De ce este ANAF varză la informatizare

21 milioane euro, tocate pe vorbe

Republica Cehă a cheltuit 5 milioane euro pentru achiziția unui sistem ultraperformant de gestiune a aparatelor de marcat electronice fiscale, care ajută la combaterea evaziunii fiscale, în timp ce România a dat 21 milioane euro doar pentru consultanță și ca să nu aibă nimic. Dezvăluirea a fost făcută de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, în timpul audierilor de la Comisia economică din Senat.

În 2013, Ministerul Finanțelor a deschis un credit la Banca Mondială de 91,8 milioane dolari, bani cu care urma să restructureze, să reformeze și să dezvolte Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). În acest an, România trebuie să plătească primele tranșe din acest credit, prima fiind în octombrie, 7,1% din valoarea principală. Până în prezent, s-a cheltuit aproape un sfert din această sumă, dar niciun ban pentru sistemul IT.

ANAF vrea să centralizeze toate bazele de date

„Acest program a fost realizat, din păcate, în proporţie de 23,5%, în sensul că s-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, în schimb niciun leu pe sistemul IT. Absolut toţi banii, echivalentul a 60 milioane lei, au fost cheltuiţi numai pe consultanţă. Am avut discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale din acest punct de vedere. Ei au sesizat din 2012, în fiecare an, faptul că nu s-au făcut progrese la nivelul sistemului IT şi că ne-am rezumat la a face analize şi consultanţe“, a spus ministrul Mişa. Potrivit reprezentantului Guvernului, s-au purtat discuții cu cei de la Banca Mondială asupra posibilității de a se continua în această formulă și de comun acord s-a realizat Centrul Național de Informații Fiscale. „Dânşilor li s-a părut o idee bună că centralizăm toate bazele de date ale ANAF şi punem tot sistemul IT sub o singură umbrelă. Existau 322 de baze de date distincte, multe dintre ele în limbaje de programare diferite, şi era neapărat necesar să unificăm întregul sistem IT sub o singură umbrelă cu o viziune şi strategie asupra sistemului IT în următoarea perioadă, atât asupra suportului hard, care este învechit şi din 2005 nu a mai făcut achiziţii ANAF din acest punct de vedere, cât şi din punctul de vedere al suportului IT. Dorim să evităm orice deplasare a unui contribuabil la orice altă instituţie care poate avea nevoie de o astfel de informaţie“, a spus Mișa în fața senatorilor economiști.

Ce afectează încasările bugetare

În ultimii ani, banii alocați instituției în scopul investițiilor IT nu au fost utilizați decât într-o proporție inadmisibil de scăzută. Consecința neutilizării sistematice a bugetului este o alocare sub necesitățile menținerii în funcțiune a sistemului informatic. În prezent, acest sistem funcționează la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandările tehnice de maximum 70%, ceea ce poate conduce la blocarea întregii activități a instituției, pe o perioadă nedeterminată. O altă problemă cu care s-a confruntat ANAF a fost întârzierea achiziționării de servicii de mentenanță, întreținere și reparații pentru Unitatea de Imprimerie Rapidă a Agenției Fiscale, fapt ce a generat îngreunarea organelor fiscale teritoriale cu activități de printare, împlicuire și expediere a tuturor actelor administrative și de executare, ceea ce poate afecta încasările bugetare.

Cuvânt la ordinea zilei: „colaps“

La jumătatea anului trecut, baza de date a Fiscului – Data Warehouse – a intrat în colaps din cauză că responsabilii ANAF nu au mai contractat soluții upgrade, licențe şi mentenanță. Astfel că multe zile nu au putut fi comunicate date şi informaţii către beneficiarii externi. Toate aceste comunicări reciproce sunt stabilite şi legiferate prin convenţii încheiate cu diverse instituţii. De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a avut acces la informaţiile privind persoanele asigurate (angajator, angajat sau persoană asigurată), iar Casa Naţională de Pensii nu a beneficiat de informaţii privind stagiul de cotizare (perioada, valori, anagajator, asigurat). Tot în acele zile, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu a avut acces la aceste informaţii, autorităţile locale – prin aplicaţia PATRIMVEN – nu a avut acces la informaţiile furnizate de către ANAF (conturi bancare, informaţii de la terţi şi cele de natură salarială), iar sistemul bancar nu a mai putut beneficia de informaţii privind veniturile realizate de persoanele fizice. În aceeași situație s-au aflat și angajaţii şi cei care desfăşurau activităţi independente (erau solicitate adeverinţe individuale). În plus, Institutul Național de Statistică a fost nevoit să furnizeze informații fragmentate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Consultanta privind ce?
    Sunt angajati in sistemul public care dupa 15 ani de facut acelasi lucru nu stiu ce au de facut maine.
    Asa e si in ANAF. Nu stiu ce sa ceara. Si cand baiguie ceva, vin lupii veseli din privat sa ofere marele nimic. Asta e Romanica. Tara agronomului director la drumuri sau a teologului director in it si tot asa…De partea privata, e tara lui Ghita, a Irinei Socol, a etc. etc. si a tot ce inseamna soft prost facut de mantuiala de oameni care nu inteleg bine realitatea.
    Vom mai cheltui inca pe atatea milioane de euro si tot degeaba.
    In Romania se va sta la cozi si in urmatoarele secole. Chiar daca banii ar disparea si nu i-ar mai strange nimeni, ANAF tot nu ar termina de gestionat contribuabilii.
    Altii pot. Noi nu pentru ca noua ne place sa furam si sa ne batem joc de cetateni.

  2. Incredibil mecanism de stat! Creditele enorme ale Romaniei ajung atat de simplu in buzunarele private?

  3. Haos financiar la Finanțe: ANAF se pregătește să dea banii ÎNAPOI!

    A spus IERI ministrul de Finanțe în funcție, Ionuț MișaFiscală ca ANAF nu a cheltuit niciun leu pe sistemul IT, în urma implementării programului cu Banca Mondială, toţi banii consumaţi fiind alocaţi consultanţei.
    Declarația lui Misa a fost făcută la audierile din Comisia economică a Senatului.

    Nu e o glumă: e vorba de 91 de milioane dolari.
    Iar în 2018 Guvernul României începe deja să ramburseze din creditul de 91 milioane dolari contractat cu BM, o primă tranșă de 7,1% din valoarea principalului intrând la plată în octombrie.

    În rezumat: am cheltuit 1/4 din bani, sistemul informatic al ANAF e varză și, perfect normal, România începe să RAMBURSEZE din credit.

    Și o realitate: în cazul că o companie privată ar fi procedat așa cu creditul ei, ar fi ajuns în faliment, iar administratorul ar fi fost arestat pentru împingerea în insolvență a firmei.

    ”Acest program a fost realizat, din păcate, în proporţie de 23,5%, în sensul că s-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, în schimb niciun leu pe sistemul IT.
    Absolut toţi banii, echivalentul a 60 de milioane de lei, au fost cheltuiţi numai pe consultanţă.
    Am avut discuţii cu reprezentanţii BM din acest punct de vedere.
    Ei au sesizat din 2012, în fiecare an, faptul că nu s-au făcut progrese la nivelul sistemului IT şi că ne-am rezumat la a face analize şi consultanţe”, a spus Mişa.

    Cine e RESPONSABIL?!

  4. Cum DUDUIE China!(Romania duduie imediat dupa China, se lauda Dragnea!!)

    „Chinezii au construit, de la ZERO, o cale ferată, în doar 9 ore!

    Cu o mobilizare şi o eficienţă cum rareori s-a mai văzut, o echipă a construit, de la zero, o gară întreagă peste noapte. Au muncit peste 1.500 de oameni şi totul a fost gata în mai puţin de 9 ore.

    Într-o demonstraţie de organizare şi eficienţă, 1.500 de muncitori au început lucrul seara, la ora 18.30. Aveau de construit de la zero o gară, lângă cea veche, în oraşul LONGYAN, din estul Chinei.

    În imaginile care au făcut înconjurul lumii, apar lucrând ca furnicile, om lângă om. Unii au dezmembrat şinele vechi şi le-au înlocuit cu cele noi, care au fost conectate apoi cu trei linii moderne deja construite. Dacă pe ai noştri suntem obişnuiţi să-i vedem în grupuri din care unul munceşte şi restul privesc, chinezii par să funcţioneze altfel.

    La ora 3:00 dimineaţa, toate şinele erau înlocuite, iar între ele apăruseră şi peroane noi. Gara va face parte dintr-o linie de 246 de kilometri care va scurta călătoria între două oraşe, de la 7 ore la doar 90 de minute.”

    Cred ca in Romania ne trebuiau „decat” 99 de ani!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.