Gîrbovan. Prețuiți și apărați Constituția! Fără ea nu existăm ca stat

Judecătoarea Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj, ne îndeamnă de 1 Decembrie să reflectăm mai mult la Constituție și la valoarea supremă pe care o are într-un stat. A pune în discuție supremația ei e semn că trebuie să ne întoarcem  la trecut, ca să vedem ce am moștenit, ca să înțelegem și prețuim  această moștenire. Dacă nu îi înțelegem valoarea nu înțelegem nici jertfa, nici lupta și nici aspirațiile. ”Unirea a fost precedată, iar apoi mereu însoțită de necesitatea adoptării unei Constituții”, spune Dana Gîrbovan.

”Sărbătoarea Marii Unirii din 1918 nu poate fi privită disociat de actul juridic care a încununat-o, i-a dat legitimitate, identitate și trăinicie peste timp: Constituția Romaniei din 1923, mai scrie judecătoarea Gîrbovan, într-un mesaj pe Facebook.

Unirea a fost precedată, iar apoi mereu însoțită de necesitatea adoptării unei Constituții.

”Daca în anii trecuți vă invitam să privim spre făuritorii României Mari, spre valorile și aspirațiile lor, spre jertfa și lupta acestora, pentru a înțelege, a prețui și a apăra cum se cuvine moștenirea lăsată, anul acesta vă invit să ne întoarcem spre trecut la Constituție, pentru a înțelege valoarea supremă a acestei legi într-un stat.
Punerea in discuție, în acest an, a supremației Constituției a vulnerabilizat forța și importanța actului fundamental al tării, motiv pentru care va chem să învățați și să înțelegeți lecția unirii în întregime.
Unificarea țării nu putea fi desăvârșită fără adoptarea unei noi Constituții, care să îi proclame României, din chiar primul articol, caracterul de „Stat national unitar si indivizibil”.
Titlul II din Constituție, intitulat „Despre drepturile românilor”, consacra legislativ, la nivel constituțional, aspirațiile din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1918, arătând în art. 5 că: „Romanii, fara deosebire de origina etnica, de limba sau de religie, se bucura de libertatea constiintei, de libertatea invatamantului, de libertatea presei, de libertatea intrunirilor, de libertatea de asociatie si de toate libertatile si drepturile stabilite prin legi”.
Constituția din 1923 a reprezentat un triumf al Unirii nu doar prin forța sa juridică, ci și pentru că a reușit, în final, dincolo de toate tensiunile generate de diversitatea tradițiilor provinciilor reunite, să afirme desăvârșirea și consolidarea Statului și națiunii române.
Unirea a fost precedată, iar apoi mereu însoțită de necesitatea adoptării unei Constituții. Proclamația de la Islaz, din 1848, de exemplu, stabilea inclusiv convocarea unei Adunari Constituante spre a pune bazele unei Constituții.
Dezbaterile asupra revizuirii ample a Constituției adoptate în 1866 au precedat actul Marii Unirii din 1918, Barbu Ștefănescu Delavrancea afirmând în cel mai frumos și elocvent mod cu putință legătura dintre unire, libertate și națiune: „(…) nu vrem să se mai audă din gura dușmanilor din țară și din afară: priviți la frații voștri: n-au pământ, libertăți și drepturi (…) Cu revizuirea Constituției dereticăm casa noastră în care vom primi pe frații noștri, după atâtea veacuri de durere și suferințe”. – citat aici https://www.juridice.ro/…/constitutia-din-1923-un-punct…
Iată, deci, că nu putem sărbători cu adevărat Unirea și Ziua Națională a Romaniei fără să ne prețuim și apărăm Constituția, fără de care nu existăm ca națiune si ca stat.
Președintele țării, judecătorii Curții Constituționale, fiecare judecător și procuror, ministru, senator sau deputat, militar, polițist, primar, consilier local sau funcționar public jură să RESPECTE Constituția țării.
În plus, judecătorii Curții Constituționale jură să APERE Constituția Romaniei, Curtea fiind garantul supremației acesteia.
Datoria noastră de a respecta Constituția nu își are izvorul doar din legământul făcut, ci, așa cum am scris în ultimii ani, mai ales din obligația de a păstra și a dezvolta moștenirea lăsată, aceea a unei țări unite prin multă jertfă, a unei țări ale cărei fundamente sunt caracterul suveran, național, unitar și indivizibil, alături de libertatea individuală a cetațenilor săi.
Este important să nu uităm acest lucru, să ne putem vrednic ura și azi, unii altora: La mulți ani, România! La mulți ani, români!
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

38 de Comentarii

  1. „disociat de actul juridic ”
    -e act politic;
    cum se poate incalca Constitutia?
    -doar prin lege
    sau prin Decret, in cazul „legii de imputernicire”
    cum a facut Dobitocul prin DECRET 195,DECRET 240.

  2. S a găsit și boccia asta de la Clujul securist sa ne de-a sfaturi la Bucureșteni. Ce constituție, ba garbovan, aia care ne fura din pensiile noastre muncite, sa va de-a vouă, puturosilor!

  3. Superb mesaj ne oferiti dna. judecatoare Garbovan, mereu ati avut o rabdare Dumnezeiasca fata de lipsa de respect a Constitutiei Romaniei, manifestata de cetateni cu pretentii de politicieni. Rai, agramati, lacomi de bani nemunciti, nesimtiti – un exemplu recent revoltator fiind USR istul Drula care reclama DNA la Inalta Poarta UE, ca a cutezat sa-i puna sub acuzatie pe hotii de Vociulescu&Mihaila&Catu – astia au cumparat vaccinuri in numar mai mare decat de 3 ori populatia Romaniei.

  4. ho! Aho! Copii şi fraţi
    Staţi puţin şi nu mânaţi
    Lângă boi v-alăturaţi
    Şi cuvântu-mi-ascultaţi.
    S-a sculat mai an
    Bădica Girbovan
    Şi-a încălecat
    P-un cal învăţat
    C…….

  5. se trezeste sa ciripeasca de 1 Decembrie si pruna asta! cand guvernele si CCR dau legi impotriva drepturilor elementare tace! cand s-a dat legea care interzice magistratilor sa critice legile parlamentului a tacut! cum e cu independenta justitiei la Cluj? jet zdreanto! esti doar o petarda a grupului de la Cluj!

  6. Normal, ” specialii” sunt uniti in hotie iar constitutia si gunoaiele politice ii apara.
    Slava CCR.

  7. Legile pensiilor speciale sunt neconstitutionale , d.na Girbovan ! IMPARTIREA pensionariloe in pens. bogati si pens. saraci ! Judecarea litigiilor avind ca obiect pensii speciale ( atit la Trib. judetene cit si la CCR ) de catre judecatori INCOMPATIBILI , EI INSISI FIIND BENEFICIARI DE PENSII SPECIALE SI FALSE DR. SALARIALE RESTANTE incalca Constitutia , d.na Girbovan , SI PRINCIPII FUNDAMENTALE ALE dDREPTULUI ! La asta va referiti ?

  8. cand vede nedreptatea sociala a pensiilor speciale la care CCR garanteaza ‘constitutionalitatea’ soprana tace ,ca a ramas fara voce

  9. Ba, garbovan pe vremea lui Ceaușescu când se respecta Constituția și era democrație, judecătorii ca și oamenii muncii ieșeau la pensie la 60 de ani, conform cât au cotizat! Sluga a lui ciuca ești!

  10. Această nulitate făcută cunoscuta de antenele voiculesciene. Fără merite, fără reușite. Ma înșel?! În afara de faptul ca o ura pe Kovesi mai are alta calitate?

  11. Tovarășa Garbovan , dacă ai fost aleasă și propusă de PSD , este normal să vrei să lucrezi cu Constituția tipărită la ruși care este concepută de așa manieră ca lasă România în epoca comunistă. Dacă luăm numai acordarea pensiilor speciale și observăm ca principiul vital al contributivității este ,,tăvălit” prin noroiul comunist de sorginte sovietică , fiind cea mai mare lovitură dată Justiției Române. Mai există Nicolicea , un electrician , Florin Iordache și șoferul Nicolae care și azi distrug Justiția Română. Și așa sunt toti ,,pafaristii”. din posturile cheie .

  12. La cratiță !…care constituție?…aia după care furați conform ei miliarde de euro de la români?…

  13. Una reprezentanta a bugetarilor de lux cu vena (dedicație) politica, a ieșit la vocaliza in scris, ei nu pot apăra Constitutia și legislația țării din cauza confortului dedicat. Cccacare ccconstituttiie daccaa nu maiii arrrre valolooooare iiin Rrrromaniiia?

  14. La care constitutie sa referit doamna Girbovan ,pt.ca ce avem noi, numai constitutie nu se poate numii ?

  15. „Stimată doamnă” când spui asemenea lucruri mari și nu vezi anomalia pensiilor speciale mai bine ai tăcea. Dar rușinea în ziua de azi nu mai e virtute e prostie și lipsă de tupeu. Nu reprezinți nimic acum deși nu e mult când vocea ta reprezenta ceva, se pare că a fost doar o parte a modulului de îndoctrinat fraieri. Așa că nu mai reprezinți nimic altceva decât vocea oficială spusă altfel .

  16. Judecătoarei Dana Gîrbovan: dupa gafa ce ati facut-o in dosarul Chereches, mai aveti curajul sa ne dati lectii de respectare a Constitutiei si implicit a respectarii drepturilor fundamentale ale omului? RUSINE !

  17. Te respect si te pretuiesc doamna Garbovan. Am mai spus asta pe forum. Insa, imi da de gandit ca nu sufli o vorba despre incalcarea Constitutiei Romaniei prin mentinerea pensiilor speciale de catre Curtea Constitutionala, condusa acum de un gogoman cu aere de „constitutionalist”. Cum este posibila o asemenea uriasa nedreptate sociala si constitutionala. o asemenea uriasa faradelege, doamna Gorgovan; sa legiferezi peste Parlamentul Romaniei, unicul legiuitor ; care el „te-a nascut/creat/facut/nasit” ca sa existi/traiesti si sa functionezi, in baza legii. Eu in trei secunde as desfiinta Curtea Constitutionala ajunsa un anacronism juridico-constitutional, condusa astazi de un ipocrit fatarnic si fals.

  18. Doamna Garbovan este o profesionista a dreptului, a dovedit asta pentru cine vrea sa vada, pentru cine nu, nu. Problema pensiilor speciale este o problema grava si ea nu poate ramane nerezolvata cum e, in continuare, acum. Pana si UE s-a sesizat dar incrancenarea guvernantilor in frunte cu Ciolacu a fost crancena iar a magistratilor a fost de neclintit si in final au reusit adica s-a facut o lege cu modificari absolut minore adica dupa zeci de ani se mareste nr ani de lucrat iar valoarea pensiei (pentru care n-au contribuit – ca n-au fost prosti ca altii -) s-a diminuat de nici nu se simte, adica au in continuare zeci de mii de lei (20-30.000) si au pierdut cateva mii care li se pune la loc acum, la prima marire/indexare. D-na Garbovan n-a zis nimic dar nici nu le-a aparat, ca altii; poate nici nu poate sa faca opinie separata, apartine acelei comunitati de magistrati prin forta lucrurilor.

  19. Aia care zice suntem stat social, centralizat? Si ca boboru’ e suveran da limitat numa’ prin reprezentanti care sunt numarati de sri? Nu mersi

  20. Adica pretuiti si respectati deciziile CCR! Despre salariile si pensiile magistratilor imbuibati, duduia nu scoate niciodata vreo vorba. Si nici despre securitatea a carei aneaxa este justitia. S-a ‘scolit’ si ea la unitatea militara UBB.

  21. Nu stiu cum speri sa ai credibilitate ca judecator daca in public te prezinti ca ofertanta de servicii pedofililor.
    Zau asa, alta coafura si imagine decenta nu ai?
    Poate am cazut eu din pat si nu am citit bine. Ce legatura au tarifele cu Constitutia?

  22. De 1 Decembrie urlă patriotismul în toți, în celelalte 36(4/5) tăcere. In topic : în 2003 ‘talpa țării’ nu stia ce va reprezenta apartenență la UE, alții știau, a se vedea articolul 148 din Constituția României.

  23. vorbe goale coconita; io stiu ca Constitutia trebe sa apere drepturile noastre ,,ori te referi laaa constitutia fisica???

  24. CONSTITUTIA aparata de o C.C.R formata din NONVALORI UMANE este egala cu zero. ATAT CONSTITUTIA CAT SI MEMBRI C.C.R trebuie decisi de popor nu de POLITRUCI.

  25. G spune,,,toamna in cauza este o viitoare beneficiara de pensie speciala..asa ca s o lasam sa o tratam cum merita un viitor beneficiar de pensie porceasca..si sa I mai daruim ceva ,,ca I inca apta …si sigur o doare n spete de problema celor cu /fara pensie pe masura necesitatilor decente,

  26. „Patru asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor au transmis o scrisoare deschisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi comisarului pentru Justiţie, Didier Reynders, în care le solicită să intervină pentru „suspendarea imediată a reformei pensiilor speciale”. Cele patru asociații ale magistraților acuză Comisia Europeană de „ipocrizie şi iresponsabilitate”, pentru că a negociat cu Guvernul şi nu cu sistemul judiciar din România, în ceea ce privește proiectul de lege al pensiilor speciale.

    Scrisoarea este semnată de judecătoarea Dana Gârbovan, reprezentanta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Andreea Ciucă – Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Florica Roman – Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Elena Iordache – Asociaţia Procurorilor din România (APR) vine în contextul în care reforma pensiilor speciale a fost avizată de Comisia Europeană, relatează Agerpres.”
    ca vad ca numai de pensii speciale stiti.. de spalarea dosarelor la curtea de apel cluj nu ziceti nimic, sigur madama nu e implicata:))

  27. Tocmai acest personaj complet lipsit de cinste si credibilitate, rusinea justiției române vorbeste? Mi-e greată! Rusine Curtii de Apel Cluj ca are o astfel de presedinta.

  28. Nu vor să bage in constituție confiscarea averilor marilor corupți până la rudele de gradul 3. Pentru că și’ar face rău doar lor.

  29. Confuzia in care traieste DISTINSA Doamna Garbovan exprima mai mult ca oricare alta CONFUZIA in care se BALACESC ROMANII aflati sub BOMBARDAMENTUL PROPAGANDISTIC BOLSEVIC!!! Sa aduci in discutie CONSTITUTIA ROMANIEI MARI GENERICE REGALE din 1923, dupa care sa o pui alaturi de actuala CONSTITUTIE a lui Ilici GENOCID care consfinteste CONTINUITATEA UZURPARII STATULUI ROMANIA MARE ce s-a bazat pe CONSTITUTIA din 1923, DOVEDESTE cu prisosinta aceasta CONFUZIE!!! Cu totii suntem de acord ca „serviciile”, care CONTROLEAZA FERM Romania CIUNTITA, AU TRADAT si NU CONTEAZA CUI, cum NU CONTEAZA din ce MOTIVE, indiferent ca MISTIFICATOR le numim „servicii” sau ceea ce sunt de fapt SECURITATEA!!! Securitatea ne-a tinut 45 de ani COLONIE SOVIETICA si nu putea dupa 1989
    cand A COMIS LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern sa se „transforme BRUSC in ‘servicii’ democrate” care sa SCHIMBE PATRONUL!!!

  30. Daca toate ciordelile se prescriu, de ce ciordeala cu pensiile speciale nu se prescrie.
    Intra la categoria crima impotriva umanitatii??!!

  31. & Probabil purtătoare de mesaje de la ,,gârbovi”, la cine să se vaite despre ,,constituțiile” lor ,,șubrezite”, dacă nu la Gârbovan , ?

  32. „În plus, judecătorii Curții Constituționale jură să APERE Constituția Romaniei, ….”

    aha,
    va vedem ce jura magistratul,
    „… să APĂR drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei,…”

    -in raport cu „România este stat de drept, democratic şi social, în care DEMNITATEA OMULUI, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. ”

    suntem de parere ca demnitatea omului e o PREROGATIVA,
    prima incalcata metodic si sistematic in Justitie, in instantele alea.

  33. Valoare suprema ? Atunci de ce a fost votata incalcand Legea ? Constitutia s-a votat in doua zile in loc de una !Este inadmisibil sa schimbi Legea noaptea ca hotii si sa mai pretinzi sa fie respect pentru ele (Legi si Constitutie)..Pentru mine este clar ILEGALA

  34. procurorii , judecatorii , sunt putrezi de bogati ! Lunar in conturile lor intra minim 50000 euro , salariu de lux sau pensie speciala ! Alte zeci de mii de euro le intra anual prin excrocheria juridica numita salarii restante ! Prin intermediul Sectiilor de dreptul muncii , care exista in fiecare Tribunal . ps- Practic , un magistrat roman poate sa-si cumpere cu banii jos , un apartament in fiecare an , pe care il inchiriaza . In paralel , un cetatean roman care nu este magistrat , pt. acelasi apartament plateste rata timp de 30 de ani ! Este halucinant ! Pare ca cineva urmareste ceva !

  35. @fani
    -s-ar spune „neligitimă”
    da’ alta nu avem!

    unele tari au sistemul curtilor cu juratzi:
    ce-ar fi o Curte Constitutionala cu juratzi?

  36. „Punerea in discuție, în acest an, a supremației Constituției a vulnerabilizat forța și importanța actului fundamental al tării, motiv pentru care va chem să învățați și să înțelegeți lecția unirii în întregime.”

    Foarte just si la prima vedere ar fi un act patriotic de salutat,stringenta apelului determinata de tentativele UE ,o asociere fara constitutie,informa ,pe baza liberei vointe a tarilor membre ce se dovedeste o organizatie abuziva cu tentacule de a lovi,anihila Constituiile st.membre si a nivela niste state fara putere de decizie,Ne-nationale,Ne-suverane,Ne-independente.
    Cam vine pe un teren gol,intelenit in obedienta fata de maculatura UE care insa a sapat la radacinile Romaniei si caracyeristicilor de suveranitate.Fiind depasite,prin abuz prevederile constitutionale initiale.
    Competentele europene au fost depasit,preluate abuziv cele partajate si mai ales cele exclusiv nationale.
    Fara oponenta put.judec.care a admis vesela si profitoare MCV timp de peste 10 ani,ele tb.sa inceteze in 2010,la 3 ani dupa aderare,or au fost ridicate recent,dupa ce au facut praf sistemele NATIONALE ALE TARII.
    Obedienta Put.judec.a fost aproape totala,profitind de insasi pozitia CCR sub presedintii ei mai ale Zegrean,Dorneanu care sapind Constitutia au facut din magistrati instrumente de cls.privilegiata,rapace si imbogatita fara drept,pusa direct sub votarea de catre cls.politica a unor acte normative ilegale si revoltatoare.
    Comentariile despre pensiile speciale nu numai ale magistratilor sunt graitoare.
    Defomata,Constitutia a devenit arma de asuprire,incalcata pt.noua ciocoime si buzunarele lor.Revoltat,poporul striga sa fie ei primii care sa dea exemplul unirii spre suveranitate,respect constitutional al principiilor stabilite si cistigate prin lupta si singele POPORULUI ROMAN!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.