Elena Udrea și Afacerea Microsoft. Legăturile: Clitemnestra, Niro, Khalil, Boștină și Asociații

O investigaţie a site-ului România Curată arată că legăturile dintre Elena Udrea și personajele din Afacerea Microsoft nu au fost doar prin intermediul fostului soț, Dorin Cocoș. Actualul candidat la președinție cunoștea direct și a avut legături personale cu unele dintre acestea. Și se mai arată cum Ministerul Turismului (condus în 2009 de Elena Udrea) a încheiat un contract cadru de reprezentare juridică după o licitație în care ambii (și singurii) competitori aveau legături cu afacerile familiei Cocoș. Dar și cu Dinu Pescariu.

***

Înainte ca numele să fie purtat de o sfântă a creștinătății, Elena a fost soția lui Menelau și apoi a lui Paris, motiv suficient pentru a porni războiul Troiei. Elena acelor vremuri a avut o cumnată la fel de celebră, Clitemnestra, soția lui Agamemnon, fratele lui Menelau. La mii de ani de atunci, o altă Elenă, mult mai cunoscută românilor, afirma (în aprilie 2013, aici) că ”nu știe cine e Clitemnestra”. Evident, că nu se referea la Clitemnestra lui Agamemnon (că nu se așteaptă cineva ca Elena Udrea să cunoască istorie antică), ci la Clitemnestra Volschi (fostă Gâdea). Om de afaceri și consilier local de București (din partea PSD), Clitemnestra Volschi a scăpat în mod ciudat de urmărirea penală după ce, în 2005, a prezidat o ședință de consiliu în care a fost adoptat planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru propriul proiect imobiliar (Central Residential Park).

Documentele o contrazic însă pe Elena Udrea. Clitemnestra Volschi a reprezentat o firmă în care Elena Udrea a fost acționară (personal, nu prin soțul ei), iar actele consemnează o ședință în care cele două au lucrat cot la cot. Iar legăturile merg mai departe.

Elena Udrea și offshore-urile din Afacerea Microsoft

SRL-ul New Global Investments a fost înființat în vara anului 2006, și i-a avut ca fondatori pe Elena Udrea (25%), Dorin Cocoș (25%) și NIRO 95 Impex (50%, firmă controlată de Nicolae Dumitru – Niro). Conform mențiunilor din Monitorul Oficial, la ședința din 16 august 2006 a firmei New Global Investments SRL, Elena Udrea și Clitemnestra apar pomenite una după cealaltă: “Cu unanimitate de voturi, președinte de ședință este numită d-na Udrea Elena Gabriela și secretar de sedință este numită d-na Volschi Clitemnestra”. În același an, 2006, găsim o tranzacție în care offshore-ul Running Total Group LTD (controlată tot de Nicolae Dumitru – Niro) este reprezentat de Clitemnestra Volschi (Gâdea). Această firmă, Running Total Group LTD apare în rechizitoriul procurorilor DNA , ca fiind unul din vehiculele prin care s-ar fi mediat șpaga de la Fujitsu Siemens GMBH Austria, către destinatarul Nicolae Dumitru – Niro.

Practic, prin New Global Investments, Elena Udrea are o legătură directă atât cu Nicolae Dumitru – Niro, cât și cu Clitemnsestra Volschi, ambii implicați în offshore-urile menționate de DNA în Afacerea Microsoft.

Elena Udrea, prietenă cu Khalil Abi Chanine

O altă companie offshore implicată în transferul șpăgilor, Meneldil Associated SA, apare ca fiind reprezentată în diverse tranzacții de milionarul de origine libaneză Khalil Abi Chahine. La nunta acestuia ținută la hotelul Hilton din Capitală, Elena Udrea și Dorin Cocoș au participat în calitate de invitați. Mai mult, Elena Udrea a recunoscut într-un interviu acordat la începul lui 2013, acordat suprasemnatului, că este prietenă cu Khalil Abi Chahine. Chahine este de altfel finul lui Nicolae Dumitru, fostul partener de afaceri al Elenei Udrea.

Elena Udrea și împrumuturile de la Dinu Pescariu

Când Elena Udrea a preluat portofoliul Turismului a trecut în declarația de avere o datorie de 200.000 lei către Dinu Pescariu, personaj al cărui nume apare în Afacerea Microsoft ca fiind intermediar al șpăgilor. De asemenea, acesta apare în rechizitoriul procurorilor ca fiind cel care colecta partea lui Dorin Cocoș. Ulterior, în declarația de avere a Elenei Udrea apărea menționată o datorie de 500.000 euro pe care Dorin Cocoș, soțul ei, o avea către Dinu Pescariu. Iată ce declara martorul din referatului DNA: ”Iar diferenţa de circa 9.000.000 euro va fi transferată către Dinu Pescariu. Din această sumă urma ca Dinu Pescariu să-i dea lui Dorin Cocoş suma convenită între ei”.

Martorul plasează în timp dialogul ca fiind purtat în anul 2009, iar datoria Elenei Udrea către Dinu Pescariu nu apare în declarația de avere din 16 decembrie 2008, ci e menționată întâia oară de-abia în declarația de avere din 15.06.2009, deci după 6 luni petrecute ca ministru în Guvernul Boc I. Elena Udrea a menționat în declarația de avere că respectivul împrumut de la Pescariu ar fi fost contractat în 2008, însă la arhiva de garanții mobiliare nu se regăsește nicio mețiune privitoare la vreun debit al Elenei Udrea față de Dinu Pescariu.

I-am solicitat Elenei Udrea să explice dacă banii au fost împrumutați prin notariat sau în alt mod? De pildă un împrumut ca “între prieteni”, luat prin semnătură privată și fără dată certă, poate lăsa loc de interpretări privind momentul la care a avut loc (înainte sau după Afacerea Microsoft). Elena Udrea, pentru România Curată: “Cum nu am făcut eu împrumutul, nu știu. Dar dacă l-am declarat public înseamnă că nu a avut nimeni niciun motiv să ascundă ceva” (!?).

Citiţi articolul complet pe site-ul România Curată

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.