Viorica Dăncilă, premierul „administrator”

După „președintele jucător”, pe taraba politică a fost scos la vânzare premierul „administrator”.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că în actuala situaţie premierul viitorului Guvern trebuie să fie „un fel de administrator”, aşa cum ar fi trebuit să fie şi Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

„Poate era bine să fii discutat acest lucru de la început şi cu ceilalţi doi premieri. Noi suntem într-o situaţie nefirească în care a trebuit altcineva (n.r. – decât preşedintele partidului care a câştigat alegerile – Liviu Dragnea) să fie prim-ministru. Ce rol trebuie să îndeplinească acest prim-ministru? Şi este valabil şi pentru alegerea pe care noi am făcut-o în momentul de faţă (n.r. – Viorica Dăncilă) Vreau să spun lucrul acesta ca lucrurile să fie clare de la bun început, să ştim fiecare pe ce poziţie ne aflăm. Premierul viitorului Guvern va fi, mai degrabă, cum trebuiau să fie şi cei anteriori, şi trebuiau să înţeleagă această chestiune, un fel de administrator. Şi nu o spun cu niciun fel de conotaţie peiorativă. El primeşte un mandat de la majoritatea parlamentară să ducă la îndeplinire programul de guvernare pe care parlamentarii şi partidele aflate în spate îl susţin. El nu este acolo ales de cetăţeni, nu a participat la alegeri pentru a avea legitimitatea să conducă Guvernul. (…) Nu e guvernul lui. Guvernul este expresia majorităţii pe care o avem în Parlament bazată pe coaliţia formată de PSD şi ALDE”, a spus Tăriceanu luni seara la Antena 3.

Marți, Viorica Dăncilă a tradus acest mesaj.

Premierul desemnat a afirmat că interpretează declaraţia lui Călin Popescu Tăriceanu în sensul că prim-ministrul este „un om care trebuie să administreze foarte bine programul de guvernare şi să-l pună în practică”.

„Nu cred că asta a vrut să spună domnul Tăriceanu. Cred că domnul Tăriceanu a văzut acest administrator, să spunem în ghilimele, ca un om care trebuie să administreze foarte bine programul de guvernare şi să-l pună în practică, din punctul ăsta de vedere văd eu declaraţia domnului Tăriceanu”, a spus Dăncilă.

Întrebată totodată ce o recomandă pentru funcţia de premier, Dăncilă a răspuns: „În primul rând o altă abordare, o abordare bazată pe dialog, constructivă”.

„Am o experienţă atât politică, am o experienţă a celor 9 ani în Parlamentul European, am condus delegaţia europarlamentarilor români în Grupul socialiştilor şi democraţilor europeni, am experienţă în ceea ce priveşte abordarea constructivă, în sensul că nu văd numai critica din partea cuiva, văd şi faptul de a veni cu soluţii. Am lucrat foarte bine – şi cred că acesta ar trebui să fie şi modul de lucru în România – cu colegi din multe grupuri politice şi cred că proiectele care sunt importante pentru ţară trebuie abordate de toţi. Modul de abordare din Parlamentul European ar trebui implementat şi aici şi, decât să critici, este bine să vii cu soluţii pentru probleme foarte importante”, a mai precizat Viorica Dăncilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Bravos, natiune ! E ca „La bloc”, avem un „premier administrator”, un presedinte al asociatiei de locuitori … pardon, de locatari ai acestei tari si, pentru ca ne cer sa ne platim intretinerea (taxe si impozite) probabil ca ne vor numi in scurt timp „intretinuti” …

  2. In caruta aia din poza ,tot o pune Dragnea pe locul”mortului”!Oare trece de 6 luni,sa bata recordul?

  3. Hahahaaa … daca asta-i democratie in Romania, inseamna ca noi „milioanele de votanti suntem marocani” !. Tariceanu si Dragnea au transformat „guvernul Romaniei intro cusca cu maimute”, pai, Nu parlamentarii sunt „sefii guvernului , NOI romanii suntem „si sefii parlamentarilor si ai guvernului”, pentruca, i-am votat si ii platim DIN banii nostri cu salarii grase si alte privilegii de lux in timp ce majoritatea romanilor platitori de taxe si impozite pentru luxul lor, traiesc in saracie sau se indreapta spre saracie datorita politicii miserabile a lui „Tariceanu si Dragnea”. Tariceanu si Dragnea, deveniti „privilegiatii de lux ai Romaniei, nici nu mai atiu cum traiesc romanii, au ajuns la acelasi nivel de cunoasterea a saraciei romanilor ca si Ceausescu, care stia ca romanii „mananca tone de carne si paine, in timp ce in realitate, romanii vedeau carnea in poze iar painea pe cartela. Domnule TARICEANU vezi ca ti s-au infectat ochii cu bacteria privilegiilor si nu mai vezi viata reala a romanilor, Guvernul Romaniei NU este „cusca voastra cu maimute”, este „Guvernul Romanilor si a Romaniei” iar voi parlamentarii sunteti „slujitorii romanilor NU stapanii Romaniei !!!!!!.

  4. Asta isi va da demisia si daca Dragnea o face sa planga,nu e necesar votul in Ceex!E sensibila!

  5. Are perfecta dreptate Tariceanu cu faptul ca premierul nu a fost ales direct de catre cetateni si din aceasta cauza nu are legitimitate democratica. Lucrul asta este valabil insa pentru toti premierii in toare republicile parlamentare si semiprezidentiale precum si in monarhiile constitutionale parlamentare.

    In sistemele in care Guvernul depinde de increderea Parlamentului (si in aceasta categorie sunt incluse si republicile semiprezidentiale) cei care conduc cu adevarat tara sau cel putin cei care ar trebui sa faca lucrul asta sunt liderii majoritatii parlamentare care s-a format indiferent de ce functii au ei in stat.

    Voi credeti ca Merkel conduce Germania pentru ca este cancelar (premier)? Nu, puterea ei vine din faptul ca este liderul principalului partid de guvernamant. La fel e chiar si in Franta, desi presedintele Frantei are mai multa putere decat cel al Romaniei fara sustinerea majoritatii parlamentare el nu poate face mare lucru. Puterea lui Macron vine in primul rand din faptul ca este liderul partidului care are majoritatea in Adunarea Nationala, functia sa de presedinte este pe locul doi si mult mai putin importanta.

    In Polonia si Italia situatia este acum cam la noi si anume premierii nu sunt liderii politici ai acestor tari.

    • Ai luat-o pe o scurtatura periculoasa. Acreditezi ideea ca o majoritate parlamentara poate impune orice lege chiar daca ea este impotriva intereselor tarii si cetatenilor, poate impune orice lege in favoarea si interesul lor ca legile justitiei si alte legi care aduc atingere intereselor fundamentale ale cetatenilor si sapa la temelia statului de drept.Asta se numeste dictatura parlamentara. Parlamentarii sunt alesi de popor pe baza unui program de guvernare. Ei investesc un guvern care sa puna in practica acel program. Orice rabat de la acel program duce la caderea guvernului. Derapaje mari de la promisiunile din campanie duce la scaderea popularitatii parlamentare si automat parlamentul se dizolva. Legile care au scos zeci de mii de oameni in strada pe o vreme cainoasa reprezinta derapaje uriase de la democratie si daca majoritatea nu armonizeaza legile cu cerintele CSM, judecatori si procurori, a comisiei de la Venetia asa cum cer protestatarii, automat ar trebui sa-si dea demisia din parlament, parlamentul se dizolva si se ajunge la alegeri anticipate. Abia atunci ciuma rosie va expune in fata poporului si un draft de lege pentru schimbarea legilor coruptilor. Daca poporul in cunostinta de cauza ii aleg din nou, poate pune in practica legiferarea acelei legi.

    • Esti de tot rasul. Puterea lui Merkel nu sta in faptul ca este presedintele unui partid puternic, ci in faptul ca promisiunile din campanie le pune in practica, se tine de cuvant. Un partid, azi poate fi puternic daca este serios si ancorat in realitate, lucreaza pentru popor si in folosul lui, sau poate deveni minuscul daca comite derapaje de la promisiunile electorale, fac legi pentru ei si in folosul lor. In tara lui Merkel proteste de amploarea celor de la noi ar fi dus automat la dizolvarea parlamentului daca Merkel nu ar fi acceptat si propunerile CSM, ale judecatorilor si procurorilor ale ONG-urilor etc., deoarece protestele sunt impotriva parlamentarilor coalitiei. Numai in tara mamaligii romanesti condusa de Kim ir Dragnea se fac legi pentru favorizarea infractorilor, dezincriminarea faptelor de coruptie, se fac legi pentru salvarea infractorilor si in favoarea lor in defavoarea intereselor legitime ale poporului. Numai in tara lui kim ir dracnea pot fi acceptate doua televiziuni de propaganda a ciumei rosii, ”Marea matoleala” si ”Sta sa ploua cu chiftele” care pervertesc mintea romanilor, le anihileaza ideea de dreptate si cinste, fac apologia infractorilor gulerelor albe, fac propaganda pentru dezincriminarea faptelor de coruptie si nu sunt sanctionate in nici un fel. Numai in tara lui kim ir dracnea, infractorul este rasplatit cu functii si demnitati publice, a fi infractor este o virtute, o calitate si o cerinta de baza pentru a accede la cele mai inalte functii in stat.

    • @Copilul geopolitic. Comentariul dvs. nu are absolut nicio legatura cu ceea ce am scris eu, asa ca nu am sa raspund la el.

      @Gepidul . Puterea unui lider politic nu are absolut nicio legatura cu faptul ca resepctivul lider isi pune sau nu in practica promisiunile electorale. Chiar daca sustinerea populara pentru partidele aflate la putere scade dramatic, nu este cazul PSD si ALDE care cel mai probabil ar castiga alegerile daca s-ar organiza acum, ele tot au puterea sa conduca tara asa cum considera de cuviinta pana isi incheie mandatul.

      Protestele nu duc la dizolvarea Parlamentului in nicio demcoratie. Parlamentul nu poate fi dizolvat decat in conditiile stabilite de Constitutie. Dizolvarea lui in alte conditii este lovitura de stat.

      Eu insa nu vorbeam despre aceste lucruri. Eu m-am referit strict la faptul ca puterea intr-un regim parlamentar (incluzand republicile semiprezidentiale) este detinuta de catre liderii partidelor care au majoritatea absoluta in Parlament. Daca premierul nu face parte din acesti lideri atunci el devine un simplu executant asa cum ar fi trebuit sa fie Grindeanu si Tudose si cum trebuie sa fie Dancila.

  6. Au trecut 6 ani de la epoca presedintelui-PM in tandem cu Boc, dar nu prea inteleg de ce atata energie consumata? Atunci nu era lumea atat de impacientata ca guvernarea nu este nici de partid, nici din ministere ci de la Basescu. Ce va deranjaza ca in loc de guvernare, de executiv s-a folosit un termen mai popular, de administrator al bugetulu?. In fond acest lucru fac administreaza bugetul, in familie PM este capul familiei, la nivel de tara este un PM desemnat de o majoritate care- si sustine sau ii retrage increderea ca in Cehia. Prea va credeti toti cu Oxfordul in buzunar. Nu mai fiti asa de simandicosi, ca s-ar putea sa va loviti intr-o grebla sau sa va ajunga versurile lui Mihai Eminescu despre „Ai nostri tineri”.

  7. Administratorul la mine in bloc e dupa presedinte si casiera,e frate cu mecanicul de intretinere,beau amandoi!E destul de putin pentru ce a visat ea sa fie !

  8. Bai prostilor,dar unde ati vazut voi in lumea democratica ca un premier,propus acolo de un partid intreg, face doar ce i se scoala aia a lui fara sa fie dat afara.Nu ati inteles nici pe dracu nimic de dupa ribilune si la furat prin occident.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.