Un raport al Boston Consulting Group (BCG), dat publicităţii marţi, şi citat de ziarul francez „Liberation”, arată că deşi milionarii în dolari nu reprezintă decât 1% din populaţia globului, ei deţin jumătate din bogăţia particulară mondială. Mai exact, este vorba de 18,5 milioane de case bogate, care au 47% din bogăţie în venituri, depozite bancare sau titluri de bursă. Ei „cântăresc” 78.800 miliarde dolari, echivalentul PIB-ului mondial. Fără a surprinde pe cineva, SUA au de departe cel mai mare număr de milionari: este vorba de 8 milioane, după BCG. În ordine, a doua putere mondială este China, cu cei 2 milioane de milionari. Dacă ne raportăm însă numărul de milionari la populaţia totală a ţării, Liechtensteinul şi Elveţia sunt la începutul clasamentului. În ce-o priveşte, Franţa are 445.000 milionari.
Dacă SUA sunt marile câştigătoare ale concursului milionarilor, această ţară este şi campioana inegalităţilor. Tot potrivit BCG, extrema concentrare a bogăţiilor este evidentă îndeosebi în America de Nord, unde 60.400 miliarde de dolari acumulate în averi private sunt deţinute în proporţie de 63% de milionari. Este cel mai mare procent din lume şi ar urma să ajungă la 69% în 2020. „Progresia bogăţiei private mondiale a pierdut din viteză în 2015, în special în pieţele dezvoltate”, arată raportul citat. Astfel, anul trecut nu ar fi fost unul foarte bun pentru milionari: bogăţia privată pe glob a crescut „doar” cu 5,2%, faţă de 7% în 2014. Cauza acestei încetiniri o reprezintă turbulenţele financiare, sancţiunile economice şi instabilitatea politică.
În vreme ce bogăţia privată pe plan global şi-a încetinit progresia, centrele „offshore” sunt în plină creştere. Bogăţia acumulată în ţările care oferă o fiscalitate avantajoasă şi o gestiune discretă nerezidenţilor a crescut cu 3% într-un an, atingând circa 10.000 miliarde dolari. Iar primul loc al destinaţiilor offshore preferate de marile averi este, evident, Elveţia. Raportul BCG opinează că afacerile offshore se vor extinde în anii ce vin, în pofida „măsurilor de regularizare care vizează combaterea evaziunii fiscale”.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.