16 decembrie – ziua care a schimbat istoria României

La 35 de ani de la declanşarea Revoluţiei Române din Decembrie 1989, eurodeputatul Maria Grapini a transmis un mesaj emoţionant.

„16 Decembrie a fost Ziua în care timişorenii au simţit şansa de a fi liberi! 16-25 decembrie 1989 a fost o perioadă de foc pentru România. Pornită la Timișoara, revolta românilor a luat amploare în toată ţara, ducând la căderea regimului Ceauşescu.

Au trecut 35 de ani de la momentul în care Timişoara îşi plângea primii morţi, oameni nevinovaţi, care au crezut în libertate. Se cuvine să-i cinstim, să plecăm capul în faţa jertfei lor, să ne rugăm să aibă odihnă veşnică. Ei au fost cei care au deschis un nou drum pentru România şi, oricâte neplăceri am avea astăzi, să nu uităm nici măcar o secundă că le datorăm libertăţile pe care le avem acum. Pentru ce nu avem încă, este datoria noastră să luptăm!

Peste 1000 de morţi şi peste 4000 de răniţi, acesta a fost costul libertăţii noastre, dorită de milioane de români.

În aceste zile de comemorare, se cuvine să ne îndreptăm gândurile şi să-i pomenim pe cei care au avut curajul să înfrunte gloanţele regimului comunist.

Miilor de familii care au pierdut persoane dragi se cuvine să le adresăm cuvinte de mângâiere şi recunoştinţă.

Este de datoria celor care conduc ţara să pună în fapte năzuinţele celor care şi-au dat viaţa pentru libertate, dreptate şi respectarea valorilor!

Recunoştinţă veşnică, eroilor, şi respect pentru curajul şi demnitatea lor!

Am trăit acele zile de decembrie în Timişoara şi pot spune că este imposibil să uiţi determinarea protestatarilor, unitatea populaţiei!

Veşnică odihnă eroilor!”

La 16 decembrie 1989, în jurul orei 16.00, mai multe tramvaie au fost blocate de către manifestanţi şi se striga „Jos cu Ceauşescu!”. O parte a mulţimii mergea spre căminele studenţeşti, pentru a aduna noi demonstranţi. S-a ajuns şi la sediul Partidului Comunist Român, unde au avut loc altercaţii cu autorităţile şi unde s-au efectuat primele arestări. Până la miezul nopţii, unii manifestanţi, printre care şi pastorul Tokes, au fost bătuţi şi arestaţi.

Pe 17 decembrie 1989, bravii cetăţeni ai Timişoarei au aprins „scânteia” Revoluţiei. A fost ziua în care au căzut primii eroi, în confruntările cu forţele de represiune ale regimului comunist. Solidari cu gestul eroic al timişorenilor, în Arad, în Bucureşti, în mai toate oraşele ţării, oamenii au ieşit şi ei în stradă şi au strigat, printre gloanţe: „Ajunge!”, împreună reuşind să doboare muntele totalitarismului.

Revoluţia din 1989 a arătat forţa uriaşă a oamenilor, atunci când aceştia luptă pentru drepturi, principii şi libertate, pentru o viaţă demnă şi mai bună.

Recomanda 2
Author

17 Comentarii

  1. Cei ce conduc, pt orice făcătură, majoritatea evenimentelor sînt făcături, au două variante: prima oficială și prima de opoziție, ce-i tot a lor, e pt uzul celor ce cred că s-au deșteptat.
    Așadar, dacă-i vorba de Revoluție e varianta oficială cu revoluția și cea oficială de opozișție cu lovitură de stat. Nici una nu e adevărată!
    Toate schibările de decor, regim dacă vreți, se întîmplă deoarece cei ce conduc din umbră le vor, le-au plănuit. Cum să fie revoluție sau lovitură de stat dacă cei ce-au condus înainte de 1989, conduc și-acuma sau urmașii lor, le-au plănuit? La fel a fost după al doilea război mondial, să nu mă duc mai departe.
    Serviciile sînt doar una din uneltele lor.

  2. ”16 decembrie – ziua care a schimbat istoria României.”
    Politicienii nu au voie sa dea ocazia sa se afirme : ”a schimbat-o si nu prea”.

    Cei care au trait acele momente nu vor sa mai treaca printr-o asa situatie.
    Sunt 35 ani in care, zi de zi s-a incercat cladirea unei democratii.
    Si astazi unuii politicieni afirma ca democratia noastra este tânară. Daca nu avem grija de ea va deveni copil.

  3. Sunteti de acord cu anularea alegerilor ? 79% NU; Este scorul obtinut la scrutinul anulat de CCR pt presedintele Calin Georgescu, ce-aveti de gand, sa ne arestati pe cei 79% ? Deabia asteptam…

  4. Ai tupeul, neobrăzarea de vorbi doar de ”romîni ”,. Doar au murit foarte mulți maghiari, comparativ, proporțional mult mai mulți decît rumîni,.. Iar azi să nu știi de acele sacrificii e lipsă de cultură, de respect și falsificare a adevărului,.

  5. Pai uitati-va la Maidanul ucrainean, la Libia lui Gaddafi si la Siria si veti pricepe ca nu e nimic original la revolutia din ’89. Original a fost poate doar curajul celor care au iesit cu piepturile goale contra gloantelor. Si in continuare se pune intrebarea: CUI I-A FOLOSIT? Cine a profitat?
    De unde stia Brucan la ce ora vine trenul si la ce peron?

  6. Ipocrizie dusa la extrem d-na Grapini. Ce facem in onoarea acestor eroi? Anulam democtratia? Bine-am ajuns!

    Asteptam si mesajele lui Ciolacu si Iohannis, alte doua personaje „participante” la Revolutie.

  7. Va rog,mai lasati-va de articole din astea hei-rupiste tip Bumbesti Livezeni! Lasati-va de privit prin casele voastre si prin conturi! Priviti ce fac securistii din Romania de astazi 16 dec.,aia pe care-i credeati disparuti odata cu Ceausescu in 89.Incepe sa fie din ce-in-ce mai limpede ca traim in cea mai data dracului dictatura din lume.

  8. 16 dec 1989 au început Revoluțiile portocalii.
    Scenariul și Regia – mada în SUA
    Figuranți = mulțimea de cetățeni români

  9. Romanii au murit pentru libertate pentru ca niste oculti „beneficiari” sa devalizeze Tara. Desigur, toate acestea nu s-ar fi intamplat, daca romanii aveau educatie, stiau istorie si votau masiv Corneliu Coposu. Pentru ca Domnia Sa, Dumnezeu sa-l odihneasca, vorbea asemenea Domnului Calin Georgescu: vorbea despre proprietate, despre libertate, despre credinta si traditii si despre fericire. Un pericol tovarasi, un pericol pentru „democratia” neostalinista: votam pana iese cine (ne) trebuie, sa furam in continuare la greu, in toimp ce romanii sunt haituiti sa nu mun ceasca, iar daca o fac sa fie sclavii nostri! Cat despre proprietate, fugi de aici! Facem o noua nationalizare: ii suprataxa, ii supraamendam, ii suprahaituim sa nu mai aiba dupa ce bea apa! (editat) ipocriziei Mariuca lui Grapin, (editat) cucoana!

  10. Săraca-europarla-sectara MGrapini! A fost răsplătită pt rolul ei revoluționar in politica din TM și de la televizuini! O avea și certificat! Grobianismul și parvenirea unora care au îngropat speranțele milioanelor de români nu are limite! Sinistre voci de personaje care trec peste mormintelele celor asasinați in decembrie 89 , că sa bolborosească istoria pe care au scris-o alții..milionara.Grapini are nevoie de cetățenia maghiară, dacă tot a învins ” în revoluție”!

  11. „felicitări celor 22-29 de locatari ai locațiilor unde diicot face „uriașe percheziții”-=trafic de persoane-7000/una–și asta e o libertate -nu-i așa? CINE ARE CURAJUL SĂ FACĂ „CATALOGUL BINEFACERILOR ADUSE DE REVOLUȚIE!”

  12. Este Adevărat. Dar tot adevărate sunt și versurile:
    “Mută-i întrebarea ce răsuna afară lerui ler,
    Am murit degeaba, ce-ați facut din tară lerui ler
    Tot în frig și-n foame, tot cu mâini întinse lerui ler
    Pe la porti străine, ce ne stau închise lerui ler.”
    Știu: am intrat în Șengăn. Cine n-a simțit iubirea, plece dintre noi plângând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.