Judecători și procurori cu două fețe

Cu o anume îngăduință, am tot scris despre judecători și procurori. Cu îngăduință, pentru că am văzut judecătoare tinere, din generația de 40 de ani, care își făceau datoria. După felul în care conduceau procesul, se vedea că sunt dezinteresate, că nu se tem, că știu carte și că le pasă de profesia lor.

Asta mi-a dat un sentiment de încredere că lumea românească se schimbă. Dezvăluirile de la DNA Ploiești, în ciuda a nenumărate zvonuri care circulau prin București despre felul sălbatic în care se făceau anchetele, m-au șocat și au tras o parte din cortina care acoperea felul anticorupției din DNA. Sunt convins că nu la fel ca la Oradea sau la Ploiești s-au petrecut lucrurile în toată România. Dar nici nu am mai putut trece peste adevărurile crunte apărute din prostia și cruzimea celor cîțiva procurori DNA. După cum mai șocat am fost cînd am observant că nici Klaus Iohannis, nici Augustin Lazăr și nici Laura Codruța Kovesi nu au contestat, nu s-au dezis și nici nu au condamnat aberațiile petrecute în secțiile DNA. N-am putut să uit dezvăluirile lui Eugen Iacobescu, cel care a săpat la dosarul lui Bercea Mondial și care, pe neașteptate, a rămas fără dosar, iar el a fost scos la pensie. Ajunsese la Traian Băsescu și la banii negri. Cine din DNA, din Parchetul General și din CSM a cercetat nedreptatea și abuzul în cazul procurorului Iacobescu? Una dintre cele mai groase nemernicii comise de sistem împotriva unui procuror a murit îngropată. Cine din CSM și din DNA s-a pus de-a curmezișul în grosolanul aranjament judiciar comis de DNA și ÎCCJ pentru Livia Stanciu? A demisionat cineva? S-a plîns vreun procuror sau judecător la Comisia Europeană? S-a dezis cineva în mod public de mizeria sistemului? Cîți procurori au semnalat corupția și abuzurile din SRI sau din celelalte servicii secrete românești? Care este acela, că ar merita pus șef peste DNA și peste Parchetul General? Carierele procurorilor se măsoară de obicei în dosare îngropate, nu în dosare soluționate și mari cazuri de corupție aduse în instanțe.

Abia după toate aceste scandaluri am înțeles de ce judecătorii și procurorii au făcut front comun la înființarea unui departament de control în subordinea Ministerului Justiției. S-au opus vehement, obligîndu-ne să ne întrebăm de ce și să ajungem la o singură concluzie. Că se sprijină reciproc. Vorba românului: o mînă o spală pe cealaltă! Marea mișcare de opoziție a judecătorilor și procurorilor față de modificările din legile justiției a început să aibă și ea o explicație. Riscul de a plăti pentru greșeli și abuzuri, indiferent că este vorba de procurori sau de judecători, i-a agitat pe toți și a generat o solidarizare de breaslă dintre cele mai păguboase. Românii se plîng la CEDO, cîștigă, statul român plătește, iar autorii prejudiciului rîd în barbă și fac averi.

Pensionarea judecătorului Terceanu într-un dosar cu mare încărcătură emoțională, dar și cu răspundere civilă, ne arată o altă față a justiției noastre „europene“. Judecătorul Valeriu Mihai Terceanu, pe vremea procesului cu transferurile din fotbalul românesc, era soțul judecătoarei Geanina Terceanu, cea care primea zeci de mii de euro din simpatie erotică de la Cristi Borcea și de la frații Becali. Putem presupune că perechea de judecători a divorțat din rațiuni sentimentale și erotice, nu din diferențe profesionale majore.

 

Citește editorialul complet în ziarul Cotidianul ediția digitală din 25 iulie.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

16 Comentarii

  1. Din pacate afirmatia ” cainelui de paza al democratiei ”, ” care este ”, domnul Cornel Nistorescu: ” Carierele procurorilor se măsoară de obicei în dosare îngropate, nu în dosare soluționate și mari cazuri de corupție aduse în instanțe. ” este o realitate care dovedeste faptul ca in tara asta JUSTITIA este folosita ca o unealta, ca o arma, de cei care se amesteca in trebile noastre interne dupa ticalosia din dec.’89,adica rusii,americanii si acolitii lor: evreii, francezii, eenglezii, germanii, pentru a numi in functii importante in stat, gargargii si marionetele lor, cum este sotul doamnei Carmen si predecesorii sai ! Scopul la lucrarea asta este jefuirea ROMANIEI de resursele solului si subsolului, in dispret total pentru mediu, precum in coloniile din Africa si America de Sud a celor citati mai sus, in contrast izbitor cu apartenenta noastra la organismele astea la care suntem parte: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu … SUA, din care cauza azi tara asta este in ruina: economica, politica, sociala, putem in orice moment sa fim faramati ca stat national unitar, sa redevenim cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu ! Vai mama noastra de tar ! p.s.-numai din cauza de amestec in trebile noastre interne a putut o baschetbalista fara experinta, Laura Codruta, in meseria de judecator din JUSTITIE sa ajunga Sefa DNA, sa faca jocurile unora din afara care au si decorat-o, in bajocura si sfidare fata de poporul roman, fata de interesele ROMANIEI, numai asa se poate acuza Premierul ROMANIEI de tradare ca a a avut discutii cu Premierul tarii Israel aflata intr-o vizita in statul respectiv, acuzatie facuta de Presedintele PNL mister Ludovic Orban, fiul unui fost securist, fiul unui fost demnitar comunist din vremea tovarasiei … !

  2. Cei din generatia 40 de ani au carte, iubesc meseria. Au venit generatiile de dupa, mare parte, nu generalizat, fara carte, fara iubire de meserie, iubitori de privilegii, unii cu diploma cadou de majorat, cu studii la distanta, cu alegerea meseriei de parinti, care nu vor putea face meserie decat in faza de copy paste sau dictare.

  3. Dosarul „Colectiv” va fi ingropat, ca sa nu se ajunga la adevaratii criminali. Peste ani si ani, poate va iesi la iveala adevarul, cand lucrurile se vor fi prescris de mult… Pacat ca A TREBUIT sa moara (atatia) oameni !

  4. Se spunea ca daca vor avea pensii si salarii mari,cei din sistemul judecatoresc[magistrati ,procurori],vor fi corecti,nu vor mai lua mita,nu vor mai fi influentati in luarea deciziilor judecatoresti.Se spunea ca vor independenta, ca sa poata sa judece corect.Se vede ,ca indiferent cat salariu vor avea tot asa vor proceda.Singura modalitate va fi sanctionarea lor pana la eliberarea din functie in cazul deciilor care nu sunt conforme cu legea.

    • „Viki”, nu numai ca se spunea, se spune in continuare atat despre VENITURI(nu doar salarii), cat si despre independenta.
      Doza de marsavie este cu atat mai mare, cu cat procurorii constitutional au diverse subordonari, in afara subordonarii
      ideologice in calitatea lor de produs al sistemului securist, a unora chiar de OFITERI ACOPERITI si a tuturor inca odata prin PROTOCOALE!!! Tu care le aperi „independenta” acestor monstrii cum meriti sa fii tratata? Mai ales ca actionau la comanda politica a Infractoarei nationale care-si primea la randul ei ordinele in vilele conspirative ale Securitatii! Nu porcii sacrificati acolo erau problema principala, ci SACRIFICAREA JUSTITIEI de catre sefii acesteia in numele unor comandamente straine statului si prevederilor constitutionale, de aceea titulatura STAT SECURIST PARALEL e indreptatita!
      Apartenenta eventuala a lui Dragnea(chiar reala) nu transforma statul securist in stat democratic, cum incercati voi cu
      marsavie sa acreditati, disperati fiind! Va spun de ani de zile, un sistem comunist nu poate fi „distrus” decat de catre
      comunisti, asa a fost si in decembrie 1989, asa o sa se intample si acum!!! Nici de asta data nu o sa rezulte un sistem cu adevarat democratic, dar se face un pas mare in aceasta directie! Deja au cazut la pace, Dragnea rezumandu-se numai
      la cresterile veniturilor, prioritatea reformelor in Justitie fiind abandonata. Oricum reforma e timida si nu e axata pe ALUNGAREA PROCURORILOR DIN MAGISTRATURA, deasemenea Securitatea ramane nereformata!!! Sunteti folositi IN ORB, voi sörosistii, jocurile fiind facute peste capul TUTUROR, inclusiv al nostru, sustinatorii conjuncturali ai lui Dragnea… De data asta o aripa „cu fata umana” a Securitatii a inteles ca nu se mai poate pastra controlul politic si economic al puterii fara sa se ofere macar niste resturi de la marele lor festin national…

  5. Nu avem voie sa ne facem iluzii si ca urmare nu trebuie sa fim ingaduitori! Coruptia institutionala a fost transformata prin protocoale in politica de stat. Ma refer la Justitie unde pe fondul coruptiei generale, coruptie incurajata si moderata de Securitate inca de la inceputurile pseudodemocratiei romanesti, ideea protocoalelor a avut rolul unui balon de oxigen, dand un sens ideologic si o baza justificativa unei stari
    de fapt care putea atrage consecinte grave pentru toti acei magistrati infractori din motive personale!!! Dl Nistorescu nu intelege ca dupa 45 de ani de comunism criminal si o lovitura de stat cu mii de victime
    asasinate la intamplare pentru a se putea inscena un proces Ceausestilor, Confreria marxista nu-si putea permite sa lase Justitia pe alte maini!!! Nici nu a fost greu, gradul de ideologizare comunista al procurorilor si MAGISTRATILOR(judecatorilor) depasindu-l pe acela al militarilor din Armata si Securitate!
    „Solidaritatea” de breasla nu se poate explica decat printr-o complicitate existenta(coruptie personala si coruptie personala dublata prin protocoale de tradare nationala/constitutionala si a statutului profesiei)
    Nu viitorul sumbru i-a solidarizat pe magistrati, ci trecutul si prezentul halucinant! Intr-o societate ai multSECURISTA nu putea exista o Justitie curata si cu atat mai mult varfurile ei, CSM si ICCJ…

  6. Judecatorii si porc-urorii sunt in frontul comun al mafiotilor securisti care au acaparat tara in folos propriu, fluturand „interesul national” si „statul democratic”. In rest au ras orice impotrivire a cetateanului amarastean la sclavizarea lui de catre „organele „, orice gest de cautare a dreptatii, orice incercare de a nu fi furat pe toate partile de minunatii „manageri” si patroni, toti dar absolut toti cu legaturi la SRI+DNA+Justitie+Militie+Primarii+Guvern. Tara in care milioane de oameni disperati au luat calea bajeniei, nemaiavand alta cale de supravietuire.

  7. Daca justitie nu e , nimic nu e ! Si totul , porneste de la cap (ca la peste!). Mult prea mult a stricat si a facut nenorociri in tara asta fostul pres.(si nici actualul nu-i departe) , incat operatia de eliminare a cancerului este tare grea . E nevoie de un chirurg bun si energic (ca Erdogan ?) ! Si cu sange-n vene ! Doamne-
    ajuta !

  8. Domeniul justite e la fel de sensibil ca si cel al medicinei, in special chirurgia. E simplu: o decizie gresita reprezinta pragul dintre viata si moarte. In acest teritoriu nu poti opera daca esti smecher, gunoi imoral, mediocru, superficial, ori natura violenta, discretionara. Ori ceea ce ne demonstreaza tagma procurorilor, specimenle care o compun, e faptul ca ei chiar nu au ce cauta in aceasta meserie. Atrofierea morala si profesionala a sistemului de justitie este evidenta pentru ca timpurile sint de o imoralitate evidenta iar baza de selectie este aceiasi. Iar daca la baza justitie nu mai exista morala, singura capabila sa tina in echilibru cintarul justiei ci necesitatea si arbitrariul unor grupuri de interese, de putere, manipulatore, atunci aceste grupuri vor forma si promova pleava, executanta perfecta a non justiei, dupa interesele lor. Uitati-va la ei, la felul cum gindesc si se exprima, la ce are valoare pentru ei, care le este valoarea umana, ce si cit simt si inteleg din ce se intimpla in jurul lor. O minte strimba linga un sufelt strimb inseamna dezastrul. Needucarea sufletului in spiritul valorilor umane, a sentimentelor profunde care ne fac sa fim oameni, naste bestia. Avem parte de bestii, neconditionat, de foarte multa vreme, aduse sa ne distruga calitatea umana prin vot direct, universal, o data la 4 sau 5 ani! Aceasta este tema de lucru a oricarei puteri incapabile sa simta si sa inteleaga ce inseamna a fi om. Din nefericire pentru toti, si mai ales pentru noi, cuvintele lor au fost rostite iar dimensiunea dezastrului este greu de imaginat pentru ca se percepe un mesaj fals care nu are legatura absout deloc cu puritatea intentiei. „Realitatea” astfel construita este non umana. Este a bestiilor!

    • Asa e ! Ai zis bine . Ceea ce ii coalizeaza pe magistrati este interesul de clasa sociala ,protectia privilegilor lor , nu interesul national. …Spuneţi-mi ce-i dreptatea? – Cei tari se îngrădiră Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi; Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră ,Contra celor ce dânşii la lucru-i osândiră ,Şi le subjugă munca vieţii lor întregi.

  9. Breasla judecatorilor este cea mai putreda moral institutie din Romania , depasita doar de breasla popilor . Eu am mai comentat cu privire la acesta institutie corupta ,care utilizeaza instrumente social contractual ilegale , obtinute in mod fraudulos si ei stiu asta , dar comentariile nu au trecut cenzura , probabil ca cenzorii se tem sa nu patesca ceva daca lasa astfel de comentarii sa fie posatate . Legea Raspunderii Magistratilor pentru deciziile lor , este un instrument legal de extrema importanta pentru oprirea abuzurilor acestor vrajitori in roba neagra ,agenti controlati din afara tarii , nu zic de cine ca iar intra cenzorul in panica .

  10. Dar de calitatea si felul cum se fac legile-cine le fac si cum se fac-,nu ar trebui sa vorbim? Nu acolo e radacina bubei?

    • @Alogenul, ai dreptate, unde e tortionara lili ca sa verse otrava stalinista. S-a schimbat un singur lucru de dupa revolutie: toti tortionarii securisti stalinisti au naparlit si si-au pus haina „europeana”. Doar naravul nu si l-au schimbat.

  11. Am citit un articol al d-nei Raluca Pruna despre niste pensii de cca 100.000 lei/luna ,ai unora (de pe unde oare?) in numar de 60 de fericiti. Toti aveau „penzii spetziale” . M’nea ei era putin revoltata , sau poate nu , ci doar ne informa. Nu s-a dat nici un numne, probabil sa nu fie actionata in justitia noastra independinke. Dar cand „erea” ministru nu stia de situatie? A venit cu o oarece initiativa? Eu cred ca peste ani , ca e tanara inca , va fi si „penzia” ei tot ca a celor despre care facea vorbire , sa se afle-n treaba.Nu fac aprecieri asupra a cata carte stie d-na Pruna , insa am mari rezerve fata de licentiatii de pe la institutiile de invatamant superior particulare acreditate cu chiu si vai (cazul d-nei Pruna) si care a finalizat licenta la UAIC , la Iasi , „dupe” 3 ani de la absolvire. Doar o precizare: exista inainte de ’89 un universitar , tot Pruna , care era mare mahar peste studentimea din Iasi. Sa fie o coincidenta de nume …si de ocupatiuni?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.