Sistemul IT al ANAF intră în colaps

Cu servere şi calculatoare vechi, sistemul IT al Fiscului riscă să intre în colaps în orice moment. Site-ul ANAF cedează deseori în cele mai aglomerate perioade, aşa că oamenii sunt forţaţi, în continuare, să stea la cozi la ghişee ca să-şi rezolve problemele.

Situaţia ar fi fost însă alta dacă ANAF s-ar fi modernizat. Pentru asta a avut la dispoziţie 70 milioane euro de la Banca Mondială şi cinci ani să-i cheltuiască. Până acum însă, a dat bani pe consultanță şi piese de schimb, dar niciun leu pentru IT. Oamenii sunt cei care suportă consecinţele lipsei investiţiilor la Fisc. Stau zeci de minute cu vrafuri de hârtii în braţe să-şi rezolve problemele, iar funcţionarii îşi bat capul cu softuri vechi.

În 2013, Fiscul a primit şansa să se modernizeze. A făcut o înţelegere cu Banca Mondială pentru un împrumut de 70 milioane euro, pe cinci ani, dar până acum a cheltuit mai puţin de un sfert din bani. Mulți dintre cei care vin la Fisc zilnic, ca să depună declaraţii sau să facă plăți, ar fi fost scutiţi de aceste drumuri dacă ANAF ar fi investit în calculatoare şi servere noi. Din păcate însă, Fiscul a cheltuit 60 milioane lei numai pe servicii de consultanță.

În raportul de activitate al ANAF pe anul trecut se arată că au fost făcute plăţi de 2,6 milioane euro în cadrul programului cu Banca Mondială. Cea mai mare cheltuială a ANAF pentru IT a fost de 67 mii euro, dar nu pentru echipamente noi, ci pentru piese de schimb. Aşa se face că site-ul ANAF pică des tocmai în perioadele de vârf. S-a întâmplat chiar săptămâna trecută, când site-ul a fost doar parţial funcţional câteva zile bune. Ministrul Finanţelor recunoaşte problema sistemului învechit al ANAF şi susţine că sunt discuţii cu Banca Mondială pentru ca banii să nu fie pierduţi. „Cer scuze faţă de toţi contribuabilii care au avut nemulțumiri. Vom anunţa în perioada următoare, într-o lună, două, şi soluţia finală pe care Ministerul de Finanţe o va decide“, a explicat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. În ciuda întârzierilor mari, ANAF are ţinte ambiţioase, pentru a muta cât mai multe hârtii din offline în online. De exemplu, vrea ca din 2019 formularul unic pe care îl vor depune cei cu venituri extrasalariale să fie trimis doar online, şi nu pe hârtie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. ANAF-ul în întregime este în colaps. Atunci când țara este administrata de un partid socialist se ajunge la acest lucru. Când cu revoluția fiscală lovești în firmele private se ajunge destul de repede la fundul sacului. Pregătiți-vă de ce e mai rău.

  2. Ce PROMITEA Programul de guvernare al dlui Dragnea la Pagina 15:
    „O altă formă de RESPECT pentru Contribuabili o reprezintă Inființarea unei Direcții aflată în subordinea Primului Ministru, care va urmări pe de o parte, Reducerea numărului Agențiilor și Instituțiilor aflate în subordinea Guvernului, iar pe de altă parte, Impunerea și urmărirea Aplicării unei Prevederi Legislative prin care, începând cu 1 DECEMBRIE 2018, NU va mai exista nici o Taxă din Sistemul Fiscal al României care să nu poată fi Plătita online, pe site-ul acestui Departament, de către cei care preferă această modalitate de plată și doar la 1 singur ghișeu de către cei care aleg această opțiune.
    Așadar, INFORMATIZAREA Sistemului public al Instituțiilor din România şi inter-operabilitatea sa vor fi
    prioritare în următorii 2 ani, pentru a atinge dezideratul de mai sus, care include și interzicerea posibilității unei instituții publice de a cere cetățeanului sau persoanei juridice un act sau un document pe care o altă instituție publică îl are deja.
    Introducerea Obligativității pentru Autoritățile Statului de a oferi posibilitatea plății Online a Taxelor va fi însoțită și de Obligativitatea acceptării tuturor Documentelor care sunt transmise Online de către Contribuabili, dar și de Reducerea numărului de formulare ce trebuie depuse de către aceștia.”
    http://www.cdep.ro/pdfs/oz/Program%20de%20Guvernare.pdf

    Niciodata Dragnea NU va face asa ceva, NU vor sa Informatizeze Adminsitratia publica, cat mai multa „ceata” ascunde modul de cheltuire DISCRETIONARA si aiurea a Banilor PUBLICI!
    Sa NU se vada, asta e INTERESUL lor!
    Micuta Estonie a Informatizat TOATA Adminsitratia publica!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.