27 de ani trecuţi de la căderea Zidului Berlinului

Preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, a susţinut principalul discurs la ceremonia de la Berlin prin care s-au marcat cei 27 de ani trecuţi de la căderea Zidului Berlinului, se arată într-un comunicat de presă.

Au fost de faţă Primarul Berlinului, Preşedintele şi membri ai Parlamentului local, membri ai Parlamentului Federal (Bundestag), reprezentanţi ai asociaţiilor victimelor, reprezentanţi ai instituţiilor care se ocupă de memoria trecutului totalitar comunist, diplomaţi străini acreditaţi în capitala germană, elevi de la şcolile din Berlin- Brandenburg, din Franţa şi Norvegia.
Anul acesta, România a fost ţara invitată pentru prima dată la un eveniment menit să aducă aminte că libertatea de astăzi nu este un dar de la sine înţeles.
Tot din partea IICCMER, Irina Hasnaş-Hubbard a prezentat un obiect artistic care simbolizează ambivalenţa trecutului recent.

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.