Nu ai cotizat 10 ani, devii „un fel” de asistat social

După „Revoluția” fiscală care a bulversat pe toată lumea, actualii guvernanți pun la cale o alta, cea a pensiilor. Ministrul Muncii Olguța Vasilescu a început să dea detalii duminică seara despre ce li pregătește pensionarilor odată cu mult promisa lege care îi vizează.

În primul rând că vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani. Adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minima i-au prins din urmă pe foarte mulți care au cotizat 15-20 de ani și care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social și vor fi într-o legislație proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia crește la 640 de lei. Dar atenție: nicio altă pensie din România, inclusiv pentru ceilalți care au cotizat peste 10 ani, nu va coborî sub acest cuantum de 640 de lei”, a  spus ministrul Muncii la Antena 3.

„Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci, atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime, vor fi făcute creșteri, dar clar nu în același ritm cu cei care au cotizat”, a mai precizat Vasilescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8517 Articole
Author

22 de Comentarii

  1. acesta, si urmatoarele doua articole, sunt recenzii la ce se discuta pe la a3. multam, mi-ajunge, adio!

  2. Sigur ca si cei care nu au lucrat, au cotizat din diverse motive sub 10 ani statul se ingrijste de aiba o paine pe masa, mai neagra dar o are, poate sa nu dea in cap dar cine beneficiaza de masura asta stim toti ca sunt in majoritate cei care fac parte din fauna tarii un fel de esente de rom…, si ma oresc aici sa nu fiu acuzat de alte daraveli ! Sigur ca actuala Putere: PSD-ALDE tot aminteste prin vocea, Ministrului Muncii madame Olguta si Vasilescu destul de des, cat o sa fie punctu’ de pensie in 2020 adica 1775 iar daca amintim ca majoritate pensiilor se invart in jurul a 1 pana la 1,5 puncte de pensie probabil ca pensionarii saliveaza la pensia din anul 2020 an care este precedat de anul 2019 can sunt alegeri prezidentiale iar in anul 2020 alegeri generale, intamplator sau nu actuala Putere:PSD-ALDE poate sa spuna asa tacit: ”vedeti cu cine votati ” ca noi ne straduim sa facem punctul de pensie atat, s.a.m.d., dar oare costul vietii cat o sa fie in anul 2020, cati dintre actualii pensionri mai apuca anul 2020 ca oamenii mai pleaca si la cele vesnice din cauze multiple care nu tin numai de soarta, tin si de actul medical, costuri medicamente, traiul de zi cu zi comparativ cu salariile nesimtite , pensiile nesimtite, ale unora alesi, dar care sunt sigur profitori dupa ticalosia din dec.’89 ! Parca tot iesind pe sticle unii politicieni urla din toti bosogii: ” HAI LA MINE CA DAU … BINE ” dar oare nu au frica de Dumnezeu ca ii bate cu fapta nu cu vorba, daca privesti la traiul lor si traiul omului simplu din amarata nostra de tara ! Sa auzim si de mai bine !

    • Si ce te miri asa? Te dai inteligent nevoie mare! Faci din evidenta mate descoperire? Asta e una din modalitatile brevetate de culegere de multe voturi. Sau tu vrei autostrazi, cale ferata, dezvoltarea sectorului privat romanesc si scoaterea acestuia de sub calcaiul corporatiilor, trecerea distributiei de gaz si electricitate sub control romanesc, redevente corecte pentru toti, inclusiv pentru OMV si ceilalti, verificare plus actiuni in consecinta in privinta contractelor de privatizare nerespectate de catre cumparatori, samd? Unde te trezesti?

    • Pt.Belferul. Domne, te rog sa ma ierti daca am inoportunat cu opiniile mele persoana dumneavoastra ! Nimeni nu este perfect ! Sanatate maxima ! p.s. ar nu ar fi de neglijat sa se intample cele ce spui dumneata in perdaful tras mie: ” … Sau tu vrei autostrazi, cale ferata, dezvoltarea sectorului privat romanesc si scoaterea acestuia de sub calcaiul corporatiilor, trecerea distributiei de gaz si electricitate sub control romanesc, redevente corecte pentru toti, inclusiv pentru OMV si ceilalti, verificare plus actiuni in consecinta in privinta contractelor de privatizare nerespectate de catre cumparatori, samd? ”.

  3. si pana acuma erau „pensionari”printr un abuz de limbaj,pensia se acorda doar celor care au un stagiu de cotizare de minim 15 ani(10ani in legea veche),dar erau platiti din bugetul de asigurari sociale(bugetul de pensii)!

  4. Întrebare pentru amatorii analfabeți din Guvernul Romăniei … , ce vină au cei care , din motive independente de voința lor , au cotizat 9 ani , 11 luni , 3 sătămîni și 4 zile … , față de norocoșii cotizanți care au plătit 10 ani și … o zi … ? Mare e grădina Domnului … !

  5. Invitata Duminica trecuta seara la Radu Tudor, Olguta l-a zapacit intr-atat incat R. Tudor a REPETAT de cateva ori intrebarea: „Ce garantie vom avea ca noua Lege a pensiilor NU va duce la situatii de genul astora pe care le vedem azi cu Legea salarizarii”?
    Olguta i-a „garantat” ca nu va fi asa!

    A-propos, uite ce spunea PSD in 2016 despre Trecerea Contributiilor de la Angajator la Angajat:

    Liderii şi membrii PSD şi ALDE erau, în Anul 2016, INAINTE de Alegeri, VEHEMENTI Impotriva Transferului Contribuţiilor de la angajator la angajat, pe care o calificau drept o măsură „aproape fascistă” sau „o trădare de ţară”:

    L. Dragnea: „O bazaconie”!
    Codrin Ştefănescu vorbea de „anihilare” şi „trădare de ţară”!
    Liviu Pop: „afectează siguranţa naţională”.
    Varujan Vosganian: La legislaţie fiscală este imposibil să se întâmple aşa ceva.
    Graţiela Gavrilescu: Vrea să facă rău românilor.
    L. Dragnea: A produs tulburare foarte mare în tot mediul economic şi nu numai.
    Adrian Dobre: Este atât de extremă dreapta această prostie de proiect, că nu pot să-i spun altfel…
    A. Dobre: Este o absolută aberaţie, o absolută aberaţie şi TOTI PSDeii s-au pronunţat ferm IMPOTRIVA acestei inepţii de proiect.
    Si Cireasa de pe tort:
    L. Dragnea: Îi asigur, de asemenea, pe români, că dacă cumva se va întâmpla lucrul ăsta şi, iertaţi-mă, după ceea ce s-a întâmplat cu Codul Fiscal, cu intenţia de fi modificat Codul Fiscal, NU avem foarte mare încredere. Cred că putem să îi asigurăm pe români că orice măsuri anti-naţională, orice creştere de taxe, orice tăiere de venituri va fi REPARATA şi Stopată de noi, IMEDIAT ce vom veni la guvernare.

    Asta se întâmpla când la guvernare era Guv. Cioloş, iar ideea de modificare a Codului Fiscal prin Transferul contribuţiilor aparţinea lui Gabriel Biriş, secretar de stat la Finanţe, demisionat în urma scandalului provocat de iniţiativă.

  6. Pai sunt multe de corectat. De ex. azi salariul minim net (1162 lei) e mai mare ca pensia MEDIE (1022 lei). Dar ptr pensia (stagiu complet) medie inseamna sa cotizezi timp de 35 de ani dintr-un salar mediu de 3321 lei (nivelul anului 2017). Vi se pare normal raportul? In acelasi timp necalificatul cu salar minim dupa 35 de ani de cotizare va avea pensia de 450 lei, mai putin ca asistatul social care doar la TV a vazut ca se mai si munceste. Nici asta nu e normal.

  7. Considerați că pensia cuvenită miniștrilor muncii ,de exemplu, în aceste vremuri, ar trebui să crească sau să scadă, după propunerile de modificări ?

  8. Este foarte bine ca sunt scosi din categoria pensionarilor cei care nu au cotizat minimum 10 ani.Imediat dupa 1989 multi dintre acestia nu s-au mai dus la servici (unii obligati altii de buna voie,s-au apucat sa faca bisnita cu diferite maruntisuri).Si acum sunt multi care nu vor sa munceasca,stau mai bine prin baruri sau mitingesc pentru 50 lei impotriva cui li se cere.Cand vor ajunge la varsta pensionarii se trezesc ca nu au stagiul de cotizare,ca au pensie mica si ca cei care ii chema la miting nu le mai dau un ban.Si inainte de 1989 multi nu vroiau sa faca naveta cu trenul sau autobuzul,sa se scoale de dimineata ,sa vina seara tarziu si acceptau un servicu mai putin platit dar sa fie langa casa si daca se poate sa serveasca masa de pranz acasa.

    • Băi Țepeș, dar cei care cotizează 9 ani și 11 luni și nu pot ieși la pensie chiar dacă au vărsta de pensionare, unde se duc banii lor cu care au cotizat ? Cine îi FURĂ ?????????

  9. Care 10 ani de cotizare cand Legea Pensiilor prevede minimn „15 ani de cotizare pentru a obtine o pensie ???”. Cu cati asistati sociali este umflata cifra pensionarilor care au muncit si cotizat la fondul de pensii ?. VOTURI, cate mai multe voturi pentru politruci asta a insemnat „umflarea numarului de pensionari cu … asistatii sociali”, asa a ajuns in colaps fondul de pensii publice, nu din alte motive cum spun „rahatii politici”.

    • Corect, Stagiul MINIM de cotizare conform Legii pensiilor e de 15 ani.
      Dar Olguta, profesoara de meserie, vorbeste ca un politician, de multe ori aiurea!
      Exprimarea ei: „pe cei care nu au cotizat 10 ani, nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani” cred ca inseamna de fapt: „pe cei care nu au cotizat CEL PUTIN 10 ani” sau „cei acre au cotizat SUB 10 ani”, deci Vor sa ii scoata de la Legea Pensiilor pe cei care au Cotizat la fondul public de pensii SUB 10 ani!
      Pot sa legifereze asta, nu ar fi o problema, cred ca exprimarea e problema!

  10. „Fratilor”, pensie primeste oricare cetatean indiferent de durata cotizarii! Toti cotizantii sunt pensionari si de aceea TOATE MARIRILE TREBUIE SA SE APLICE TUTUROR!!! Ce nu a stiut ministrul sa explice si acest fapt il atac fara rezerve, e ca maririle fiind PROPORTIONALE, pensiile sub pensia minima/pensiile cu cotizari pana la 10 ani vor creste proportional mai putin, dar nu pot sa nu creasca. Chestiunea ajustarii pentru asigurarea subzistentei e valabila pentru orice pensie din zona minima, daca in familia pensionarului nu mai exista nimeni cu un venit!!! Problema a existat de la inceputul aplicarii Programului si am ridicat-o de cateva ori! Olguta scapase din vedere anul trecut
    o intreaga categorie de pensionari aflata in zona pragului minim, care nu au beneficiat de marirea indirecta, prin
    scoaterea platii CAS la cei cu pensii sub 2000 lei. Or, de beneficiat au beneficiat doar CEI CARE PLATISERA CAS, adica
    o mica parte din pensionarii pana in 2000 lei. Ceilalti au ramas fara aceasta crestere indirecta, beneficiind doar de
    cresterea punctului de la 917 la 1000 lei, ca toti ceilalti!!! Acesta a fost motivul ca cei ce au trecut de la 400 la 520 s-au apropiat de pensionarii care se aflau la nivelul de aprox. 600 lei etc. Normal acestia din urma trebuiau sa primeasca suplimentar cota corespunzatoare CAS, daca anterior ar fi fost obligati sa o achite. Ceea ce fusese cu ani in urma benefic, scutirea de CAS, s-a intors impotriva lor lasandu-i sa fie ajunsi in urma de cei cu 400 lei…

    • Charlie – ai trecut parca prea usor peste „stagiu minim de cotizare de minim 15 ani”, de la care orice muritor de rand are dreptul la pensie. Restul , si cei cu „sub 10 ani vechime”, NU au drept de pensie ci un drept de ajutor social pentru „a avea cu ce trai”, oameni care nu au fost interesati de-a lungul vietii de vremea cand varsta nu le va mai permite sa munceasca cu ziua iar banii „sa-i toace”. Este un adevar dureros dar real, care se intamplka si astzi, daca ai sa cobori la „nivelul strazii ai sa gasesti oameni cu aceasta mentalitate … o sa primesc de la astia ajutorul social, ce sa mai muncesc !!!. Atata de departe a mers minciuna politica incat le-a intrat in vocabular politicienilor ca trebuie sa mareasca „toate pensiile adica, si celor cu … 10 ani vechime desi. legea e clara ” minim 15 ani contributie”. Asta nu inseamna ca cei sub 15 ani vechime trebuie lasati sa „moara de foame dar, trebuie facuta delimitarea dintre categorii. Minciuna politica, fuga dupa voturi, indiferenta fata de cei care au muncit „ani si ani de zile” pentru a beneficia de o pensie la batranete, a dus la „aproape disparitia diferentei dintre ei si cei care … au muncit doar pentru a avea de mancat si baut”, in mare parte. Minciuna politica si indiferenta politicienilor a ajuns pana acolo intradevar incat, diferenta dintre cei care au muncit chiar si 15 ani cu acte in regula si „asistati sociali” sa dispara”, repararea duce la complicatii si chiar la dispute si divergente pentruca, este mai usor sa-i dau cuiva ceva dar … mai greu „sa-i iei inapoi”, sau, sa nu-i mai dai ca pana acum, incercand sa „faci diferenta legala” dintre categorii. Jocuri politice periculoase care ameninta diferenta dintre „munca si nemunca”.

  11. Ar tebui ca in america: banii sa intre intr-un cont. cand ai destul in cont iesi la pensie. daca nu ai, nu ai.

  12. Alo madam , cei mai asistati social sint parazitii din guvern . Astia vor sa reinvie iobagia . Ce as mai crea eu o Institutie sa-i taxez pe politicienii astia de bani si averi . Ce a muncit madam la viata ei si ce a produs ca justifice ce are ?

  13. Foarte corect !!!!
    Daca nu ai nici macar 10 ani cotizati, ce pensie mai vrei ???
    Aia nu poate fi pensie, poate fi cel mult un ajutor social ca sa nu mori de foame.
    Cum sa nu ai nici macar 10 ani cotizati la fondul de pensii si tu sa mai ceri si pensie?
    Nu iti este destul ca ai furat statul luand pensie de boala pe spaga (marea majoritatea astora si-au facut de o pensie de boala cu complicitatea medicilor)?
    Or fi furat destul statul pana acum.

  14. Daca ai 10 ani cotizati ,sunt 10 ani de munca cu care tara a mers inainte si din cotributia ta s-au plait persoanele asistate social…iar acum la pensie ajungi sa fii incadrat in aceeasi categorie cu cei care niciodata nu au muncit si nu au cotizat la casa de pensii,…..Sunt pensionar si am o prpunere pentru d-na ministru Lia O,Vasilescu ::sa dea o ordonanta prin care cei{ care sunt iesiti la pensie}si care doresc sa RENUNTE DE BUNA VOIE la o anumita perioada de ani cotizati sa o poata face,..actuala lege a pensiilor nu permite asa ceva,…ce ziceti? …dam o ordonanta???!!!doresc asa ceva .v.m.

  15. EU NU AM 10 ANI DEOARECE DUPA 7 ANI AM PARALIZAT PE TOATE MEMBRELE SI AM INTRAT IN PENSIE DE INVALIDITATE . DUPA 10 ANI AM FOST DEPISTAT CU LEUCEMIE CRONICA TAHICARDIE DIABET GR 2 HIPER TENSIUNE…INTRE TIMP DI 1999 SI PANA ACUMA LUCREZ 4 ORE ACASA LA UN ATELIER CA PFA. EU POT SA FIU CONSIDERAT PUTUROS CA NU MUNCESC ?

  16. eu vreau sa muncesc dar sanatatea nu mai permite si atunci sunt asistat social???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.