL: Au alte subiecte, nu sunt eu un subiect atât de important.

VLASOV MIHAIL: Şi-a zis: „Dar…”. Zice: „Fii atent! Fii atent! Că PONTA, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac”.

NICU: Da, da.

VLASOV MIHAIL: Nu-i vreun prostănac.

NICU: Nu, e dibaci. E dibaci.

VLASOV MIHAIL: Cine crede că… Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic.

NICU: Nu, nu! Nu, nu!

VLASOV MIHAIL: Nu! E dibaci!

NICU: E curajos!

VLASOV MIHAIL: Aha! Auzi, ă…Vezi că mâine…Vorbeşte cu CRIN, pentru că mâine se vede CRIN cu el. Eu am fost la CRIN acum, m-a sunat şi m-a sunat la el, da?

OVIDIU: A, ai fost deja?

VLASOV MIHAIL: Am fost la CRIN şi-am vorbit, da.

OVIDIU: Îhâm. Îhâm.

VLASOV MIHAIL: I-am spus care-i problema: „Domnule, nu înţeleg ce se-ntâmplă!”. Asta-i o… e o chestie a… A cui e chestia asta? Adică… Ce înseamnă amânările, adică, când e să faci o chestie… Ce, fac pentru mine? Iau Registrul acasă, îl duc la mama? El vine înapoi acolo unde-i normal să vină. Şi vine conform legii, e corect, e drept, e adevărat, ce să mai fac? De toată… A sărit toată lumea asta de la B1 şi de la Evenimentul (Evenimentul Zilei, n.r.) şi de la România Liberă… Eu am crezut că chestia asta e o bilă albă pentru mine c-au sărit, da’ văd că-i o bilă neagră. Că văd că Guvernul zice că… se gândeşte.

VLASOV MIHAIL: Dă-i telefon! „O iau s-o dau la alte…”. Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze VAINER, MIRCEA GROSARU…

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU.

FLORIN IORDACHE: Da, mă, să văd că…

VLASOV MIHAIL: Notează-ţi pe hârtie.

FLORIN IORDACHE: Da, mă, îi ştiu. Aşa!

VLASOV MIHAIL: Deci, GROSARU, VAINER…

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU…

FLORIN IORDACHE: Da. Da.

VLASOV MIHAIL: Ă…Tu!

FLORIN IORDACHE: Da.

VLASOV MIHAIL: Şi TONI, TONI GREBLĂ.

FLORIN IORDACHE: Păi, pe TONI nu-l mai am.

VLASOV MIHAIL: Nu-l mai ai, a plecat?

FLORIN IORDACHE: A plecat.

VLASOV MIHAIL: Păi, pune pe altcineva de la Senat, de-al no… Pe ION CHELARU.

FLORIN IORDACHE: Da.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, într-un nou dosar de corupţie. Acesta este acuzat că i-a dat mită unui parlamentar, pentru ca acesta din urmă să promoveze un anumit proiect de act normativ.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Mihail Vlasov va fi judecat pentru dare de mită.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului MIHAIL VLASOV, avocat în cadrul Baroului Iași, la data faptelor președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 26 februarie 2013, inculpatul Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României (C.C.I.R), i-a solicitat unui membru al Parlamentului României (deputat) să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”. Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului.

În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
Deputatul respectiv era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte ca acestea să fie supuse votului în plen.

În baza înţelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al C.C.I.R cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă C.C.I.R.

În rechizitoriu se arată că numirea în funcția de arbitru se făcea la propunerea președintelui Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, deținută de Mihail Vlasov, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante și în urma adoptării unei decizii de către Colegiul de Conducere al C.C.I.R., de asemenea condus de inculpatul Mihail Vlasov, acesta având o mare influență asupra celorlalți membri, care aprobau propunerile președintelui, fără a solicita lămuriri sau a formula obiecțiuni.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Bucureşti.

Amintim că Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată în alt dosar penal, în legătură cu exercitarea funcției de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României ( detalii în comunicatul nr. 424/VIII/3 din detalii 9 aprilie 2014).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.