Se schimbă piața gazelor: 

3,4 milioane de clienți vizați

Miercuri, 1 iulie, piața gazelor din România va fi complet liberalizată și toți cei 3,4 milioane de consumatori casnici, captivi până în prezent sistemului reglementat, vor trece în piața liberă. Asta înseamnă că prețul ”mărfii gaz” nu va mai fi stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ci de piață. Practic, toți cei 3,4 milioane de consumatori pot alege oricând furnizorul de gaz. 90% dintre actualii consumatori sunt clienții celor doi granzi, francezii de la Engie și nemții de la E.ON. În cazul în care un client găsește un preț mai bun la un alt furnizor, poate să trimită o înștiințare de acceptare a ofertei, iar mutarea ar trebui să se facă prea multă bătaie de cap. Găsirea unui furnizor cu tarife mai bune nu ar trebui să reprezinte o procedură foarte complicată pentru că se poate accesa comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE. Furnizorul de gaze naturale este obligat ca în relația cu clientul final să nu utilizeze practici comerciale incorecte sau înşelătoare; penalizări de 5-10% din cifra de afaceri pentru manipularea pieţei. Asta pentru că în Parlament, la Comisia pentru industrii și servicii a fost introdus un amendament la Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 privind penalizări de 5-10% din cifra de afaceri pentru manipularea pieţei de gaze, la fel ca la energie electrică, conform Regulamentului (UE) nr. 1.227/2011 și practici înșelătoare și confidențialitatea pentru avantaje comerciale. Dacă furnizorii vor persista în manipularea pieței în decurs de 12 zile, ANRE poate recurge la retragerea licenței persoanei contraveniente în urma unei hotărâri judecătorești definitive, conform Comisiei de Industrii şi Servicii.

Efectele liberalizării pieței gazelor nu se vor resimți imediat pentru că există un cerc restrâns de furnizori. Pe termen mediu și lung, consumatorii vor fi cei care vor simţi primii efectele benefice, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul Energy Strategy Summit. Acesta susține că interesul investitorilor faţă de piaţa de gaze naturale din România sau piaţa de energie electrica va creşte. ”Pentru că asta caută investitorii: condiţii libere de trading, libertatea de a desfăşura activitatea pe care o cunosc cel mai bine”, a mai spus Bege.

Profitând însă de necunoașterea modului de tarifare a gazelor și de ”limba de lemn” de pe factură, mulți furnizori au trimis în perioada premergătoare liberalizării tot felul de oferte clienților, unele dintre ele părând la prima vedere extrem de atrăgătoare. Asociația Energia Inteligentă a atras însă atenția că doar 5 dintre cei 68 de furnizori care oferă gaze populației au publicat și contractele în baza cărora se va face livrarea gazelor naturale. În aceste contracte s-au identificat clauze care pot să constituie adevărate capcane pentru derularea contractului de furnizare gaze pentru casnici. De exemplu, se stabilește plata unui abonament zilnic, care în fapt ridică prețul plătit de consumator cu 3-5% peste valoarea prețului prezentat în ofertă (oferta de pe site-ul ANRE), astfel consumatorul se va trezi pe factură cu un preț mai mare decât cel la care se așteaptă. Există furnizori care solicită plata unor tarife de dezechilibre sau de tranzacționare pe bursă, care în fapt ridică prețul plătit de consumator cu alte 5% peste valoarea prețului prezentat în ofertă (oferta de pe site-ul ANRE). Totodată, anumiți furnizori prezintă un preț de furnizare a gazelor naturale fix, doar pentru o perioadă de câteva luni (de obicei aceste luni coincid cu lunile de vară când consumul este foarte mic sau inexistent, adică aceste prețuri mici nu aduc nici un beneficiu consumatorului), după această perioadă existând un alt preț în contract sau urmând ca furnizorul să stabilească un alt preț, fără a se preciza în baza căror criterii se va stabili acest preț. Reprezentanții Asociației au identificat în contracte termene de plată foarte scurte (10-15 zile) de la data emiterii facturii, coroborate cu penalități ridicate de întârziere, care vor forța consumatorul să scoată bani mai mulți din buzunar pentru penalități;
Există oferte unde plata gazelor trebuie să se facă în avans, înaintea lunii de livrare. Sunt și clauze neclare care pot obliga consumatorii la diverse plăți după semnarea contractului: ”În funcţie de riscurile identificate, se poate solicitata clientului, o garanţie a plăţii consumului de gaze naturale”. Există de asemenea clauze clare care pot obliga consumatorii la diverse plăți după semnarea contractului ”Pentru factura în format tipărit, prețul de furnizare a gazelor naturale crește cu 0,0005 lei/kW”. În anumit contracte scrie că ”furnizorul își rezervă dreptul de a ajusta prețul contractual în urma modificării costului mediu de achiziție al gazelor naturale”. Astfel, că există posibilitatea teoretică ca oricând și cu oricât, să se modifice prețul gazelor naturale pe parcursul derulării contractului de furnizare gaze. Unele contracte pun presiune exclusiv pe cumpărător: ”În cazul în care Contractul încetează din culpa Cumpărătorului, care îl denunță unilateral înainte de expirarea contractului, Cumpărătorul se obligă să achite Vânzătorului contravaloarea ….” Există contracte care obligă consumatorul să rezerve capacitate orară în sistemul de transport (deși această obligație revine furnizorului), iar ulterior această rezervare să devină motiv de blocare a consumatorului către un alt furnizor cu o ofertă mai bună. Anumite clauze clauze contractuale constituie bariere financiare indirecte ale schimbării furnizorului: ”În situaţia încetării Contractului, indiferent de motivele acesteia, clientul va prelua integral prin transfer în nume propriu capacitatea de transport rezervată” (Fără a se preciza în contract care este această capacitate, adică furnizorul putând să îl oblige pe consumator să preia o capacitate mult mai mare decât a rezervat-o el pentru client, blocând astfel plecarea lui)
”În caz de încetare a contractului Clientul va plăti Furnizorului despăgubiri egale cu costul capacităţii rezervate până la încheierea perioadei pentru care a fost rezervată, respectiv anul gazier.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Acesta-i miracolul binefacerilor pietei libere. Doamne fereste. LA actualele pretuyri ale gazului, furnizorii isi baga in buzunar 30-40-50 lei pe MWh fara sa faca mai nimic. Stau intr-un birou si invart 2 hartii si 3 click-uri. Transportul pana al usa consumatorului tot prin reteaua nationala de transport se face.

  2. Auzi ziarist!,,Cei 3,4 mil. de consumatori români ,,CAPTIVI”!? în sistemul reglementat de stat! vor trece pe piața liberă unde prețurile le vor stabili multinaționalele (prin înțelegeri anticoncurențiale!),și nu concurența reală ce pare sa nu existe în capitalismul savage de după 1989 în România. CE bucurie ce festin! Dar pt. eon și engie bă cosmin pam matei? De unde vine numele de pam? de la Pamela??

  3. Cetățenii români își pot alege liber furnizorul de gaze la fel cu și-au ales liber, dar numărând voturile STS, ca președinte pe domnul Klaus Iohannis. Și beneficiul pentru români al definitului “liber” va fi același. Adică dezastru.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.