Tradiția porcului de Crăciun în pericol? Răspunsul ministrului Agriculturii

Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziţia de carne e o mare prostie, pentru că încurajează consumul de carne de porc din străinătate, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la un târg de produse tradiţionale organizat în Capitală.

„Porcul nu trebuie să fie interzis, este o tradiţie. Şi eu voi merge de sărbători la părinţi şi tatăl meu, care chiar dacă este cadru didactic ieşit la pensie, ne creşte trei porci – unul pentru mine, unul pentru fratele meu şi unul pentru ei. Deci, lucrul acesta nu se va interzice niciodată în România, iar cine spune că vom da tichete, e o mare prostie. Prin acele tichete încurajăm consumul de carne de porc din străinătate”, a spus Barbu.

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la o serie de alimente de bază, ministrul Agriculturii a susţinut că efectele aplicării Ordonanţei specifice s-au văzut şi au venit în sprijinul familiilor cu venituri mici şi medii din România.

„Ordonanţa privind plafonarea produselor comerciale are două două caracteristici: în primul rând s-a plafonat creşterea la alimente şi, practic, alimentele n-au mai crescut în România. Lucrul acesta este dat şi de indicele naţional de statistică, pentru că, în septembrie 2022, când aveam această Ordonanţă erau plus 25% creşteri la alimente, iar în momentul de faţă sunt cu minus 5%. Lucrul acesta arată că preţurile s-au temperat prin aplicarea acestei Ordonanţe şi, mai mult de atât, au şi scăzut. Putem face o comparaţie şi chiar voi ieşi în data de 13 (decembrie 2023, n.r.) să arătăm exact cum au scăzut preţurile atunci când aveam Ordonanţă şi când nu aveam Ordonanţă. Vă voi pune la dispoziţie toate aceste date şi mi-aş dori foarte mult să promovăm acea Ordonanţă, acele produse care sunt în acea Ordonanţă şi să le arătăm oamenilor cum erau preţurile în 2022 şi cum sunt în 2022. Această Ordonanţă nu am făcut-o decât printr-un dialog atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii. Să ştiţi că această Ordonanţă a afectat foarte mult pe de o parte retailerii, şi pe de o parte procesatorii, pentru că preţurile s-au reglat în piaţă şi este normal să se regleze. Vom avea o discuţie şi dacă trebuie să lărgim această listă, o lărgim. Tot timpul fac analize după indicele preţului de consum, iar 50% din cele 21 de categorii de produse sunt consumate de către românii cu venituri mici şi medii. Şi nu sunt puţini, sunt foarte mulţi”, a afirmat Florin Barbu.

Demnitarul a punctat, totodată, rolul pe care „Casa Unirea” îl are în integrarea producătorilor şi procesatorilor români în marile reţele de magazine.

„Prin „Casa Unirea” ne dorim integrarea procesatorilor şi producătorilor români tradiţionali să-i integrăm în marile lanţuri de magazine. Facem acest lucru prin anumite reţete. Noi vom eticheta toate produsele româneşti cu „Casa Unirea”, bineînţeles, şi cu zona de unde provin acestea. Vrem să integrăm fermierii şi producătorii locali în marile magazine. „Casa Unirea” va achita pe loc producătorilor locali produsele să poată să-şi desfăşoare activitatea şi tot „Casa Unirea” rămâne să-şi încheie contractele cu retailerii. Facem acest efort financiar, pentru că trebuie să venim în sprijinul lor, trebuie să le dăm partea financiară de care au nevoie. Cred că rolul cel mai important în România este să gustăm tradiţia, să mâncăm româneşte, să cumpărăm româneşte, să trăim şi să iubim această ţară pe care o avem şi pe care bunul Dumnezeu ne-a dat-o”, a menţionat oficialul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

26 de Comentarii

  1. Traditia injunghierii unui animal ? Traditia primitivismului, a sangelui revarsat. Mancati pana crapati ! Intr-o tara cu apa calda la robinet (Germania), orice animal se sacrifica sau se taie (vanatul) doar la abator, dupa analize, demult timp. Asa au rezolvat limitarea transmiterii de boli. Romanii, din traditie a reusit sa extermine toate crescatoriile de porci. Mare parte a bolilor vine pe granita cu Ukraina. Continuati, prostia este nelimitata (1stein) !

  2. hai ma, charlie, da cand impuscati ursi infometati si haituiti de defrisarea habitatului lor sunteti mai umani???

  3. mii de ani, bine ca a venit feseneul sa ne spună cum sa jupuim porcul.

  4. Taiatul porcului nu a fost interzis de nimeni, niciodata….poate fi interzis doar de
    …lipsa porcului…In ultimii ani lipsa porcului s – a extins la nivel pandemic.

  5. Deocamdata nu avem porci de taiat. Unul e in Dubai, celalalt e in America. Daca nu sunt mancati acolo, urmeaza Ignatul aici.

  6. Alo tov. gradu de la „curgerea lichidelor” pe canale colmatate și decolmatate pe hârtie( bani furați la greu cu toate ANIF-urile), vezi cum rezolvi problema hoților de la APIA (sakar 5.000 de euro plus șpagă) care fura fondurile u.e. cot la cot cu „fermierii” hoți fiindcă Luluta e pe urmele tale! Vezi că o să ajungi pe urmele lui Cherecheș!

  7. de cate ori vine Ignatul atacam institutiile europene sa ne aflam in treaba

  8. je suis pas Charlie Sala de taiere a gatului de oaie intr-o abator civilizat Halal este ceva de privit. Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, te-as pune sa privesti toata ziua. Animalele nu ar trebui ucise in fata altor animale pentru ca le umple de frica, astfel incat carnea/sangele o sa fie pline de adrenalina oxidata. Tu esti din ala nino nino, cu dubla masura pe acelasi topic?

  9. Food Inc face toti banii, iar oricine intre aceste corporatii este stors financiar si spiritual, in timp ce medicina de bizniss alopatica se hraneste pantagruelic cu bolile oamenilor subnutriti si ignoranti. Puiul de ferma (creat pentru oua), promovat frenetic, contine Cancer. Un indiciu poate fi cules de la focarele de salmonella. Laptele pasteurizat, provoaca mai multa osteoporoza si alte boli. Graul si paine alba, altereaza negativ Ph-ul si nutritia. Ph-ul este echivalent cu un echilibru bioelectric. Porcii sunt animale de aer liber, la fel de destepti sau mai destepti decat cainii si sunt niste animale de companie grozave, totuși sunt tratati ca niste baterii. Pe seama lor s-a creat goana dupa aurul gripei porcine din 2009 datorita unei ferme de porci din Mexic, de asemenea, ultimul fiasco a bolii aftoase FMD a fost pus pe seama laturilor pentru porci (epidemia de febra aftoasa a fost un exemplu de manual despre cum sa provoace traume oamenilor, in mare parte mici fermieri, 50 de sinucideri, deci si o oportunitate sa scape de acestia), asa ca nici macar nu-l mai poti hrani cu deseurile alimentare. Fiecare porc produce de trei ori mai multe excremente decât un om, creand probleme grave de mediu si de sanatate umana. O corportie mare cum sunt americanii de la Smithfield Foods, sacrifica in medie 30 milioane de porci anual. Pe de alta parte, osteoporoza a fost inversata prin consum de carne cruda si lapte crud. Potrivit lui Vilhjalmur Stefansson in cartea sa „Not By Bread Alone” in capitolul 4: „The Laboratory Check”, nicio osteoporoza nu poate fi asociata cu o dieta cu multa carne si apa, chiar si atunci cand o parte din carne este gatita.

  10. Adrian Caciu a propus „tichete”?? Psd? Va injunghiati intre voi, copiii Mosului? CINE e PORCUL de aceasta data? Se bucura Germania sau CINE produce carne artificiala, din CELULE STEM? Sunteti actionari? P.S Singurul porc, real va vi cel viu, cumparat? Cu imprimantele 3D orice carcasa se poare reproduce!

  11. Daca actul asta salbatic se poate numii traditia porcului ,sau al mielului de Paste ,atunci noi nu avem dreptul sa ne consideram un popor civilizat si crestin.

  12. „ne creşte trei porci – unul pentru mine, unul pentru fratele meu şi unul pentru ei.”

    -a crescut deja 2 porci,
    tu si cu frac-tu!
    (sa faca analiza adn)

  13. Era un film unde o gașca tip fsn(psd pnl UDMR si minorități) au acaparat puterea intr-o tara .Mâncarea era distribuită de acest fsn .Era PASTA VERDE.Toate cadavrele erau transformată în PASTA VERDE. Fesenisti mancau normal .Acest lucru il urmărește fsn inca de la asasinarea lui Ceausila .De credeti s-au distrus fermele in România?

  14. Soylent Red, Mosu ? Filmul asta, They Live, 1984 si The Brave New World sunt niste filme care pot rezuma pe repede inainte realitatea lumii noastre.

  15. Traditia Craciunul cu taierea porcilor este crestin-ortodoxa ? Nasterea lui Isus se sarbatoreste sacrificand porci? Pana si musulmanii vad porcul ca pe o spurcaciune. Insa crestinii(cretinii) ortohoti si-au facut o traditie din asta.

  16. Paulian Ionescu, Nene,pentru prima data sunt in acord cu matale. Ca sa vezi :)))

  17. Soylent green ,moșu, soylent green.Și nu era pastă, erau biscuiți.Dar nu-ți fă probleme, și porcu’tău mai înhață câte un șobolan, câte o mortăciune, câte o giardia de la răposații ds anu trecut, câte o tenie sau altele și mai și.Tu să fii sănătos, că nu mori imediat.O tragi ani buni cu parazitu-n tine iar doftorimea copy paste te dă sănătos tun.

  18. Datorita unor astfel de romani verzi romanii iubesc tot PSD-ul. Florin Barbu este un roman adevarat, un oltean curajos pastrator al traditiilor nationale pentru care lupta si la care n-ar renunta niciodata la ordinul mafiotilor de afara asa cun fac tradatorii USR-isti ajunsi slugile lui Sorosh.

  19. Pauliane ,draga,presupun ca esti din categoria celor care mancati doar balarii.E bine si asa ,poate ca esti mai sanatos dar fara proteine animale creierul nu prea lucreaza.

  20. nici o dictatura nu se ridica DECAT PRIN ACCEPTAREA VOASTRA! DACA REFUZATI SA VA CUNOASTETI DREPTURILE, LE VETI PIERDE CURAND! SI NU SUNT CASTIGATE DE VOI, OILOR, CI DE CEI MORTI IN STARAD, IN 1989! PENTRU CA VOI, ASTAZI SA DORMITI SI SA-L PLANGETI PE DICTATORUL LACOM SI PROST! ca daca era destept NU era, mah, impuscat de securitate si serviciile de spionaj, iar daca nu era lacom, romanii l-ar fi iubit! ne-a chinuit, ne-a infometat, latraii lui ne umileau peste tot, la scoala, apoi la slujba! eram intr-o inchisoare, unde lasii si tradatorii se turnau intre ei! probabil ca cei care-l plang astazi, ori furau de spargeau ori erau acei indivizi, acele jeguri de „partid” care faceau rau romanilor. sa-i fi vazut ce fugeau ca sobolanii prin birouri si se ascundeau si se incuiau de frica multimilor … taci bhai sosaca si calitzeasci cu ceausila al vostru de hanarniste de realitate! NOI, MAJORITATEA, AIA DE NU TRAIAM, MAH, LA TARA, AM DUS-O RAU! DA? VOI NU ATI SIMTIT CAERATI IN ”
    ARANJAMENTE” DE COOPERATIVA TOTI INTRE VOI! STIU, PENTRU CA SI EU AM RUDE LA TARA!

  21. Boborul ruman tras din daci sarbatoresc Isusul sacrificand porcul ancestral. De aici oare li se trage prostia ?

  22. @piticul cracanat
    -avem o parere f. rea despre mielu de pasti…….
    (la gingia putreda numa’ mielu mai lipsea)

  23. Traditia „porcului” s-ar putea sa fie eliminata din Romania…..dar traditia PORCILOR NU…..ACESTIA VOR PROLIFERA IN CONTINUARE…..SI-AU DAT MANA INCA DIN 22 DEC ’89, PORCII AUTOHTONI CU PORCII DIN STRAINATATE…..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.