România nu există în Global Diplomacy Index 2024!!

Într-o perioadă tulbure și cu un război la granițe, România nu există din punct de vedere diplomatic. Țara care l-a dat lumii pe Nicolae Titulescu, singurul român care a ajuns preşedinte al Ligii Naţiunilor (predecesoare a ONU), nici măcar nu există în Global Diplomacy Index 2024!!! Index din care fac parte 66 de țări printre care Vietnam, Sri Lanka, Bangladesh sau Coreea de Nord (!!!).

Acest top arată cam cum stau lucrurile la capitolul diplomație în țările despre care se crede că ar trebui  să conteze în lume. România însă lipsește cu desăvârșire. Nu și Ungaria care se situează pe locul 20, în ciuda faptului că este o țară care are mai puțin de jumătate din populația României. Iar presa maghiară jubilează pe bună dreptate. 

Intr-un articol în care se menționează că diplomația Ungariei strălucește în sondajul global, se precizează:

Institutul Lowy împărtășește în mod regulat indicele său de diplomație globală, Ungaria urcând din ce în ce mai sus pe listă cu fiecare an care trece. În 2024, extinderea rețelei diplomatice a cabinetului Orbán a fost atât de uluitoare încât țara noastră a ajuns pe locul 20 pe listă, precedată doar de țările mai bogate.

„Cum influențează proiectele națiunile? Dintre diferitele forme de putere națională — economică, militară și tehnologică — diplomația a fost una dintre cele mai subestimate și, prin urmare, adesea trecute cu vederea, pârghii de influență”, a împărtășit Institutul Lowy în prefața celui mai nou Index Global al Diplomației. Institutul își propune să cartografieze cele mai importante rețele diplomatice din lume la fiecare doi ani și să prezinte concluziile acestora. „Lansarea din 2024 a Indicelui Global al Diplomației vizualizează rețelele diplomatice din 66 de țări și teritorii din Asia, Grupul celor 20 (G20) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)”, au scris ei.

 

Diplomația maghiară este în creștere?

 

În ceea ce privește extinderea rețelei diplomatice a Ungariei, institutul a adăugat următoarea remarcă: „Alte țări și-au crescut rețelele în mod substanțial din 2021. Cehia, Irlanda, Luxemburg și Arabia Saudită au adăugat fiecare câte opt noi posturi; Ungaria și Noua Zeelandă au adăugat șapte; iar Columbia și Pakistan au adăugat șase”. În 2016, Ungaria a ocupat locul 30 în Global Diplomacy Index cu doar 104 posturi. Cu toate acestea, până în 2024, Ungaria a urcat pe poziția a 20-a, cu un total de 140 de posturi, o demonstrație clară a îmbunătățirii rețelei diplomatice a țării. Poziția Ungariei pe listă este depășită doar de națiunile mai bogate. În plus, doar Elveția are o populație mai mică decât Ungaria (8.7 milioane față de 10 milioane). Este de remarcat o discrepanță în datele privind populația institutului, deoarece populația Ungariei este sub 10 milioane. După cum am raportat în ACEST articol, cea mai recentă estimare era de 9.58 milioane la sfârșitul anului 2023.

Orbán domină titlurile

În domeniul diplomației globale, semnificația Ungariei rămâne un subiect de discuții pe scară largă, experții recunoscând în mod constant rolul esențial al premierului Orbán în modelarea poziției diplomatice a țării. Acțiunile asertive ale lui Orbán și vetourile strategice au amplificat amprenta diplomatică a Ungariei în lumea politică, care o depășește pe cea a multor națiuni comparabile. De exemplu, în timp ce numele președintelui român în exercițiu poate scăpa de conștiința Washingtonului sau Beijingului, influența lui Orbán rezonează la nivel global, evident chiar și în discursul din jurul campaniei electorale a fostului președinte Trump. Mai mult, datele recente subliniază proeminența de durată a lui Orbán, acoperirea mass-media a politicilor sale o eclipsează pe cea a premierului italian Giorgia Meloni. Această tendință persistă în ciuda proeminenței actuale a lui Meloni ca o figură cheie în Uniunea Europeană, având în vedere constrângerile impuse de limitele mandatului prezidențial al lui Macron și provocările interne ale Germaniei. Colaborarea recentă a Meloni cu Orbán pentru a asigura sprijinul unanim al UE pentru Ucraina exemplifica rolul ei în plină dezvoltare, dar vizibilitatea de durată a lui Orbán rămâne necontestată. Cu toate acestea, manevrele politice și diplomatice ale lui Orbán nu sunt lipsite de controverse.

Obstrucționarea prelungită a aderării Suediei la NATO de către cabinetul Orbán, care se întinde pe aproape doi ani, riscă să compromită poziția Ungariei în cadrul alianței militare. În plus, scepticismul lui Orbán față de asistența UE pentru Ucraina, pledând pentru negocieri de pace în privința intervenției militare, a tensionat relațiile cu aliații cheie precum SUA și Germania. Speculațiile abundă cu privire la fidelitățile geopolitice ale lui Orbán, unele voci sugerând o aliniere mai strânsă cu Rusia lui Putin, mai degrabă decât cu partenerii tradiționali precum Biden sau NATO. Guvernul lui Orbán, sperând într-o victorie a lui Trump în alegeri, anticipează o potențială resetare a relațiilor dintre SUA și Ungaria, care ar putea atenua controlul critic. Pentru informații suplimentare, indicele de diplomație globală al Institutului Lowy oferă o analiză cuprinzătoare AICI.

Source: dailynewshungary.com https://dailynewshungary.com/ro/hungarys-diplomacy-shines-in-global-survey/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

44 de Comentarii

  1. Astea sunt consecințele aderării României la sărăcia globală pe toate palierele, tara cu resurse de orice fel înstrăinate de infractorii vizibili din politica românească.

  2. Sunt prea ”mari” Aurescu si Luminita ca sa incapa in Index 2024…

  3. In perioada septembrie 1967-septembrie 1968, Corneliu Manescu a indeplinit functia de Presedinte al Adunarii generale a ONU.
    Este al doilea român care a indeplinit o functie importanta la nivel diplomatic mondial, dupa N. Titulescu.

  4. România nu există în Global Diplomacy Index 2024?
    Păi cum să existe O COLONIE în Global Diplomacy? Dati un exemplu de o colonie care este în acest index diplomatic!
    Dacă Iohannis nu exista, ăsta TREBUIA INVENTAT.

  5. România importă ceapă morcovi cartofi și sare !!! Așa încât cu astfel de diletanți în politică și în treburile țării cum să ai și diplomație. Este deja mult prea mult. Calicii cu bale la gură nu pot face o politică pentru țară.Romania este studiu de caz de așa nu. Oricum și din interior și din exterior jefuirea României continuă. Dacă cei care conduc România nu sunt interesați de țară atunci populația ce interes poate avea ?

  6. Proasta asta de la externe era bună la bucătărie sau aprozar!…acești 10 ani sunt cei mai negri din istoria româniei după al doilea război mondial!…privind diplomația externă!…practic n-am existat în lume!…
    Acum ar trebui executați în public pentru ceea ce-au făcut acești criminali politici!…
    Rușine Iohannis!…

  7. Lupul sare peste un obstacol intalnit,cainele se strecoara pe dedesubt.Lupii sant respectati,cotarlele dispretuite.

  8. Logic, pentru că după 1990 diplomațîa româna ‘e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire’ pentru că din ‘poziția ghiocelului’ (ups, azi e 1 Martie) interesele acestei țări nu pot fi reprezentate.

  9. …mandra corabia, mester carmaciul!…ce rai sunteti…le-am luat-o inainte tuturor, nu era vba ca ne va reprezenta ue?…

  10. Institutul Lowy este un think tank independent fondat în aprilie 2003 de Frank Lowy,om de afaceri miliardarcu trei cetatenii, slovaca, australiana &-israeliana Are sediul în Sydney, Australia.
    Institutul a fost descris ca fiind „neoliberal”, „de centru-dreapta” și chiar ,„reacționar”.:)))Institutul primește fonduri de la guvernul australian prin Departamentul pentru Afaceri Externe și Comerț, Departamentul Apărării și Departamentul Afacerilor Interne. Companiile private care oferă finanțare includ BHP, Capital Group, Rio Tinto și Rothschild & Co.
    Lowy Institute Poll din 2011 a fost considerat inadecvat pentru formularea politicii australiane în comparație cu studiile întreprinse de CSIRO, Ipsos-Eureka, Universitatea Cardiff, Universitatea Stanford și Universitatea Yale.
    Scuze pentru Cotidianul,dar indexul Lowy e un vax,ii citeaza doar pe cei care doneaza bani israelianului
    Cateodata nu ma pot opri din ras,Lowy stie idiș…Orban „‘ hunul „asa un buyet distept

  11. Cuuuuum, Klaus cu vila de 1200mp in pregatire si zboruri ilegale cu consoarta cu avioane de lux, nu conteaza? Aceasta valoare autoinchipuita nu existaaaaa? Cuuuum, Odobescu, Aurescu, nu au dus diplomatia romaneasca pe culmi? Adica Ciuca si Ciolacu de pomana au minister de externe care nu stie decat sa emita texte standard servile? Nu creeeeed…

  12. – Ghinion! 😂😂😂

    Dar voi ce credeați, bă?! Că coloniile există la nivel diplomatic?

    Puneți osul la muncă şi trageți la jug să achităm pensii speciale şi avioane personale şi turnulețe la palatul meu!

    Hai că e weekend şi am obosit de la atâta ski! Hai v-am pupat şi Hakuna-Matata! Baluba! 🍌

  13. De ce sa fie Romania relevanta? Romania nu stie decat sa tina capul plecat si sa raspunda „Yes Sir”.
    Nu ma refer la tara, ci la conducatori si alegatori.

  14. Fabricile de diplome de la taraba au acordat hartii unora care treabuiau sa fie de fapt magazioneri, vanzatori, ospatari, frizeri, soferi (onor acestor meserii). Acesti indivizi si individe au capusat parlamentul tarii, agentiile si institutiile de stat gras platite. Asta este cauza distrugerii tarii. Indivizii fara moralitate, pregatire profesionala, inculti, grobieni, decid soarta noastra, a copiilor si nepotilor nostri. Amin

  15. Împăratul nimeni în drum, milog la curțile europene după o foncție brucseleza. Așa și guvernele lui si activitatea lor dat tunuri, băgat vaccinuri și furtul. Diplomație Odobescu, Aurescu, Muraru, Slava…

  16. Bei, cine e institutul Lowy și ce grad și funcție are?

  17. Romania NU exista in nicio sinteza, enciclopedie, lucrare de sinteza/referință internationala. Nimeni nu s-a preocupat de aceasta grava carenta. Dar cine sa se preocupe? Pitecantropii care ne conduc? Azi-maine ni se va spune ca NU EXISTAM și ni se va trânti ușa în nas pretutindeni pe glob.

  18. Orban PM si presedinte de facto al Ungariei, Putin presedintele Rusiei, Macron presedintele Frantei, Xi Jinping al Chinei.
    Iohannis „presedinte” pe la Ucraina. Sau presh.ca inca nu e clar.

  19. In perioada interbelica l-am avut pe Titulescu. In 1968-69 daca nu ma insel, Corneliu Manescu, atunci ministru de externe, a fost presedinte de sesiune. Dupa ’89, doar amintiri locale, cu oua si trabucuri.

  20. Diplomaţie internaţională? ….. hahaha, priviţi imaginea şi ajunge. Ăştia trebuie trimişi la Budapesta să ia notiţe! Nişte panarame! – POLITICĂ EXTERNĂ NU MAI AVEM DE PE VREMEA LUI CEUŞESCU! ATUNCI SE FĂCEA POLITICĂ EXTERNĂ! ACUM SE FACE POLITICĂ SLUGARNICĂ!

  21. Nicu nu era asa destept cum scrie presa. Prima a semnat trimiterea tezaurului în Rusia putea sa trimita jumate în Anglia, oole nu se pun toate in acelas cos. A favorizat cu 100 de tunuri feanceze comunismul in Spania. Apoi i-a bagat in conflict pe legionari cu Duca. Nu in cele din urma la Natiuni nu a atacat bolsevismul si sanctiuni ca altfel era lumea noastea.. Nu am avut diplomati mari.

  22. Diplomația are și ceva prestigiu în ea, așa că ce să caute România în ea? Și cu cine? Diplomați de meserie sunt puțini și se presupune că țările posesoare de așa ceva, au individualitate și relații bilaterale cu altele, ori, în România, când vine prim ministrul Japoniei la București, primul României pleacă tai-tai iar președintele nu știe nimeni unde este.

  23. Nu trebuiesc alte comentarii ,este suficient daca ne uitam la cele trei gloabe din fotografie si ne dam seama despre halul in care a ajuns Romania .

  24. Acuma pe bune, ca doar nu va inchipuiati ca Romania, cu boccia aia de Odobeasca, o sa apara in Calendarul Playboy 2024 ! …

  25. Haideti sa va dau un motiv de dans:Victor Orban este in vizita la Trump,Trump cel caruia i se pretind de catre procurori exactly 385 de milioane de dolari.La cum il cunoastem pe Victor,poate achita suma pe blat,in schimbul Ardealului.

  26. Pai ia priviti-i pe cei doi tilhari de-a stinga si de-a dreapta „Mintuitorului” ! Si-i inchipuie cineva pe micutul Shlomo sau pe fufa cealalta, imbrobodita in faimosul mantou din blana mov de strut, stind la masa negocierilor cu Lavrov ? …

  27. Japonia diplomatic trebuie sa-i intorci de 2x spatele. Prima ca la atacul Barbarosa s-au apucat de dilii sa atace Pearl Harbour facand pact de neagresiune in secret cu Stalin deși erau in axa cu noi trebuua atacat in Manciuria . A 2a ca alaturi de bolsevici nu au recunoscut unirea Basarabiei cu Romania la 1918.

  28. Elenu Popu spune:
    01 mart. 2024 la 17:25
    Dumneata esti zdravana la cap ,sau chiar te distrezi aici pe forum, scriind tot felul de prostii !

  29. Traim intr-o Romanie esuata financiar, social, diplomatic, dar macar Imparatul se plimba dupa pohta inimii de piatra seaca

  30. Ai putintica rabdare,coane! Matale ocupa-te de votat hoti si de platit datoriile lor catre Gabriel Resources,ca de astea se ocupa altii.

  31. România n-avea cum sa facă parte din index din moment ce institutul cu pricina măsoară rețelele diplomatice ale tarilor membre OECD. Romania nu e membra OECD. Altfel, avand in vedere ca e vorba de state care-si propun sa proiecteze influenta externa/regionala, nu e de mirare ca Romania lipsește. Singura influenta pe care dorește s-o proiecteze Bucureștiul e de tip imobiliar, prin RAPPS.

  32. Da’ ce fețe de proști le-ați găsit maimuțelor alea… Ăștia sunt crema acestui popor ???

  33. Este FOARTE BINE ! Faptul ca Romania are mai putine posturi diplomatice , adica ambasade in principal, este FOARTE BINE . Inseamna mai putini bani cheltuiti inutil. MAE-ul de dupa 90 este „o institutie careia daca-i pui lacat o saptamana dea dracu daca se prinde cineva ” ! Este preferabil sa ai ambasadori putini dar buni devotati intereselor Romaniei decat multi dar bolovani dedicati intereselor altora, globaliste. Vezi Hurezeanu la Viena, Muraru la Washington etc. etc

  34. ares,toată stima pentru pertinenta completare…dar te aștepți de la latrinele astea din „presa” sa evidențieze ceva bun din perioada ceausista; si au fost atâtea…

  35. In nicio colonie nu exista politica externa.si nici interna.si chiar daca ar exista, ea ar fi facuta pentru puterea suzerana,nu pentru colonie.

  36. Felicitari sincere tuturor celor care, de la 1989 si pâna acuma, au adus România la faliment si-un analfabetism de care sa nu scape nici macar ministrii si presidentia! Realizare care, la finele lui 1989, când tara nu mai avea datorii însa avea învatamânt si obligatoriu, si gratuit – nu ca acuma, când nu-l mai are deloc-, nu era posibila (bibliografie, fotografia articolului, cu trei promotori ai Poloniei prometeiste, lucru de care nici macar nu-si dau seama).

  37. MAE este o instituție căpuşată de beizadele de securişti şi ciocoi, care îşi cumpără dregătoriile ca în evul mediu. Sau le moştenesc. O dată văzuți cu sacii în căruță şi ajunşi „la post” ei se preocupă de footaiuri, delapidare a banilor de chirii şi diurne, petreceri şi vămuirea de şpăgi a cetățenilor care au nevoie de servicii consulare. Să vedeți ce aroganți sunt paraziții prin ambasade! La nivel înalt unica politică externă a României a fost de a sta capră, de a se pune preş şi de a fi slugă de 35 de ani.

    Dacă bagi rahat, iese tot rahat.

  38. Politica externa a Romaniei, a fost facuta in defavoarea acesteia, am urmat ordine in genunchi, poate alesilor le place pozitia asta, a existat un adeverat interes sa se promoveze interesele Ucrainei,si nu ale Romaniei. Oare cine o fi responsabil de politica externa ?

  39. Dragi români nu vă mai zbucimați atât ,aveti ce ați ales incepând cu anii ’90. Nu căutați vinovații prea departe , diplomele și titlurile politicienilor au fost acceptate de către toată lumea ”în tăcere”. Dacă străzile erau pline și se cerea închiderea fabricilor de diplome poate era alceva, dar gândirea tribală de tipul ”eu și clanul” a câștigat în societatea actuală. Pentru români simțul civic dispare în momentul in care un individ a ieșit pe ușa casei în care locuiește. Idea de comunitate nu există și nu se predă nicăieri pe la școală. De fapt școlie sunt pline de cetățeni frustrați (din varii motive) , iar copii sunt zilnic abuzați verbal de către acești învățători sau profesori, cei care au copii în școli sau licee știu lucrul acesta. România este pe cale să se dezintegreze , la propriu , când ”boboru” continuă să voteze securiștii proști asta căpătăm , ce vedem în fotografie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.