1,9 miliarde de euro – factura pentru ținerea în viață a U1 de la Cernavodă

Nuclearelectrica, operatorul centralei atomoelectrice de la Cernavodă, supune atenției acționarilor săi o decizie de o importanță majoră pentru viitorul energetic al României.

Conform convocatorului Adunării Generale a Acționarilor (AGA) programate pentru data de 22 ianuarie 2025, compania va solicita aprobarea unui contract pentru retehnologizarea Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă (CNE Cernavodă), în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro, fără TVA.
Proiectul de retehnologizare al Unității 1, estimat la 1.904.141.391 euro, este esențial pentru prelungirea duratei de viață a centralei, care, de-a lungul celor 26 de ani de operare, a furnizat 9% din consumul național de energie. Unitatea 1, cu o capacitate de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și va fi oprită în 2027 pentru a începe procesul de retehnologizare, care va permite extinderea funcționării centralei pentru încă două decenii.
În cadrul AGA, acționarii Nuclearelectrica vor decide aprobarea mandatului Consiliului de Administrație pentru implementarea strategiei și deciziei de investiție actualizate, în conformitate cu Studiul de Fezabilitate revizuit al proiectului, versiunea 2 din 2024. Totodată, se va aproba și contractul de lucrări de retehnologizare a Unității 1, care va fi realizat de un consorțiu internațional format din Candu Energy Inc., Canadian Commercial Corporation, Ansaldo Nucleare S.p.A. și Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd.
Aceste lucrări de retehnologizare sunt esențiale pentru a asigura continuitatea producției de energie electrică din surse nucleare, în contextul în care România își propune să își reducă dependența de energia pe bază de cărbune și să contribuie la obiectivele europene de tranziție energetică.

Provocările financiare ale Nuclearelectrica

În ciuda importanței proiectului de retehnologizare, Nuclearelectrica se confruntă cu o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Conform raportului financiar pentru primele nouă luni ale anului, compania a înregistrat o scădere semnificativă a veniturilor din exploatare – cu 40% față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, cheltuielile de exploatare, excluzând deprecierea și amortizarea, au crescut cu 36,1%. Ca urmare, profitul net al Nuclearelectrica a scăzut cu 35%, ajungând la 1,28 miliarde de lei, față de aproape 2 miliarde de lei în perioada similară a anului precedent.
Aceste rezultate financiare sunt în mare parte cauzate de opririle neplanificate ale unităților centralei, care au dus la o scădere a producției de energie electrică livrată în Sistemul Energetic Național (SEN) cu 4,1%, până la 7,3 TWh. În acest context, Nuclearelectrica nu a reușit să atingă programul de producție bugetat, iar incertitudinile financiare ale companiei sunt amplificate de creșterea costurilor operaționale.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5087 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Păi centrala hidro prin pompaj nu este pt echilibrarea sistemului energetic? Dacă este surplus de putere-n rețea, surplus periculos și pt consumatori și pt generatoare, pompezi apa din vale sus în lacul de acumulare, desigur, cu oarecare pierderi, și, cînd ai nevoie, o lași să curgă prin paletele generatoarelor să faci curent. Stocarea energiei electrice în energie potențială.

  2. Mirare, încă n-a’ncercat să mă urecheze unul ce zice că lucrează pe submarin nuclear.
    Poate cineva să arate deosebirile dintre pozele orașelor japoneze bombardate nuclear și incendiar. Măcar una.

  3. China ne construia doua centrale nucleare de la temelie.Dar la noi se face nu politica economoca ci economie politica.Actuala clasa politica este urmasa celei din anii 50 care refuza Planul Marshall.Asa de ce sa ne mai miram.

  4. 1.9 mld pentru retehnologizarea centralei. Așa, și? Pentru F35 s-a semnat contractul de 7 mld fǎrǎ sǎ clipeascǎ, plus cǎ întreținerea va costa încǎ 10 mld!
    Mai bine o vindeți, nu-i așa leprelor? Luați pe ea 200 milioane, cǎ atät sunt dispuşi khazarii sǎ plǎteascǎ. Cam cât împrumutați pentru o sǎptǎmânǎ. Iar apoi vom importa și mai multǎ energie.

  5. Un articol tendențios care face parte din propaganda premergǎtoare vinderii centralei de la Cernavodǎ pe principiul enunțat de Petre Roman-Neulander: „un morman de fiare vechi”. Urmeazǎ Porțile de Fier.
    Iatǎ de ce suveraniștii nu au voie sǎ conducǎ România.

  6. @Calin: ce fumezi jupâne? Ce legǎturǎ are centrala nuclearǎ în comun cu centala hidro prin pompaj?

  7. „Nu este energie nucleară, nu sînt nici arme nulceare/atomomice!” bai ai ajuns la nivelul de cunostinte al unui ministru in Romania. Nu mai citi nimic si poti ajunge chiar Presedinte!

  8. Că putem importa de la putiniștii Ungaria curet electric De când lălăim noi cu unitățile 3, 4, Ungaria a făcut o Cernavoda nouă nouă cu Rusia. Regatul Unit Anglia cu o suprafață un pic mai decât a Românie (județele din Ucraina) 106 generatoare nucleare. România de la anul 1 generator. Și Lajos Orban care i-a alungat pe chinezi e liber.

  9. Ianuarie 2020 ministrul Energiei, Virgil Popescu: Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare (eu am scris balansare mai sus) regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (…) Nu avem justificare economică pentru Tarnița.

  10. Rachete 5 Miliarde cu livrare incertă contra șapca roșie Iohannis am contactat, avioane F16 hodorogite luăm pe bani grei și pe bani și mai grei le întreținem, 10 Miliarde am împrumutat pentru avioane F35 care dacă le vom primi prin anul 2040 vor fi depășite ca F 16, Patriot să dăm la Ucraina ce persecută învățământul românesc am plătit. Unitățile 3 și 4 la Sfântul Așteaptă că putem împrumuta de la putiniștii Ungaria. Și cei ne conduc sunt liberi și huzuresc.

  11. …pt energeticienii sulii: energia nucleara este, daca nu prima, a doua forma de energie ieftina, dupa hidro…asadar aia cu „consuma mai mult decat produce este o dementa!…combustibilul folosit, uraniul imbogatit, reprezinta ceea ce pt termocentrale este carbunele, sau gazul, sau pacura…cu avantajul ca o incarcatura tine muuult mai mult timp decat la termo…

  12. Astia vor sa produca energie pentru EON-ul devenit unguresc. Sa se rezume milogii aia doar la partzul produs in Transilvania. Sa bage ei bani in investii.

  13. Reactoarele numite nucleare sînt pt balansarea sistemelor energetice! Consumă surplusul de putere din rețea încălzind apa să facă aburi, aburi ce învîrt un generator. Desigur consumul este mai mare decît producția.
    Nu este energie nucleară, nu sînt nici arme nulceare/atomomice!
    Recitiți comunicatul cu alți ochi!

  14. Asa ,si ? Ungurul își mai trage o centrala nucleara. El cum de poate ? Aaaaa , unguru nu are baieti destepti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.